Kérdezz-Felelek

Kezdőlap // Kérdezz-Felelek
 • Akis lányom 4-éves s éjelente s napközben is be pisil.Elszokot meni pisilni de enek ellenére is be pisil.Ilyenkor mi a teendő Mert tanácstalan vagyok a védő nő az Urologust emlegeti s a pszihologust. de nem szeretném feles leges tortúrának ki teni a kislányom .Kérem az ön tanácsát köszönettel egy agodó szülö.

  sárközi fábián ferencné

  Tisztelt Szülő!

  Úgy gondolom, hogy a védőnőnek igaza van. A napközbeni és éjszaka is  megjelenő bepisilés, ebben a korban kórosnak tekinthető. A kizárólag éjszakai bepisilés lehet késői érés eredménye és ebben a korban nem feltétlenül igényel vizsgálatokat . Az Önök gyermeke esetében azonban nappali panaszok is fennállnak, ami alapján sajnos indokolt a kivizsgálás.

  Javaslom, hogy elsőként keressék fel a területileg illetékes gyermek nefrológus specialistát.

  (gyermek vesegondozó Budapesten több kórházban is (SOTE, Heim Pál) vidéken minden megyeszékhelyen található)

  Dr. Oberritter Zsolt PhD
 • Tisztelt Doktor úr!Kisfiam áprilisban volt 6 éves.Már iskolába jár,de nagycsoportos korában észleltük,hogy nagyon gyakran jár pisilni.Soha be nem pisilt,nem csöpög a vizelete,éjszaka általában zavartalanul telik.A folyadék fogyasztása normális,minden nap van széklete.Az éhgyomri cukra 4.6 volt,pisi gyors teszt negatív,talán a cukorbetegség kizárható.Az óvodában nem szóltak,hogy feltűnően sokat kijárna,az iskolában minden szünetben elmegy.Itthon nagyon gyakran,szinte óránként.Betegség,vagy rossz szokás,lelki probléma?Mi állhat ez mögött,merre induljunk.Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel:Orbán Andrea

  Orbán Andrea

  Kedves Anyuka!

  Elnézést a kései válaszért, de technikai okok miatt nem jelent meg a kérdése. A gyermeke gyakori vizelése lehet rossz szokás, de vizelési zavar tünete is. Nem csak cukorbetegség állhat a háttérben, hanem hólyagműködési zavar is. Ennek tisztázása céljából először keressék fel a területi gyermek vesegondozót, ahol vizelet bakteriológiai vizsgálat, illetve hasi UH történjen. Érdemes lenne a vizeletét specifikus kórokozók (Chlamydia, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma hominis) is leoltani. Ha ezek megvoltak és nem találnak kóros eltérést, akkor egy urodinámiás vizsgálat lenne szükséges a hólyagfunkció felmérésére.

  Üdvözlettel:

  Dr. Juhász Zsolt PhD
 • Kisfiam 9 éves. Három éves korától szobatiszta éjjel , nappal. de nagyon ritkán évente kb 2-3 szor előfordul, hogy hajnalban bepisil, vagy arra ébred, hogy már egy kicsi bement.(lefekvés előtt mindig pisil!) Nem tudom, van e ennek jelentősége, vagy a mélyebb alvásra, fáradtságra fogható. Többször alszik barátnál rokonnál, még ezzel nem volt semmi gond, de mi van, ha egy szer ott történik meg a baj.Nem szeretném, hogy ez miatt lelki problémája legyen. Rendezett családi körülmények között élünk, egyedüli gyerek, mit tanácsolnak!?

  Bodor Emőke

  Kedves Anyuka!

  Elnézést a kései válaszért, de technikai okok miatt nem jelent meg időben a kérdése. Az éjszakai bevizelés nem a fő profilja a Vizelési Tréning Programnak, de szeretnénk segíteni Önöknek. Az Ön által említett évi 2-3 alkalom az éjjeli bevizelésre nem feltétlenül igényel kivizsgálást, hisz valószínűleg nem kóros. Általában a barátoknál, táborban még a gyakori éjjeli bevizelők sem szoktak bepisilni, hisz az aggodalom, hogy mi lesz ha mégis megtörténik a baj felszínesebb alvást eredményez, így felébrednek a vizelési ingerre. Ha a tünetek szaporodnának, akkor keressék fel a területi gyermek vesegondozót és történjen meg az éjszakai bevizelés hátterének a kivizsgálása.

