Kérdezz-felelek

Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 3 éves. Másfél éves kora óta szobatiszta. 2 hete kancsalsági szemműtéten esett át, s azóta néhány nap kivételével rendszeresen (kb. napi egy alkalommal) bepisil. A vizeletűrítések gyakorisága nem változott (4-7 alkalom), csupán mikor jelzi, hogy kell mennie, már be is pisilt. Van, hogy eljátsza az időt, de általában nem ennek tulajdonítható. A székeléssel nincsen gondja (napi egy alkalom). Kérdésem: a műtéti altatás okozhat ilyen gondokat? Mi a teendőnk? Válaszát előre is köszönöm!
D.Sz.Enikő

Kedves Anyuka!

Maga a műtét nem okoz ilyen jellegű panaszokat, de a műtét kapcsán átélt stressz okozhat. Az Ön által említett vizelési gyakoriság alsó értéke (4) igen kevés, ebben az életkorban kb. 2 óránként kellene vizeletet üríteni a gyermeknek. Próbálják erre rendszeres felszólítani a gyermeket és megnézni, hogy változik a bevizelés. Érdemes lenne időt adni a gyermeknek, hátha a stressz oldódása a panaszok megszűnéséhez vezet. Ha tartósan nem változik a helyzet, akkor keressék fel a problémával a területi gyermeká-ephrológiai gondozót.

Üdvözlettel:

Dr. Juhász Zsolt PhD
Kisfiam májusban tölti be 6. évét. Sajnos éjszaka nem szobatiszta nem is volt még az hosszabb ideig. A nappali - óvodai bepisilés kb 1 éve szűnt meg - alvás közbeni. Nagyon mélyen alszik, sokszor nehéz reggelente felébreszteni. Éjjel nem ébred meg ha pisilnie kell és minden nap bepisil. 1-2 nap fordult elő, hogy nem volt pisis. Mivel ez mindennapos probléma jelenleg is pelenkát használunk. Mindehhez hozzátársul a gyakori éjszakai horkolás is. A házi gyermekorvos eddig nem tulajdonított jelentőséget a dolognak, de mivel most már betölti a 6. évét fontosnak tartjuk, hogy kivizsgálásra kerüljön a dolog. Itt az Önök honlapján olvastam róla, hogy lehet összefüggés a bepisilés és a horkolás között. Kérem tanácsaikat osszák meg velem,hogy mielőbb tovább tudjunk lépni. Köszönöm
Borsos Szilvia

Kedves Anyuka!

Az éjszakai bevizelés nem profilja a honlapunknak. Az éjszakai ágybavizelés kivizsgálását és kezelését e gyermek-nephrológiai hálózat végzi, így kérjük a problémával keressék fel a területileg illetékes gondozót. Az éjjeli bevizelés okaként számos dolog szerepelhet és a kezelés is ettől függ. Erről olvashat összefoglalót (kérem kattintson az aláhúzott szövegre).

A horkolással való összefüggéssel kapcsolatban kérem keresse e-mailben kollégámat a sandor.gyorgy@gyermekinkontinencia.hu címen.

Üdvözlettel:

Dr. Juhász Zsolt PhD
Tisztelt Cím! Pici lányom most májusban tölti a 4 évet. A pelenkáról leszokás elég zökkenőmentesen ment, nem erőltettük, jött magától. Az elején előfordult párszor hogy utolsó pillanatban szólt, de ez szépen megszűnt valóban csak néhány alkalom volt. Éjszaka soha nem pisilt be egészen a tegnap előtti napig (azóta sem) de ezt betudtuk annak, hogy épp beteg és akkor épp lázas is volt. A tünetek amik aggasztanak, inkább a következők: hosszú ideig nem akar pisilni menni mondván nem kell, egy idő után szól, de úgy érzem tartogatja. A másik és aggasztóbb tünet az hogy pisilés után akár mennyire is töröljük meg (itatjuk fel) a nemi szervet és környékét, pár perccel később jelzi hogy "még olyan" és ez nagyon zavarja. Ilyenkor valóban egy csepp nem több még láthatóan felitatható, illetve a bugyiban látszik egy icipici folt. Kérdezem de azt mondja nem csíp, nem viszket, nem fáj... tudunk ezen otthon valamilyen módszerrel segíteni? Válaszukat előre is köszönöm.
Bosznay Gábor

Kedves Apuka!

