A gyermekkori vizelet
inkontinencia gyógyításáért!

Vizelési Tréning Program

Tudta, hogy a 6 évesek között minden 10. kisgyermek rendszeresen bepisil éjszaka? Ez a harmadik leggyakoribb gyermekbetegség. Hiba azt hinni, hogy biztosan kinövik, orvosi kezelés nélkül évente csak 15 százalékuk szabadul meg a bepisiléstől. Az éjszaka bepisilő gyermekek döntő többségének nincs szervi betegsége, a vizelettartás éjszakai szabályozása nem működik megfelelően. Az alapvető vizsgálatok után a kezelésre, a bepisilés megszűntetésére kell koncentrálni!

 • Mikor kell orvoshoz fordulni?

  Amikor a szülők és a gyermek számára problémát jelent, de 5 éves kor felett mindenképpen A gyermekek döntő többsége 3-4 éves életkorban lesz ágytiszta (éjszakára száraz). Ezt követően az elvárások növekednek: mások vagy a testvér(ek) már elhagyta/ák a pelenkát éjszakára, a nagyszülő aggódnak stb. Az óvodák többsége a szoba- és ágytisztaságot (a pelenka elhagyását!) a felvétel feltételéül szabja. Ez a helytelen, élettanilag alá nem támasztott elvárás és a szülők jelentős részét kapkodásra kényszeríti („az óvodakezdés előtti nyáron ezt is meg kell oldanunk!”). Ne ez kényszerítsen senkit orvoshoz. Ha feszültséget érez a gyermek éjszakai bepisilése miatt, nem tartja már természetesnek, tenni akar ellene, akkor forduljon orvoshoz.

 • Kihez forduljanak?

  Az éjszakai bepisilés kezelésében senki sem állíthatja, hogy csak egy szakma tudja a gyermekeket meggyógyítani!

 • Mi az éjszakai bepisilés oka?

  A végtelenségig leegyszerűsítve: éjszaka a vizelettel telt húgyhólyag feszülése nem ébreszti fel a gyermeket álmából, ezért a hólyag akadálytalanul kiürül – bepisil.

  Három fő csoportba sorolhatók az okok:

  • Elmarad az ébredés a hólyagteltségre: A gyermekek többsége felébred a hólyagfal feszülésére és a wc-be üríti a vizeletét. Az éjszaka bepisilő gyermekek esetében ezek a jelzések nem érik el a megfelelő hatást az agyban. Az alvás nem mélyebb a szokásosnál, az ébreszthetőség gyengébb. Ez fontos különbség, mivel azt hihetnék, hogy a a gyermekük nagyon mélyen alszik. Éjszakai polyuria: alvás alatt nincs folyadékbevitel, ezért a szervezet az anti-diuretikus hormon (ADH) kiválasztásának a növelésével tartja fent a folyadék egyensúlyt, spórol a vízzel. Az éjszaka bepisilő gyermekek felében ez nem működik jól, így annak ellenére sok vizeletet ürítenek éjszaka, hogy semmit nem isznak. A sok vizelet gyorsan megtölti a húgyhólyagot és ha erre nem ébrednek fel, akkor bepisilnek.
  • A húgyhólyag ürítő (detrusor) izom működése: ha a hólyagfalban található izom túl aktív éjszaka, az elindíthatja a pisilést. Ha erre nem ébred fel a gyermek, akkor bepisil.

  Könnyen belátható, hogy önmagában egyik probléma sem okoz bepisilést, ha a gyermek felébred a hólyag jelzéseire. Az EN oka végső soron az, hogy a agy és a húgyhólyag üzenetei alvás közben nem „találkoznak”. Fontos hangsúlyozni, hogy ez alvás közben (nem csak éjszaka) van így, hiszen a gyermekek egy része a délutáni alvásnál is bepisil.

  Ezek az okok egyszerű módszerekkel vizsgálhatók és az eredmények alapján kezelés kezdhető.

  Éjszakai bepisilés okai
 • Milyen vizsgálatok szükségesek?

  • Ha a gyermek még nem volt éjszaka száraz és elmúlt 5 éves, akkor a bepisilés elsődleges (primer).
  • A legalább fél év megbízható ágytisztaság után jelentkező éjszakai bepisilés másodlagos (secunder).
  • Amennyiben a gyakori éjszakai bepisilés mellett nincsenek napközben tünetek (gyakori, erős ingerek, vizelet elcsepegés), vizeletfertőzés, székrekedés, akkor a bepisilés egytünetű (monoszimptómás).

