Kérdezz-Felelek

Kezdőlap // Kérdezz-Felelek
 • Tisztelettel kérdezem, hogy TURP + Trokar műtét után hogyan lehet elindítani szabványos, normál vizelést? Köszönettel!

  Koncz István

  Üdvözlöm! Gyermekkori vizelési problémákkal foglalkozunk, ebben sajnos nem tudunk segíteni. Kérem, hogy vegye fel a kapcsolatát a kezelőorvosával, urológusával!

  Dr. Sándor György
 • Kedves Doktor Úr! Gyermekem jelenleg 12 éves. Kisebb korában gyakorta tapasztaltunk nála éjszakai bepisilést, hetente többször is. 10-11 éves korában már ritkábban jelentkezett a probléma, de jelenleg is kisebb becsorgás még észlelhető. 7-8 éves korában előfordult, hogy napközbeni elalvás során is bepisilt. Jelenleg sürgető vizelési ingert tapasztalunk, naponta többször is toporzékolva szalad a WC-re, mert alig tudja visszatartani. Az iskolában is akadályozza ez a sürgető vizelési inger, mert ott nem engedik ki pisilni, és panaszkodik, hogy annyira erős az inger, és a visszatartásra történő koncentrációja, hogy alig tud figyelni órákon. Éjszaka 1-2 alkalommal kimegy pisilni. Hasi ultrahangos vizsgálaton jártunk, amikor is telt hólyaggal és vizeletürítés után is megultrahangozták. Vizeletürítés után minimális vizelet maradt a hólyagban, de egyéb elváltozás nem tapasztalható. Mit javasol, milyen irányban vigyük tovább kivizsgálásokra, mi lehet a háttérben? Köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Orosz Andrea

  Orosz Andrea

  Üdvözlöm!

  Ezek a tünetek a funkcionális hólyagműködési zavarok egyik formájának, a húgyhólyag túlműködésnek (overactive bladder) a jellegzetes tünetei. A kezelés, elsősorban az ún. sürgősségi (urge) inkontinencia miatt részben gyógyszeres, részben a komplex uroterápia alkalmazható, melyet a Vizelési Tréning Programban is alkalmazunk. Az ultrahang vizsgálat mellett alapvető vizsgálat a vizelet bakteriológiai tenyésztése illetve az ún. atípusos kórokozók (Mycoplasma, Ureaplasma) kimutatása reggeli első, lemosás nélkül levett vizeletből. ezeket a vizsgálatokat mindenképpen végezzék el gyermekorvosuk/háziorvosuk segítségével! Ezt követően a gyógyszeres kezelés beállítása érdekében javasoljuk a részletes urodinamikai vizsgálatot (cysltometria), amivel egyben megtörténhet a Vizelési Tréning Programba történő felvétele és előjegyzése a kezelés folytatására. Kérem hívják fel a Program koordinátorát (Pincehelyi Judit), az elérhetősége megtalálható a honlapon, aki részletes útmutatást ad a teendőkről, amiben szükség esetén és is tudok segíteni a kérése alapján!
  Üdvözlettel,
  Balogh Judit
 • Tisztelt Doktor úr! 9 éves kisfiam időről-időre úgy ébred, hogy a pizsama alsóház erős vizelet szagú. Ágynemű, paplan nem, csak a pizsama. Minden este lefekvés előtt elmegy WC-re. Kiegyensúlyozott gyermek, sem iskolai, sem otthoni problémák nincsenek. Valamikor egymást követő éjszakákon is előfordul, valamikor hosszú napokon keresztül nem. Mi lehet s probléma? Előre us köszönöm segítséget! Szendy Timea

  Szendy Timea

  Üdvözlöm!

  Kisebb éjszakai vizeletvesztés előfordulhat. Ha eddig folyamatosan ágytiszta
   volt (nem pisilt be, vagy felébredt, ha tele volt a hólyagja), akkor első lépésként vizeletvizsgálat szükséges a fertőzés kizárására. Kérem, hogy keressék fel gyermekorvosukat/háziorvosukat, hogy elvégezhesse a vizsgálatot. A vizeletvesztéshez vezető szabályozási probléma egyik oka lehet a gátolt orrlégzés okozta alvási zavar is (akár nátha is okozhatja). A vizelet ellenőrzés és az orvosi vizsgálat az első és ezek eredményeitől függően kerülhet sor a további lépésekre. Várjuk az ismételt jelentkezésüket, ha ezek a vizsgálatok alapján sem sikerül okot találni és továbbra is előfordul a probléma!
  Üdvözlettel,
  Dr. Sándor György
 • Tiszteletem! Kezét csókolom!
  Fiú gyermekem 11 éves. Ha megnevettetik bepisíl. Elmondása alapján nem érni elötte, hogy pisílnie kéne. Mi nem vagyunk olyan viccesek, csak az osztálytársak… Mit lehet ez ellen tenni? Sajnos lassan mindennapos 🙁 Nagyin szépen köszönöm!

  Nagy Ágota

  Üdvözlöm!

  A nevetésre bekövetkező ún. giggle-inkontinencia (vizelet elcsepegés) a funkcionális (nem szervi elváltozáson vagy veleszületett rendellenességen alapuló) húgyhólyagműködése zavar egyik formája. A Vizelési Tréning Programban kezeljük ezt a problémát. Első lépésként keressék fel a gyermekorvosukat/háziorvosukat, hogy az alap vizsgálatok megtörténjenek. Ezek a következők: hasi ultrahang (telt és üres hólyag mellett), vizelet vizsgálat és bakteriológiai tenyésztés. Az eredményekkel jelentkezzenek a Tréning Program koordinátoránál, az elérhetőségét megtalálják a honlapunkon. A továbbiakról Judit fogja tájékoztatni Önöket. Jelentkezzenek, ha valahol elakadnak ebben a folyamatban!

  Üdvözlettel,
  Dr. Sándor György

Töltse ki tüneti kérdőívünket!

Küldje be Ön is kérdését!