Kérdezz-Felelek

Kezdőlap // Kérdezz-Felelek
 • Tisztelt Szakértők!

  9 éves kislányom másfél éve küzd vizeletvesztési problémával (nappal és éjszaka is), ami lelkileg is nagyon megviseli őt. Jónéhány helyen jártunk, hogy kiderítsük, van-e szervi oka a dolognak, de igazán komolyan sehol sem foglalkoztak a problémával (többek között a Heim Pál Gyermekkórházban is jártunk). A programjukban felsorolt tünetek teljesen ráillenek, ezért szeretném az Önök segítségét kérni. Szombathelyről írok, de természetesen a probléma megoldása érdekében rugalmasak vagyunk. Kérem, írják meg, mit tehetek a gyermekem gyógyulása érdekében. Segítségüket előre is köszönöm, várom válaszukat!

  Üdvözlettel, Baranyai Eszter

  Baranyai Eszter

  Válasz e-mailban elküldve.

  Dr. Juhász Zsolt PhD
 • Sajnos az előbb megszakadta az internetkapcsolatom, ha mégis elment a levelem elnézést az ismétlésért. Közel 12 éves kisfiam vesefejlődési rendellenességgel született, köznyelven patkóveséje van. Már többször nekifogtunk éjjeli vizelettartási problémájának megoldásába, de eddig sem orvosi, sem pszichológusi segítséggel nem jutottunk előbbre. Budapestiek vagyunk, elérhetőek-e Budapesten is? Ha nem, milyen gyakran kellene Pécsre járnunk?

  S.E.

  Üdvözlöm!

  A Vizelési Tréning Programban olyan húgyhólyag-működési zavarok kezelésével foglalkozunk, melyeknek egyik tünete, részjelensége lehet az éjszakai bepisilés (enuresis nocturna). Gyermeke esetében önmagában az életkora miatt is feltétlenül megoldást kell találni a problémára. Ahhoz, hogy szakmailag megalapozott véleményt adjunk és ezek alapján segíteni tudjunk további információkra van szükségünk.

  Milyen gyermek-nephrológiai vizsgálatok történtek gyermekénél (hasi ultrahang, vesefunkció felmérés, reggeli első vizelet fajsúly mérés, a patkóvese miatt magasabb rendű képalkotó vizsgálatok – izotóp szcintigráfia vagy kamerarenographia)? Amennyiben ezekről összefoglaló lelet a rendelkezésére áll és van lehetősége ezt scannelni kérem küldje el a sandor.gyorgy@gyermekinkontinencia.hu e-mail címre!

  Nagyon fontos lenne tudnunk vannak-e más, a vizelet ürítéssel-és tartással összefüggő tünetei (pl. erős vizelési ingerek, napközben vizelet elcsepegés)? Ennek magválaszolásához a fenti e-mail címről küldök egy kérdőívet, ami megkönnyíti a választ!

  Az eredmények áttekintése után a következő választ tudom adni:

  A leletek alapján a patkóvese működése jó, az oldalkülönbség a vizelet kiválasztás és továbbítás (a vesemedencéből a húgyvezeték felé történő ürülés) nem jelentős méretű és nincs vesico-ureteralis refluxra utaló jel sem. A napi folyadékbevitel nem jelentős (kb. 1000 ml), talán ennek tudható be, hogy ritkán pisil (2-3/nap).

  Ez a vizeletürítési gyakoriság egyébként hólyagműködési zavarra, diszfunkcionális vizelésre (underactive blader – „lusta hólyag”) utalhat, de ezt így nehéz megítélni. A reggeli és délutáni vizelet fajsúlyok alapján valószínűsítem, hogy (a gyerekek többségére jellemző módon) napközben keveset, délután lényegesen többet iszik. Ez a jelentős délutáni bevitel az éjszakai kiválasztás, vizeletképzést terheli, ami nagyban hozzájárulhat az éjszakai bepisiléshez (enuresis nocturna).

  A napközben időszakosan előforduló vizelet elcsepegés fontos figyelmeztető jel, a hólyagműködési zavar valószínűségét növeli. A probléma jellege és a távolság alapján azt gondolom, hogy szükség lehet a Vizelési Tréning Programra, de mindent figyelembe véve talán nem ez lenne az első lépés, hanem az éjszakai enuresis kezelése. Egyszerű dolgokról és nem eszközös vizsgálatokról van szó, de ehhez a személyes kapcsolat nagyon fontos!

  Azt javaslom, hogy először Budapesten kezdjék (folytassák) ezt a folyamatot. A STE I. Gyermekklinikán Dr. Kelen Kata felkeresését javaslom. Kiváló az együttműködésünk és szinte napi kapcsolatban vagyunk, ezért ha megerősíti azt a gyanút, hogy a húgyhólyag működésének zavara is szerepet játszik a bepisilésben, akkor várjuk Önöket a Programban!

  Dr. Sándor György
 • Üdvözlöm Önöket!

