Gyakran Ismételt Kérdések

Kezdőlap // Gyakran Ismételt Kérdések
 • Gyermekem minden éjszaka bepisil. A Vizelési Tréning Program segítséget nyújthat a kezelésében?

  A tisztán éjszakai ágybavizelés (enuresis noctruna) kezelésre a Vizelési Tréning Programban alkalmazott komplex uroterápia nem hatékony módszer. A nappali vizelési zavarok kezelése javítja a társuló éjszakai bevizelés gyógyulási esélyeit. Ha gyermeke kizárólag alvás közben pisil be, úgy honlapunkon információval, tanácsokkal segítjük, hogy megfelelő szakemberhez jussanak el!

 • Hogyan lehet bekerülni a Tréning Programba?

  Kivizsgálást követően. A szükséges vizsgálatok egy részét házi gyermekorvosuk elvégzi, a részletes vizsgálatokat a területileg illetékes gyermek-nephrológiai szakrendelésen (Klinika, Kórház) szervezik meg. A honlapunkon közzétett elérhetőségeken koordinátorunktól kérhet ehhez tanácsot, segítséget. A Kérdezz-felelek rovatba beküldött kérdésére szakorvosaink válaszolnak és segítenek a vizsgálatokkal kapcsolatban. A Tréning Programban dolgozó szakorvos munkatársak több intézményben fogadják a betegeket: a Pécsi Gyermekklinikán Dr. Lakatos Orsolya, Dr. Hartmann Ágnes, a Szegedi Gyermekklinikán Dr. Sinkó Mária és Budapesten a SOTE I. Sz. Gyermekklinikáján Dr. Kelen Kata szakrendelésére bejelentkezve. A vizsgálatok eredményeit koordinátorunk útmutatása alapján küldjék meg Programunk szakmai vezetőinek és erre válaszul adjuk meg a kezelés várható kezdését.

 • Hol működik a Vizelés Tréning Program?

  Jelenleg a Tréning négy helyen működik: a Kaposi Mór Oktató Kórházban, Kaposváron, A Tolna Megyei Balassa János Kórház Gyermekosztályán, Szekszárdon, A Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Gyermekosztályán, Kistarcsán és a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Gyermekosztályán, Hódmezővásárhelyen. A Programot működtető vállalkozás központja Pécsett található.

 • Kell-e fizetni a kezelésért?

  A felsorolt intézményekben közreműködői szerződéssel dolgozunk, a gyermekek felvételre kerülnek a Kórházakba, így ellátásukat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) finanszírozza. A Tréning Programba bekerülő gyermekek számára a kezelés ingyenes. A Kórházakban a szülők szállásáért és étkezéséért külön díjat számolhatnak fel, erről részletes tájékoztatást adunk a kórházi felvétel előtt.

 • Milyen hosszú ideig tart a kezelés, lehetséges-e a teljes gyógyulás?

  A teljes gyógyulás természetesen lehetséges, ez a Program célja. A Vizelési Trénig döntően a hétvégi időszakot veszi igénybe (péntek-vasárnap), így a gyermekek számára az iskolai időszakban a hiányzás minimális. Egyetlen Tréning a gyógyuláshoz nem elegendő. A komplex uroterápia lényege a rendszeres gyakorlás és ellenőrzés. A kezeléseket 2-3 havonta ismételjük, minimálisan egy éven keresztül (4-5 alkalom). A tünetek alakulása alapján döntünk a kezelés folytatásáról.

 • Lehetnek-e lelki okai az éjszakai ágybavizelésnek vagy a nappali vizelet elcsepegésnek?

  Igen, ez lehetséges, de a betegségeknek súlyos pszichés következményei is vannak (szégyenérzet, szorongás, iskolai teljesítmény romlása), ezek megelőzése az elsődleges célunk. A Tréning Programban dolgozó pszichológus kollégák feladata ennek a felmérése, a véleményük alapján javaslunk részletesebb vizsgálatot vagy szükség esetén kezelést . A segítségükkel igyekszünk a gyerekeket és szüleiket motiválni a kezelés során.

 • Hány éves kortól tekinthető kórosnak az éjszakai ágybavizelés?

  Amikor a családnak, a szülőknek és az érintett gyermekeknek problémát jelent. Az ágytisztaság kialakulása eltarthat akár a gyermekek 4 éves koráig.. Amennyiben gyermeke 5 éves korában is rendszeresen bepisil éjszaka, úgy célszerű orvosi segítséget kérni!

 • Lehet összefüggés a székrekedés a nappali vizelet elcsepegés és a visszatérő húgyúti fertőzések között?

  Igen, egyértelműen van összefüggés. A székrekedéses gyermek esetében a végbélben felhalmozott széklet akadályozza a húgyhólyag teljes kiürülését és erős húgyhólyag összehúzódásokat is okozhat. A húgyhólyag teljesen nem ürül ki pisiléskor, ami visszatérő vizeletfertőzésekre hajlamosít. A székrekedés a húgyhólyagműködési zavar miatt kezelt gyermekek több mint 10 százalékában fordul elő.

 • Milyen vizsgálatok alapján lehet kideríteni, hogy a Tréning Program segíthet-e a gyermekemen?

  A vesék és húgyutak működésének felmérése (ultrahang, vizeletvizsgálat) és a folyadékbevitel-vizeletürítés összefüggéseinek (vizelési profil) vizsgálatát követik az eszközös vizsgálatokat, melyek eredményei alapján egyértelműen kimutatható, hogy a panaszok hátterében olyan betegség áll-e, ami Tréningünkben kezelhető. A vizeletáramlás mérés (uroflowmetria), amit a medencefenék izomzat aktivitásának mérésével együtt végzünk rengeteg információt ad a húgyhólyag működéséről és a vizeletürítésről. Szükség esetén sor kerülhet a húgyhólyag működésének részletes felmérésére, az urodinamikai vizsgálatra is.

 • Hol tudják elvégezni ezeket a vizsgálatokat?

  Jelenleg ezeket a vizsgálatok országosan három helyen tudják elvégezni. A PTE Gyermekklinikán, A Szegedi Gyermekklinikán és Budapesten a SOTE I. számú Gyermekklinikáján, Mindhárom helyre a Tréning Program szakemberein keresztül lehet eljutni a honlap vagy személyes (telefonos) megkeresés útján.

Töltse ki tüneti kérdőívünket!

Forduljon hozzánk bizalommal!

gyermekgyógyász és gyermeknephrológus szakorvos

gyermeksebész szakorvos

gyermeksebész szakorvos