Köszönjük a megkeresést. Az Ön által felsorolt tünetek sok ok miatt alakulhatnak ki. A vizelet visszatartása ebben az életkorban gyakran a túlzottan a gyermeket lekötő aktuális tevékenység (eljátssza az időt), vagy valami rossz élmény (csípő vizelet, zavaró körülmények az óvodában, stb.) következtében alakulhat ki. Természetesen lehetne szervi háttere is. Ezek eldöntésében egy kivizsgálás segíthet. A vizelés után ismételten megjelenő vizeletcseppeknek több oka is lehet. Előfordul pláne ducibb lányokban, hogy a vizelet egy része pisiléskor befolyik a hüvelybe és visszacsorog felálláskor. A másik lehetőség egy a húgyhólyagon kívül nyíló húgyvezeték is lehetne (húgycsőbe, hüvelybe), amiből folyamatosan csepeg a vizelet, de ezt már valószínűleg előbb is észrevették volna.

A panaszokkal kérjük, keressék fel a területileg illetékes gyermek vesegondozót, vagy gyermek-nephrológiai ambulanciát, ahol a panaszok alapján a szükséges vizsgálatokat, megfigyeléseket el tudják végezni.

Üdvözlettel:


Dr. Juhász Zsolt PhD
Tisztelt Doktor Úr! Szeretnék tanácsot kérni, az unokaöccsémmel kapcsolatban. Ő, jövő héten lesz 6 éves. Sajnos, problémája van, a pisiléssel. Szervi tűnetet nem találták nála. Mikor leszoktatták a pelenkáról, nem volt semmi probléma, mindig szólt, hogy wc-re kell mennie. Viszont, amikor kiscsoportos volt, a szülei elutaztak pár napra Párizsba, így volt, hogy a gyerek máshol aludt. A párizsi út után egy hónapra kezdődtek a problémák. Elkezdet bepisilni, és bekakalni. Szerencsére nekem sikerült kiszednem belőle, hogy amikor a keresztanyjánál aludt, akkor ők azzal ijesztekedték a gyereket, hogy fenn az emeleten szellemek laknak. Persze az "okos" felnőttek megkapták a magukét, aztán pár hétre rá, rendeződni is látszott a dolog. Viszont tavaly januárban újra kezdődött. Akkor elvitték vizsgálatokra, ahol szervi dolgot nem találtak. Akkor is kérdeztük tőle, hogy zavarja-e vmi, történt-e vmi az óviban stb., de mindig csak azt mondta, hogy nem érzi, hogy pisilnie kell. Aztán, amikor végett lett az óvinak, nyárra meg is szűnt a probléma. Viszont ősszel megint elkezdődött, és már nem tudjuk, hogy mit csinálhatnánk. Egy időben, ment a jutalmazás, de most már az sem segít. Két óránként, elvisszük wc-re, de még így is van úgy, hogy pisil, aztán rà két percre a kisgatyába is. Néha most is azt mondja, hogy nem érzi, hogy kell mennie. Lehetséges ez, hogy 3 évesen érezte, most meg nem? Mostanában, azt is mondja, hogy "sajnálja a pisijét", "kakiját", nem akar megválni tőlük, ezért próbàlja magában tartani. Örülnék, ha vmi tanáccsal tudna szolgálni, hogy mit tehetnénk, mert az óviban már csúfolják érte, és azért alapjában is érzékeny, de egy nagyon okos kisfiúról van szó. Azt hozzá tenném, hogy jár mozgásterápiára, mert azt javasoltàk neki. Tisztelettel: Schlögl Diána
Schlögl Diána

Kedves Hölgyem!

A gyermek panaszai hátterében nem valószínű, hogy szervi okok állnak, hisz azok már előbb is okoztak volna tüneteket. A lelki háttér nyilvánvaló, de utána valószínűleg tudatos visszatartás alakult ki a gyermekben. A kivizsgálás részleteit nem ismerjük, illetve a lakóhelyüket sem. Mindenképpen érdemes lenni a speciális vizsgálatokkal (urodinámia) kiegészíteni az eddigieket, amiből megtudható lenne az, hogy működik a gyermek hólyagja és hogy üríti a vizeletét. Ennek a  kivitelezésében tudunk segíteni. Kérjük, hogy a szülők hívják fel a koordinátorunkat a 30/5701779-es számon.

Üdvözlettel:

Dr. Juhász Zsolt PhD