  5 éves kislányomnál nem találtak semmi problémát a vizeletében, sem baktériumot, sem mást és tiszta a vizelete. Azért is küldtük el vizsgálatra a vizeletét mert arra gondoltunk biztos felfázott és azért jár sűrűn, de a labor negatív válaszának örültünk is, de sajnos azóta is nagyon sűrűn jár wc-re ha bent van akkor szinte 5-10 percenként ha kint játszik akkor 20 percenként, de ha autóba ülünk még el sem indulunk akkor már mondja, hogy pisilnie kell mikor előtte 1 perce se pisilt. Nem tudjuk, hogy így hívja -e fel a figyelmet magára van egy 2 éves ikerpár testvérei és persze nagyon féltékeny sokszor, hogy már nem ő az egyetlen a számunkra hanem három fele oszlok a törődés, úgy hogy nem tudjuk, hogy pszichésen van-e nála vagy mi ez. A labor beigazolta hogy semmi probléma, azért szeretnék Önöktől választ kapni. Előre is nagyon szépen köszönöm!!!

  Tisztelettel: Veresné Tóth Zsuzsanna

  Veresné Tóth Zsuzsanna

  Tisztelt Szülő!

  Gyermekénél a fenti panaszok természetesen lehetnek pszichés eredetűek az Ön által említett okok miatt. A problémát egyértelműen abban az esetben tekinthetjük lelki eredetűnek, ha az szervi eltéréseket kizártuk. Ennek az első lépésén már túl vannak, a vizelet vizsgálat megtörtént, ami negatív volt.

  Kislányoknál a fenti panaszokat okozhatja a kisajkak összetapadása, ami kis mennyiségű „pangó” vizeletet eredményezhet, ez gyakori ingerekben nyilvánulhat meg. Ezt a családorvos meg tudja állapítani. A szervi elégtelenség kizárásához a következő lépés UH végzése. Javaslom, hogy telt és üres hólyag mellett is történjen meg a vizsgálat! Fontos tovább, hogy adatot kaphassunk a hólyag méretéről, a pisilést követő maradék vizeket mennyiségéről, a hólyag falának vastagságáról, az esetleges vese vagy húgyvezeték tágulatról vagy a vesék anatómia rendellenességéről.

  Kérem a leletek birtokában ismét írjon nekünk, ezt követően tudunk javaslatot tenni a további kezelésre.

  Köszönettel!

  Dr. Oberritter Zsolt PhD
 • Tisztelt Cím!

  Dr. Vajda Mariann adjunktus nőtől /Székesfehérvár/kaptam az információt, hogy keressem meg Önöket lányom problémájával. 1996. január 26-án született. Kb kiscsoportos óvodás volt, mikor jelentkeztek nála az altatás alatti bepisilések. 2000. év elején jártunk először nefrológiai rendelésen. Ekkor készült először hasi ultrahang, és vizelet vizsgálat. Ezután folyamatosan ellenőrzésre jártunk. Hosszú időn keresztül használta a Minnirin sprayt. Az adagok csökkentésével a probléma enyhült, de időközönként visszatért. A további ellenőrzések után áttértünk a Ditropan tablettára.

  4 hónap után próbálta a gyógyszer adagot csökkenteni (kétnaponta, három naponta, heti egy alkalomra). A gyógyszer szedésével panaszai már csak heti 1-2 alkalommal jelentkeztek. Legutolsó hasi ultahang vizsgálaton 2010. márciusában volt. Javaslatra elvégzett egy intim torna kurzust 2011-ben. Ezt követően további javulást tapasztalt, de végleges tünetmentesség még jelenleg sincsen. Napi egy tablettát szed ismét folyamatosan, de ha csökkenteni próbálja az adagot, problémái néha vissza térnek. Nagyon szeretnénk már túljutni ezen az eseten, ebben szeretnénk tanácsot és segítséget kérni.

  Sárkeresztúr, 2012.május 08.

  Tisztelettel: Jencski Zsuzsa

  Jencski Zsuzsa

  Kedves Anyuka!

  Természetesen mindent elkövetünk, hogy segítsünk, hiszen ebben az életkorban a vizelettartás- és ürítés minden zavara kezelést, beavatkozást tesz szükségessé! Levele alapján úgy tűnik, hogy kizárólagosan éjszakai problémáról (enuresis nocturna, éjszakai bepisilés) van szó.

  Nagyon fontos tudnunk, hogy más tünet nem bonyolítja-e a problémát! Elsősorban a hólyagműködési zavarra utaló tüneteket szeretnénk azonosítani! Ahhoz, hogy segíteni tudjunk gyermeke tüneteivel kapcsolatban további, részletes adatokra van szükségünk! Az e-mail címére elküldök egy kérdőívet és egy 2 napos megfigyeléshez szükséges táblázatot.

  Kérem, hogy a táblázat alapján végezzék el a folyadékbevitel és vizeletürítés 2 napos otthoni megfigyelését (hétvégén, amikor folyamatosan van lehetőség erre) és töltsék ki a kérdőívet! Kérem, hogy az eredményeket küldje vissza – scannelés után e-mailban az info@gyermekinkontinencia.hu címre vagy postán a honlapon megtalálható címünkre!

  Kérem jelezzen vissza, ha a megküldött dokumentumokkal vagy az otthoni megfigyeléssel kapcsolatban kérdése van!

  Üdvözlettel,

  Dr. Sándor György

  Dr. Sándor György

Töltse ki tüneti kérdőívünket!

Küldje be Ön is kérdését!