Kérdezz-Felelek

Kezdőlap // Kérdezz-Felelek
 • Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 3 éves. Másfél éves kora óta szobatiszta. 2 hete kancsalsági szemműtéten esett át, s azóta néhány nap kivételével rendszeresen (kb. napi egy alkalommal) bepisil. A vizeletűrítések gyakorisága nem változott (4-7 alkalom), csupán mikor jelzi, hogy kell mennie, már be is pisilt. Van, hogy eljátsza az időt, de általában nem ennek tulajdonítható. A székeléssel nincsen gondja (napi egy alkalom). Kérdésem: a műtéti altatás okozhat ilyen gondokat? Mi a teendőnk? Válaszát előre is köszönöm!

  D.Sz.Enikő

  Kedves Anyuka!

  Maga a műtét nem okoz ilyen jellegű panaszokat, de a műtét kapcsán átélt stressz okozhat. Az Ön által említett vizelési gyakoriság alsó értéke (4) igen kevés, ebben az életkorban kb. 2 óránként kellene vizeletet üríteni a gyermeknek. Próbálják erre rendszeres felszólítani a gyermeket és megnézni, hogy változik a bevizelés. Érdemes lenne időt adni a gyermeknek, hátha a stressz oldódása a panaszok megszűnéséhez vezet. Ha tartósan nem változik a helyzet, akkor keressék fel a problémával a területi gyermeká-ephrológiai gondozót.

  Üdvözlettel:

  Dr. Juhász Zsolt PhD
 • Tisztelt Dr Úr!

  Kisfiam 9 éves és olyan problémánk van, hogy nevetés közben bepisil. Nappal és éjszaka nem pisil be viszont ahogy nevet akkor bepisil. Vittem gyerek nephrológushoz viszont azt mondta nem lát a véreredményed semmi eltérést így rendeződni fog hamarosan. Sajnos 4 hónap telt el és nem rendeződött. Kérni szeretném a segítségüket, hogy merre induljak el.

  Köszönettel:

  Miszlainé Annamária

  Kedves Anyuka!

  Az Ön által említett probléma, a Giggle (nevetési) inkontinencia, amikor a gyermek nevet, annyira átadja magát a nevetésnek, hogy ellazulnak a medencefenék izmok és a vizelete elfolyik. E tüneteke kezelését a Vizelési Tréning Program végzi.

  Kérem, keresse telefonon a koordinátorunkat, Pincehelyi Juditot, aki segíteni fog Önöknek a programunkba való bekerülésben. Telefonszám: 30/5701779

  Üdvözlettel:

  Dr. Juhász Zsolt PhD
 • T. Szakértő! A kislányom április végén lesz 6 éves. Kb. 1 éve alakult ki nála az éjszakai bepisilés. Kezdetben rendszeresen, majd egy óvodaváltást követően vissza-vissza tért, de csökkent ez a panaszunk. A családban korábban nem fordult elő ilyen, a kisfiam 10 éves, nála sem volt ilyen probléma. Teljesen nyitott, barátságos, kiegyensúlyozott, vidám kislány. Az elmúlt 2 hónapban már előfordul 2-3 éjszaka, hogy felébred és szól, de még mindig gyakoribb a bepisilés. Kérdésem az lenne, hogy elinduljunk-e ennek szervi okát keresni, vagy legyünk még türelemmel? Tisztelettel:

  Nagyné Tímea

  Kedves Anyuka!

  Ha figyelmesen elolvassa a honlapunkat, abból kiderül, hogy a Vizelési Tréning Program nem az éjszakai bevizelés, hanem a vizelet inkontinencia kezelését tűzte ki célul.

  Az éjszakai bevizelés kezelését a gyermek nephrológiai hálózat végzi. Az éjjeli bevizelés okaként számos dolog szerepelhet és a kezelés is ettől függ. Erről olvashat összefoglalót (kérem kattintson az aláhúzott szövegre).

  Az ilyen jellegű problémák vizsgálatai 6 éves kor körül már indokoltak, de az Ön által leírtak szerint a panaszok javulást mutatnak, így elképzelhető, hogy spontán megszűnnek, így a várakozás semmilyen veszélyt nem rejt magában.

  Üdvözlettel:

  Dr. Juhász Zsolt PhD
 • 6 éves kisfiam éjszakánként bepisil, a száraz idöszak 5-6 egymást követo nap volt eddig maximum. Budapesten kihez fordulhatunk segitsegert? Köszönettel. D. Kata

  D. Katalin

  Üdvözlöm! A STE I.sz. Gyermekklinika Enuresis rendelését vagy a Medikids Magán Gyermekgyógyászati központban Dr. Kelen Kata rendelését keressék fel.

  Üdvözlettel,

  Dr. Sándor György

Töltse ki tüneti kérdőívünket!

Küldje be Ön is kérdését!