Kérdezz-Felelek

Kezdőlap // Kérdezz-Felelek
 • Tisztelt Címzett!

  Kislányom 3,5 éves januárban kezdtük az ovit. Eleinte semmi problémánk nem volt a déli alvásnál, később fokozatosan egyre többször kellet az ágyneműjét hazavinni, június elejére hetente szinte minden nap. Éjszakára eddig sosem volt ágy tiszta, eddig a legtöbb száraz éjszakáink száma 4-5 nap volt, viszont az ovi előtt legalább a déli alvásnál nem volt probléma.

  Most ott tartunk, hogy kibírja az egész éjszakát pisilés nélkül, értem ez alatt este fél kilenctől reggel fél hétig. Én ébresztem és nagyon sok könyörgés és biztatás (kb 10 perc) kell, hogy keljen fel és menjünk pisilni, ilyen esetekben mindig sikerélmény van, mint a déli alvásnál és az esti alvásnál is, de próbáltam, hogy nem ébresztem fel sem reggel sem pedig a déli alvásnál akkor mindig az ágyba pisil.

  Voltunk hasi ultrahangon, semmi elváltozás nincs, nem tudom, hogy tudnám elérni azt, hogy saját maga keljen fel és intézze el a dolgát egyedül, és ne keljen nekem könyörögni és minden fortélyt bevetni, hogy kivarázsoljam az ágyból, mert ha nem tenném biztos, hogy az ágyba pisilne. ( Ébresztéskor mogorva, kiabál, hogy nem szeretne felkelni, volt olyan is már nem tudtam mit tegyek elővettük a bilijét, hogy ne keljen neki a wc-ig kimennie csak az ágyról leszállni, mire odavittem a bilit addig csorgott be a pisi).

  Nappal semmi problémánk nincs a pisivel, viszont lefekvés előtt szintén könyörögni kell, hogy pisiljen mindig azt mondja nem kell neki, de ha végre rá tudjuk könyörögni akkor rendes mennyiséget pisil.

  Előre is köszönöm válaszukat! Bea

  O.Beáta

  Kedves Anyuka!

  A szocializáció, a gyermekek fejlődésének része, hogy napközben felismerik a hólyagteltséget mint vizelési ingert és megtanulják, hogy ilyenkor a wc-be kell vizeletet üríteniük. Alvás alatt ez egy reflexes folyamat, a telt hólyag „jelez” a központi idegrendszernek és okoz ezzel felületesebb alvást (vizeletét visszatartja a gyermek) vagy ébredést (wc-be pisil).

  Ennek a reflexnek a kialakulása nagyon változatos életkorban következik be, átlagosan 3-4 éves kor között. Magyarországon (és Európában szinte mindenhol) a 6 éves gyermekek 10-12%-a még rendszeresen bepisil éjszakánként és sokszor a délutáni alvásnál is. Sok kisgyermeknél ez a reflex csak később érik be. A közösségbe kerüléskor gyakran elvárás, hogy legyen a gyermek ágytiszta, de ez ellentmond a normális élettani fejlődés változatosságának, nem elvárható.

  Ha egy tünet van és ez az éjszakai bepisilés (nincsenek napközben erős, sürgető ingerek, vizelet elcsepegés, vizeletfertőzés) akkor ún. egytünetű éjszakai ágybavizelés a probléma, ami ebben az életkorban (3.5 év) nem tekinthető kórosnak. A kellemetlenség amit okoz sajnos egyértelmű, de az esetek 99%-ban nincs semmi szervi ok a háttérben.

  Ügyeljenek arra, hogy napközben folyamatosan, jól elosztva igyon, ne délután és este legyen nagyobb a folyadékbevitel és küldjék napközben max. 2 óránként wc-pisilni! Egy-egy alkalommal éjszakánként lehet ébreszteni, ezzel a bepisilés megelőzhető, de nem biztos, hogy ezzel gyorsan elérik, hogy magától felébredjen a hólyagteltségre.

  Az életkori sajátosságok és a fejlődés egyéni jellemzői alapján nehéz megjósolni, hogy mikorra érnek be az erőfeszítéseik, de biztosan segítenek a folyamat felgyorsításában! A biztonság kedvéért annyit javaslok, hogy rutin vizeletvizsgálat és vizelet tenyésztés történjen, ehhez kérjék gyermekorvosuk segítségét! A területileg illetékes gyermek-nephrológiai szakrendelések tudnak további segítséget adni, amennyiben szükséges!

