Programunk

Kezdőlap // Programunk

A Vizelési Tréning Programban (VTP) 2005. november óta, 12 éve, több mint 1000 gyermeket kezeltünk a funkcionális húgyhólyag működési zavar (LUTS) tünetei miatt. Ez a betegség nem ritka, becslések szerint a 6-12 éves korú gyermekek 6-8 százalékát érinti.

A jellegzetes tünetek (gyakori vagy ritka vizeletürítés, erős vizelési ingerek, nappali vizelet elcsepegés (inkontinencia), ismétlődő vizeletfertőzések és a társuló betegségek: vesico-ureteralis reflux, székrekedés) komoly zavarokat okoznak a gyermekek életében.

A Vizelési Tréning Program (VTP) célja a LUTS kezelése oly módon, hogy a beteg számára egy helyen és egy időben biztosítsa mindazon szakemberek jelenlétét, akik a LUTS alapvető tüneteit és következményeit képesek felismerni és kezelni. A jelenleg közel 40 közreműködővel végzett munkánk során gyermek-pszichológusok, gyógytornászok és gyermek-nephrológus ill. gyermeksebész szakorvosok célzott együttműködését valósítottuk meg. A VTP a nemzetközi gyakorlatban komplex uroterápia néven ismert módszert alkalmazza, Magyarországon elsőként és mindeddig egyedüliként.

A leggyakoribb gyermekkori vizelettartási zavar, az éjszakai ágybavizelés (enuresis nocturna) kezelésére a VTP nem alkalmas, de a nappali vizelési zavarokkal együtt megjelenő éjszakai bepisilés kezelésében természetesen részt veszünk. Terveink között szerepel az enuresis notcurna kivizsgálását és kezelését is biztosító szolgáltatás kiépítése. Amíg ez nem valósul meg szakmai tanácsokkal és információval segítjük az éjszakai bepisilés miatt megoldást keresőket!

A VTP Kaposváron (Kapos Mór Oktató Kórház), Szekszárdon (Tolna megyei Balassa János Kórház), Hódmezővásárhelyen (Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ) és Kistarcsán (Flór Ferenc Megyei Kórház) működik, a központunk Pécsett található. A felsorolt intézményekben közreműködői szerződéssel dolgozunk, a gyermekek ellátása a felsorolt kórházakban, társadalombiztosítási finanszírozás alapján történik, így a betegeink számára ingyenes . Egyetlen Tréning 4 napos kezelést jelent, egy alkalom azonban a gyógyuláshoz nem elegendő, ezért 2-3 havonta a Tréning ismétlése szükséges. A kezelés döntő része a hét végén (péntek-vasárnap) zajlik, ezzel biztosítva, hogy a gyermekek lehetőség szerint minél kevesebbet hiányozzanak az iskolából.

Működésünk az ISO 9001 szabvány szerint tanúsított, a minőségirányítási rendszerünk biztosítja, hogy minden helyszínen azonos kezelést kapjon minden gyermek.

A Tréning Programban igyekszünk a kórházi körülmények ellenére minél barátságosabb, könnyedebb környezetet teremteni, de emellett szigorúan teljesítmény és eredmény központú ellátást nyújtani. Folyamatosan figyeljük és alkalmazzuk a kezeléssel kapcsolatos szakmai újdonságokat.

Honlapunk tájékoztatást nyújt a hólyagműködési zavarokról, a jellegzetes tünetekről, lehetőséget ad a szűrő kérdőív segítségével ennek önálló ellenőrzésére is. Kérjük, forduljon hozzánk bizalommal, kérdéseire szakorvosaink válaszolnak!

Töltse ki tüneti kérdőívünket!

Forduljon hozzánk bizalommal!

gyermekgyógyász és gyermeknephrológus szakorvos

gyermeksebész szakorvos

gyermeksebész szakorvos