Kérdezz-Felelek

Kezdőlap // Kérdezz-Felelek
 • Tisztelt Doktor Úr!
  A fiam 6 éves elmulott. 3 évesen nappalra szobatiszta lett, de éjszakára a pelenkát 5 eves kora körül vettem le,de még előfordult hogy bepisilt (kb havi 1alkalom). Zavarta már ő kérte.
  Kb. Fél év telt és azóta sűrűsödött a bepisilések száma (esetleg fontos lehet hogy itt hagyta abba a délutáni alvást, 2 vagy 3 órákat aludt előtte).
  Nem pisil be teljesen általában csak” becsurog” ,mert felébred rá. Kórházba vizsgálaton vettünk részt, szervi problémát nem találtak. Mi lehet az oka?
  Köszönettel: Kissné Mityók Bernadett

  Kissné Mityók Bernadett

  .

  Balogh Judit
 • Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!
  Lányom 9 éves, gyakori nappali bevizelési problémákkal küszködik. Rendszeresen (kb. 3 éves kora óta)húgyuti infekciókkal küzdünk. Melyet folyamatos AB kúrával kezelnek. 2 alkalommal jártunk hasi Uh-n mely szervi eltèrést nem mutatott. Vérkèpe jó. 1 évig jártunk pszichiátriára eredménytelenül. 2,5 éves korától székrekedèssel küzdöttünk, melyet rendszeres Laevolack szedése mellett sikerült elhagynunk. Óvodába kerülésekor rendszeresen gombás fertőzése volt, melyet krémekkel kezeltünk. Azóta rendszeresen visszatérő nappali vizeletvisszatartási zavarokkal ès húgyuti fertőzèsekkel küzdünk. A hólyag telődését csak későn érzèkeli elmondása szerint, az iskolában viszont nem engedélyezik az órák alatti wc-re járást. A háziorvost már kértem, utaljon minket gyermekurológiára, de helyette inkább még 2 doboz Zinnatot írt fel az 1 doboz summetrolim elfogyasztása után. Meglátásom szerint a rendszeres visszafertőződésen az antibiotikumok már nem segítenek, gyökeres problèma megoldás szükséges. Mit tudok tenni? Orvosi beutaló nélkül hova tudok menni gyermekemmel, hogy megfelelő kezelést kapjon. A folyamatos nedves fehernemű és AB terápia aggaszt. Szeretnèm, ha mielöbb megszünnének ezek a problémák. Válaszát előte is köszönöm!

  Ildikó

  Kedves Anyuka!

  A gyermeke problémáit okozhatja kismedencei diszfunkció. Ez mind a hólyagműködési zavar, mind a székletürítési problémák hátterében állhat. Ezek kivizsgálása a területileg illetékes gyermek-nephrológiai gondozókban történhet, aminek része kell, hogy legyen egy urodinámiás vizsgálat, ami feltérképezheti a húgyhólyag működését.
  Segítségért kérjük, vegye fel a kapcsolatot a koordinátorunkkal, akinek az elérhetőségét a honlapunkon (www.gyermekinkontinencia.hu) találja. Ő segíthet a lányának bekerülni a Vizelési Tréning Programba.
  Üdvözlettel:
  Dr. Juhász Zsolt PhD
 • Tisztelt Cím! Pici lányom most májusban tölti a 4 évet. A pelenkáról leszokás elég zökkenőmentesen ment, nem erőltettük, jött magától. Az elején előfordult párszor hogy utolsó pillanatban szólt, de ez szépen megszűnt valóban csak néhány alkalom volt. Éjszaka soha nem pisilt be egészen a tegnap előtti napig (azóta sem) de ezt betudtuk annak, hogy épp beteg és akkor épp lázas is volt. A tünetek amik aggasztanak, inkább a következők: hosszú ideig nem akar pisilni menni mondván nem kell, egy idő után szól, de úgy érzem tartogatja. A másik és aggasztóbb tünet az hogy pisilés után akár mennyire is töröljük meg (itatjuk fel) a nemi szervet és környékét, pár perccel később jelzi hogy „még olyan” és ez nagyon zavarja. Ilyenkor valóban egy csepp nem több még láthatóan felitatható, illetve a bugyiban látszik egy icipici folt. Kérdezem de azt mondja nem csíp, nem viszket, nem fáj… tudunk ezen otthon valamilyen módszerrel segíteni? Válaszukat előre is köszönöm.

  Bosznay Gábor

  Kedves Apuka!

  Köszönjük a megkeresést. Az Ön által felsorolt tünetek sok ok miatt alakulhatnak ki. A vizelet visszatartása ebben az életkorban gyakran a túlzottan a gyermeket lekötő aktuális tevékenység (eljátssza az időt), vagy valami rossz élmény (csípő vizelet, zavaró körülmények az óvodában, stb.) következtében alakulhat ki. Természetesen lehetne szervi háttere is. Ezek eldöntésében egy kivizsgálás segíthet. A vizelés után ismételten megjelenő vizeletcseppeknek több oka is lehet. Előfordul pláne ducibb lányokban, hogy a vizelet egy része pisiléskor befolyik a hüvelybe és visszacsorog felálláskor. A másik lehetőség egy a húgyhólyagon kívül nyíló húgyvezeték is lehetne (húgycsőbe, hüvelybe), amiből folyamatosan csepeg a vizelet, de ezt már valószínűleg előbb is észrevették volna.

  A panaszokkal kérjük, keressék fel a területileg illetékes gyermek vesegondozót, vagy gyermek-nephrológiai ambulanciát, ahol a panaszok alapján a szükséges vizsgálatokat, megfigyeléseket el tudják végezni.

  Üdvözlettel:

  Dr. Juhász Zsolt PhD
 • Kisfiam májusban tölti be 6. évét. Sajnos éjszaka nem szobatiszta nem is volt még az hosszabb ideig. A nappali – óvodai bepisilés kb 1 éve szűnt meg – alvás közbeni. Nagyon mélyen alszik, sokszor nehéz reggelente felébreszteni. Éjjel nem ébred meg ha pisilnie kell és minden nap bepisil. 1-2 nap fordult elő, hogy nem volt pisis. Mivel ez mindennapos probléma jelenleg is pelenkát használunk. Mindehhez hozzátársul a gyakori éjszakai horkolás is. A házi gyermekorvos eddig nem tulajdonított jelentőséget a dolognak, de mivel most már betölti a 6. évét fontosnak tartjuk, hogy kivizsgálásra kerüljön a dolog. Itt az Önök honlapján olvastam róla, hogy lehet összefüggés a bepisilés és a horkolás között. Kérem tanácsaikat osszák meg velem,hogy mielőbb tovább tudjunk lépni. Köszönöm

  Borsos Szilvia

  Kedves Anyuka!

  Az éjszakai bevizelés nem profilja a honlapunknak. Az éjszakai ágybavizelés kivizsgálását és kezelését e gyermek-nephrológiai hálózat végzi, így kérjük a problémával keressék fel a területileg illetékes gondozót. Az éjjeli bevizelés okaként számos dolog szerepelhet és a kezelés is ettől függ. Erről olvashat összefoglalót (kérem kattintson az aláhúzott szövegre).

  A horkolással való összefüggéssel kapcsolatban kérem keresse e-mailben kollégámat a címen.

  Üdvözlettel:

  Dr. Juhász Zsolt PhD

Töltse ki tüneti kérdőívünket!

Küldje be Ön is kérdését!