  Üdvözlettel,

  Dr. Sándor György
 • Érdi anyuka vagyok. Gyermekem most nyolc éves . 3 éves korában szobatiszta volt éjjel is, de aztán folyamatosan éjszaka ágyba pisil. Olvastam a húgyhólyag tréningről,amit folyamatosan gyakorlunk de most már orvosi segítséget szeretnék kérni. Milyen orvoshoz tudok fordulni?

  Kedves Anyuka!

  Leveléből nem derül ki, hogy milyen hólyagtréninget alkalmaznak. Ha ez a vizeletürítés megszakítását, visszatartását, vagy a vizeletürítés erőltetett halogatását jelenti, akkor kérem, hogy ezt ne alkalmazzák. Ismerünk ilyen javaslatokat, de ezek hosszútávon biztosan káros hatással lesznek a hólyagműködésre!

  Orvosi segítséget Budapesten, a STE I. Gyermekklinikán kérhetnek, Dr. Kelen Kata rendelését keressék. Segíthet az előrelépésben, ha gyermekorvosuk segítségével vizelet leoltást (baktérium tenyésztés), rutin vizeletvizsgálatot, reggeli első vizelet fajsúly mérést (legalább két különböző napon) és hasi ultrahang vizsgálatot (telt és üres hólyag mellett, reziduum mérése pisilés után) elvégeztetnek!

  Üdvözlettel,

  Dr. Sándor György
 • Tisztelt Szakértő!

  5 éves kislányom, aki teljesen egészséges 2 éves kora óta szobatiszta, az éjszakai szobatisztaság automatikusan a nappalival együtt kialakult, kb. 2 hete nappal becsurgatja a pisit. Nem nagyon, csak egy kicsit. Azt mondja nem érzi csak mikor már nedves lesz a bugyija.

  Vizelet vizsgálaton semmi kórosat nem találtak, az eredmény teljesen negatív. Éjszaka továbbra sem pisil be, fájdalmat, csípő érzést, gyakoribb vizelési ingert nem érez.

  Kérdésem, hogy lehet-e ez enyhébb felfázástól vagy komolyabb vizsgálatra van szükség, amennyiben igen hová forduljak (Budapestiek vagyunk).

  Válaszát nagyon köszönöm, Fazekas Csilla

  Fazekas Csilla

  Kedves Anyuka!

  A nappali vizeletvesztés ebben az életkorban nem tekinthető normálisnak. Az, hogy lehet-e ez felfázástól, az nem valószínű, hisz ez gyakoribb, csípő vizeletürítéssel társulna, a gyermek vizelete bűzössé válna. Az okok kiderítése mindig nehéz, de ehhez egy vizsgálati sor szükséges (fizikális vizsgálat, vizelet bakteriológiai vizsgálat, UH, urodinámia).

  Mivel Budapestiek, kérjük keressék fel a SE. I. Gyermekklinikán (Bókay utca) Kelen Kata doktornőt, Ő elindítja a vizsgálatait és ha kell felveszi velünk a kapcsolatot. Ha egyéb kérése lenne, keresse telefonon a koordinátorunkat.

  Üdvözlettel:

  Dr. Juhász Zsolt PhD
 • Fiamat ( 10 éves) minden éjszakán kell ébreszteni , wc-re vitetni, mert ha nem , akkor bepisil.

  Kérem írjanak !
  Budapesten lakunk.

  Kedves Apuka!

  A Vizelési Tréning Program nem az éjszakai bevizeléssel foglalkozik. Mindamellett szívesen segítünk Önnek, hogy gyermeke megszabadulhasson az éjszakai ágybavizeléstől. Mivel Budapestiek, kérjük keressék fel az STE. I. Gyermekklinikán (Bókay utca) Kelen Kata doktornőt, Ő elindítja a fia vizsgálatait és ennek eredményeképpen megkezdheti a kezelését is.

  Üdvözlettel:

  Dr. Juhász Zsolt PhD

Töltse ki tüneti kérdőívünket!

Küldje be Ön is kérdését!