Kérdezz-Felelek

Kezdőlap // Kérdezz-Felelek
 • Tisztelt Szakemberek! Kislányom most négy és fél éves, soha nem volt szobatiszta. Sokáig nem értettük, először azt hittük, „eljátsza” az időt, stb. Viszont késöbb ebből komolyabb gondok is lettek, már másodszor volt most vesemedence gyulladása. Ezúttal rendesen kivizsgálták, és kiderült, veleszületetten tág hólyagnyaka van, és ez okozza, az inkontinenciát, fertőzéseket. Azt mondta A főorvos úr, hogy beavatkozásra ez esetben nincs mód, de nem is kell, mert ezt ki fogja nőni, nagy valószínűleg amikor menstruálni kezd. Én ezt meg is értem, csak nagyon sajnálom szegényt mert ez azért sok nehézséget okozhat neki majd fiatal éveiben. Az lenne a kérdésem van-e Önök szerint bármi ami ezen segíthet? Például megfelelő intim torna ami esetleg felsgyorsítja a folyamatot, vagy bármi. Előre is nagyon köszönöm válaszukat. Üdvözlettel, Kriszta

  Gáspár Krisztina

  Kedves Krisztina!

  Az Ön által küldött  leírás alapján több kérdés is felmerült, aminek tisztázásához jó lenne a kislány korábbi  leleteit látni. Amennyiben ez nem jelent problémát , kérem küldje el számunkra a gyermek leleteit és kép anyagát(ha létezik) elektronikus úton. A leletek áttekintése után pontosabb választ tudunk adni.

  Köszönettel

  Dr. Oberritter Zsolt PhD
 • Üdvözlöm! Kislányom pár napja töltötte be a 4. életévét. Az éjszakák 80%-a bepisiléssel végződik, pedig pisil lefekvés előtt. Ha éjszaka felébresztem pisil, de magától nem ébred fel, bepisil. Sokszor a délutáni 3 órás alvást sem bírja ki. Sokszor mondja nem kell pisilnie, aztán amikor ráül a wc-re már folyik is a pisi. Nem tudom, hogy lustaságból-e. A kakival is gondok vannak, nagyon székrekedéses. Köszönöm válaszát előre is.

  Szilvia

  Kedves Szilvia!

  A vizelet és székletürítést egyaránt érintő zavar hátterében, lehet működési és szervi eltérés is. Amennyiben, tisztán csak éjszakai bepisilésről van szó és nem történik nappali vizelet elcsepegés vagy a panaszokat nem kísérik gyakori vizeletfertőzések vagy vesemedence gyulladás, akkor nagy valószínűséggel egy lassú érési folyamatról van szó, ami a későbbiekben magától megszűnik. Amennyiben ez 6 éves korig nem múlik el magától javaslom, hogy keresse fel a lakóhelyhez közeli gyermek vesegondozó szakembert.

  A székrekedés kezelése azonban már ebben az életkorban is nagyon fontos, mert a későbbiekben maga  a székrekedés is elősegíti vizelési zavarok kialakulását. A  végbél és a húgyhólyag szomszédos szervek. A kemény széklettel telt végbél akadályozhatja a hólyag kiürülését és gyakori vizelet fertőzésket okozhat.

  Dr. Oberritter Zsolt PhD
 • Kedves Szakértő!

  Nekem van egy 6éves kislányom , 1 hónapja elkezdet sűrűn járni pisilni. Elvittem vér és vizelet vizsgálatra mindene negatív, elvittem nőgyógyászhoz, kicsit be volt gyulladva a nunijánál és azt mondták azért jár sűrűn pisilni, mert ingerli, kenegetem neki már 7 napja de még mindig valamikor 10 perceként jár. Este nem pisil be. Nem tudom mit lehetne még tenni, mi kerülte el a figyelmemet. Most kezdi az iskolát. Mosolygós kiegyensúlyozott gyerek.

  Válaszát előre is köszönöm.

  Pozsonyi Edina

  Kedves Szülő!

  Köszönjük a megkeresést! A fenti panaszok hátterében elsőként vizeletfertőzés állhat. Nem tudom, hogy a korábban készült vizeket vizsgálat mit takar. Történt-e bakteriológiai vizsgálat. Amennyiben nem, nagyon fontos lenne a vizelet bakteriológiai leoltást elvégezni. Ha a vizeletben baktériumok vannak azt antibiotikummal célzottan kell kezelni.

  Ha a vizelet tiszta, akkor javaslom, hogy történjen vese UH. Fontos, hogy a vizsgálat telt és üres hólyag mellett is történjen meg.

  A fontos kérdések: van-e vesetágulat vagy húgyvezeték tágulat? Amennyiben ez kimutatható telt hólyaggal, csökken-e a hólyag kiürítését követően? Van e maradék vizelet a hólyagban pisilés után?

  A vizsgálati leleteket kérem ismét küldje el. Ennek birtokában tudunk további javaslatot adni a kezelésre.

  Dr. Oberritter Zsolt PhD
 • Azt tapasztalom, hogy akkor, amikor felidegesítem magam – főleg a politikai hazugságok, szövegek befogadásával – sokszor , többször kell pisilnem. Ha nem figyelem a politikát – és most már egyre többször van így – normalizálódik a helyzet.

  Köszönettel várom válaszukat: Oszlányi Miklós

  Oszlányi Miklós

  Tisztelt Oszlányi Miklós!

  Sajnos az Ön problémáján mi biztosan nem tudunk segíteni. Kérem forduljon más specialistához.

  Köszönjük a levelét!

  Dr. Oberritter Zsolt PhD

Töltse ki tüneti kérdőívünket!

Küldje be Ön is kérdését!