  Üdvözlettel:

  Dr. Juhász Zsolt PhD
 • Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 2010 április 13-án született mindkét vesén tágulattal.15 hónapos koráig több vesemedence gyulladáson esett át. 18 hónapos koráig folyamatos antibiotikumos kezelés alatt állt.3- az utóbbi időben 6 havonta járunk kontrollra.vizelet rutin vizsgálatot minden hónapban csináltatnom kellett, szeptembertől 2 havonta kell. A kisfiú 18 hónapos korától nappal szobatiszta, nagyon nagyon ritkán fordultak elő balesetek.24 hónapos kortól már éjszaka sem kellett a pelenka, ügyesen ébredt, szólt, vagy ment ki egyedül pisilni. másfél lassan 2 hónapja, amikor a gyomorpanaszok is kezdődtek, felborult minden. Naponta 10-15 néha több alkalommal is jár pisilni, van, hogy egymásután pár perc eltéréssel 3x-4x is.Toporog pisilés előtt és szinte mindig pisis lesz az alsónadrág, éjszaka mire ráébred, hogy pisilni kell a nagyja már elcsurgott, vagy előfordult, hogy rá sem ébredt.Ilyen pedig már nagyon rég nem fordult elő velünk. A nephrológián letudnak annyival, hogy ez a tágulat miatt van,DE NEM VOLT! A gasztroenterológián ahová a pocak miatt járunk, a gyomrot érintő vizsgálatokat megcsináltatják, vettek már vért, most a székletmintákat hordjuk az ÁNTSZ-hez. Oka, hogy miért vannak gondok, még mindig nincs, minden felszívódik, mert hiány nincs a kicsi szervezetében, valami miatt mégis zsírszéklete van. A vizelettartási gondokkal itt sem igazán foglalkoznak. Mindenhol kicsinek és vesebetegnek tudják be, és a vizelettartási bajokat is ennek vélik. Én viszont tudom, hogy nem volt semmi gondunk. Szeretném, ha tudna segíteni Doktor Úr, hogy merre, hogyan tovább? Tisztelettel:Elekné Bakó Annamária

  Elekné Bakó Annamária

  Kedves Anyuka!

  Elnézést a kései válaszért, mely technikai okok miatt történt. A gyermeke panaszait bontsuk két részre. A gastroenterológiai tünetek a gyermekgyógyász specialisták kezébe tartoznak. Mindamellett amennyiben a gyermek hajlamos a székrekedésre, az vizelési zavarok kialakulásához vezethet, hisz a szervek szomszédosak egymással és a széklet direkt nyomást okoz a húgyhólyagra. Ebben az esetben a székletürítés rendezése a hólyagfunkciót is javítja. A nephro-urológiai oldal már hozzánk tartozik. Az, hogy a gyermek mindkét oldalon veseüregrendszeri tágulattal született, ez önmagában még nem kóros. A tágulat okának a vizsgálata adhat magyarázatot a problémára (elfolyási zavar, visszafolyás, stb.). Mint írja a legutóbbi UH vizsgálat nem észlelt már tágulatot. Ez lehet amiatt, hogy a korábbi tágulat csak minimális volt, ami a gyermek érésével maturálódott és megszűnt. Ilyenkor további gondozást nem igényel. Azonban ír arról, hogy több alkalommal volt a gyermekének  vesemedence gyulladása, mely hátterében gyakran áll vesico-ureteralis reflux (visszafolyás a vesékbe), ilyenkor, ha nincs tele a hólyag, akkor nincs kimutatható üregrendszeri tágulat. Ez a betegség gyakran jár vizeletfertőzéssel. A refluxot okozhatja hólyagműködési zavar is (kis kapacitás, magasabb nyomás, stb.) A korai szobatisztaságra való szoktatás következtében is kialakulhat hólyagműködési zavar (lásd honlapunk tájékoztatója). A gyakori kis mennyiségű vizeletürítés is erre utal. Fontos lenne, hogy a rendszeres vizelet ellenőrzésnél ne csak rutin vizsgálat történjen, hanem vizelet bakteriológiai vizsgálatot is végezzenek. Történjen telt és üres hólyag mellett is UH vizsgálat. Amennyiben a telt hólyagnál van üregrendszeri tágulat és az üres hólyagnál megszűnik, az indirekten utalhat VUR-ra, ilyenkor el kell végezni a cytographiás vizsgálatot is. A hólyagműködési zavar csak urodinámiás vizsgálattal igazolható (hólyagnyomásmérés). Kérjük véleményünkkel keresse fel a területi gyermek vesegondozót!

  Üdvözlettel:

  Dr. Juhász Zsolt PhD

Töltse ki tüneti kérdőívünket!

Küldje be Ön is kérdését!