  A rutin vizeletvizsgálattal a nagy mennyiségű vizelet ürítésével járó állapotok zárhatók ki. A vizelet bakteriológiai tenyésztése a fertőzés kizárása miatt szükséges. A húgyutak fejlődési rendellenességei már újszülöttkorban észlelhetők a szűrővizsgálatokkal. Hasi ultrahang vizsgálattal ellenőrizzük a vesék és a húgyutak állapotát.

  vizsgálatok
 • Kezelési lehetőségek

  A kivizsgálás eredményei alapján minden esetben személyre szabott kezelést egyeztetünk a gyermekekkel és a szüleikkel. A kezelés alapja minden esetben az egyenletes napszaki elosztású folyadékbevitel. Fontos, hogy a gyermekek délelőtt, az óvodában és az iskolában is sokat igyanak, és ne csak otthon a délutáni és az esti órákban fogyasszanak folyadékot. Hasonlóan lényeges, hogy rendszeresen menjenek pisilni és ne halogassák a vizeletürítést. Előfordulhat, hogy a délutáni, esti nagy mennyiségű tej- vagy kakaófogyasztást is vissza kell fogni. A nagy só bevitel (nassolás, chips, stb.) is előnytelen. A megfelelő folyadékfogyasztás, a rendszeres időközönkénti pisilés (2-3 óránként), a fentiek rendezése és az odafigyelés a kezelés alapja. Amennyiben ez működik, úgy nő a siker esélye is.

  Gyógyszeres kezelés

  A hólyagkapacitás az éjszakai időszakra gyógyszeresen növelhető. A megfelelő készítmény alkalmazásával az éjszakai vizelet mennyisége csökkenthető, a koncentráltsága és a sűrűsége növelhető. Előfordulhat, hogy a sikeres kezeléshez a különböző készítmények megfelelő kombinációja szükséges.

  Ébresztő berendezések

  Az ún. enuresis alarmok, csepp-csengők több változata ismert. A kezelés lényege, hogy az alsóneműben elhelyezett érzékelő a pisilés kezdetén a folyadékot érzékelve, a vállon elhelyezett kisméretű berendezést aktiválja, ami így hangot ad ki. Ez a hanginger indítja el azt a folyamatot, aminek a végeredménye az, hogy a gyermekek éjszaka is képesek lesznek a vizeletüket visszatartani vagy felébrednek arra, hogy megtelt a húgyhólyagjuk. A saját gyakorlatunkban a Malem Enuresis Alarmot alkalmazzuk. Az ébresztő berendezések hatékonysága bizonyított. Szükséges lehet az alarm és a gyógyszeres kezelések kombinálására is.

  ébresztő berendezés

Forduljon hozzánk bizalommal!

Szakorvosaink válaszolnak a kérdésére!

Dr. Juhász Zsolt PhD

Dr. Juhász Zsolt PhD

gyermeksebész és

gyermektraumatológus szakorvos

Dr. Oberritter Zsolt PhD

Dr. Oberritter Zsolt PhD

gyermeksebész és

gyermektraumatológus szakorvos

Dr. Sándor György

Dr. Sándor György

csecsemő-gyermekgyógyász és
nephrológus szakorvos

Gyakran ismételt kérdések

Kérdései vannak, melyekre nem kap választ? Szakértőink várják, hogy segíthessenek. Önnek csak kérdezni kell…

GYIK

Tisztelt Doktor Úr!
10 éves keresztlányom gyakran bepisil, amikor nagyon nevet. Egyéb vizelési problémája, betegségre utaló tünete nincs. Nagyon igyekszik, de nem tudja szabályozni és ilyenkor nagyon rosszkedvű emiatt. Szeretnék segíteni Neki, ezért kérem az Ön szakvéleményét. Előre is köszönöm a segítségét!

Nyertes Zsuzsa

Kedves Anyuka!
A betegség ismert. Ez az un. „giggle incontinentia”. Tréningünkben már több gyermeket gyógyítottunk hasonló problémák miatt. Kérem vegye fel a kapcsolatot koordinátorunkkal, szívesen segítünk.

Dr. Oberritter Zsolt PhD