Kérdezz-Felelek

Kezdőlap // Kérdezz-Felelek
 • Tisztelt Doktor Úr! HOsszúra sikerült éjszakai levelemből kimaradt néhány fontos dolog. Nem iszik sokat. Viszont sokszor jár pisilni, van, hogy 5 percenként szalad. Mégis folyton nedves az alsója. Az urológus javasolta a Minirin mellett, hogy este már ne itassuk (nem is szoktuk, bár elég nehéz elvenni a poharát, ha szomjas), és vegyük le róla a pelenkát. Levettük, és most minden éjjel a pisiben fekszik, mert nem ébred fel. Félek, hogy télen megfázik. Mitévő legyek? Adjam vissza rá? Válaszát előre is köszönöm Csapó Marietta

  Csapó Marietta

  Kedves Anyuka!

  Az előző levelére adott részletes válasz mellett itt csak a kérdésére válaszolok: egyelőre nyugodtan adják vissza a pelenkát így kevesebb kellemetlenségnek lesz kitéve a kisfiú! A folyadékbevitel csökkenése egyfajta önvédelmi reakció, így próbálja meg (nem tudatosan) az erős vizelési ingerek gyakoriságát csökkenteni! Ezen a kezelés részeként tudunk majd változtatni!

  Üdvözlettel,

  Dr. Sándor György
 • Tisztelt Doktor Úr! Kislányom nyáron töltötte be a 3. életévét. Nyár eleje óta teljesen szobatiszta (volt) Kb. 2 héttel ezelőtt egy náthás megbetegedéssel összefüggésben nappal majdnem mindig becsepeg a vizelete, időnként teljesen bepisil, és egyáltalán nem szól.Éjszaka is a vizelet becsepegése a jellemző. Nappal több alkalommal kell bugyit cserélni, hogy ne legyen nedves. 2 óránként pisiltetem, ami ellen nem tiltakozik, de még így is gyakran nedves a bugyija. A rutin vizelet vizsgálat eredménye negatív. A jövő héten kell vinni vizeletet tenyésztésre, iolletve veseultrahangra (mert jelenleg antibiotikumot kap Sumamed forte) A fenti tüneteken kívül a comb és a kar hajlatában elég makacs ekcémás kiütés jelent meg (régebben is hajlamos volt erre) Engem nagyon bánt az állandó vizelet becsepegés, és az is, hogy nem szól a nedves bugyi, nadrág miatt. Úgy érzem, hogy a kislánynak segítségre lesz szüksége.

  Üdvözlöm!

  A tünetek alapján elsősorban a vizelet tenyésztés eredménye lehet fontos, könnyen elképzelhető, hogy ezzel kimutatható kórokozó felelős a tünetekért. A Sumamed hatóanyaga a vizeletfertőzéseket okozó leggyakoribb kórokozókkal szemben nem hatékony, bár bizonyos speciális esetekben (mycoplasma, chlamydia, ureaplasma) használjuk. 3-4 éves kor között a hólyagműködés szabályozása még nem teljesen stabil, ezért előfordulhat, hogy egy hurutos betegség kapcsán felborul ez az egyensúly és ilyen tünetek jelentkeznek! Amit nagyon fontosnak tartok: próbálják meg rendszeres időközönként wc-re ültetni a kislányt, ne várják meg amíg Ő jelzi (vagy nem jelzi!) az ingert és ügyeljenek arra, hogy elegendő időt „rászánva” ürítse ki teljesen a hólyagját, ne siessen. Ehhez stabilan, biztosan kell ülnie a wc-n (lábtámasz, ülőke szűkítő). Érdemes megpróbálkozni kamillás ülőfürdővel és szükséges ellenőrizni, hogy a szeméremrés és a húgycsőnyílás környezetében nincs-e gyulladásos eltérés, ami szintén okozhat ilyen problémát! Székrekedésre nem hajlamos (a szorulás is befolyásolja a hólyagműködést)?

  Azt tudniuk kell, hogy sokszor a kiváltó ok (fertőzés, gyulladás, irritáció) már nincs jelen, de a hólyagműködés rendeződése, a kellemetlen tünetek megszűnése akár hetekkel később következik csak be! A vizsgálatokat el kell végezni és közben próbálják meg erőltetni a rendszeres pisilést, hólyagürítést!

  Üdvözlettel,

  Dr. Sándor György
 • Tisztelt Doktor Úr! A következő problémával (?) kapcsolatban kérném tanácsát: kislányom 4,5 éves, impulzív, mozgékony társaságszerető gyermek, középső csoportos ovodás, egyke. Mostanában 2-3 hete előfordul, hogy kimegy pisilni, amikor végzett, 1-2 perc mulva ismét megy. Ezt először este kezdte el csinálni, férjem szerint csak nem akar még aludni. Most már nappal is előfordul. A háziorvos gyorsteszttel megnézte a vizeletét, nincs semmi rendellenesség. Bugyija nem pisis soha, nincs semmi folyás és egyéb jel, ami betegségre utalna. Kakilni könnyen tud, jó a közérzete. Sajnos elég kevés folyadékot fogyaszt, ha szomjas, akkor „vedel”. Az oviban kevest kínálják, maximum 3-szor naponta. 1,5 éves korában voltunk kórházban húgyúti fertőzés miatt, ez azóta nem tért vissza, a kivizsgálás semmi szervi eltérést vagy rendellenességet nem mutatott, antibiotikus kezelést kapott, kontrollnál rendben volt. Miután ez új dolog nála, kérdésem, hogy ez valószinűsít valamilyen betegséget, vagy lehet valami szorongás, lelki eredetű a háttere. Elég szorongó típus, nagyon „érez”, jó és rossz érzéseket is . Ragaszkodó, fontos az ölelés és testi kontaktus számára. Mindezt azért osztom meg Önnel, mert esetleg fontos háttérinformáció lehet. Ha kivizsgálást javasol, hogyan, hol kezdjem, esetleg otthoni körülmények között hogyan deríthetem ki, ha lelki okok miatt van. Válaszát előre is köszönöm!

  Martonné Sinka Monika

  Kedves Anyuka!

  A leírása alapján úgy gondolom, hogy kislánya esetében nagy valószínűséggel nem lelki probléma okozza a tüneteket. Általában akkor lehetséges bizonyos tüneteket lelki eredetűnek tartani, ha a lehetséges szervi elégtelenségeket már kizártuk. Nem tudom, hogy a korábban lezajlott vizelet fertőzést követően milyen vizsgálatokat végeztek a szervi rendellenességek kizárás acéljából. A panaszok alapján én első sorban egy makacs vizeletfertőzésre gondolnék. Az egyszerű tesztek alapján sajnos minden fertőzés nem zárható ki. Baktérium tenyésztéses vizsgálatot javaslok, ahol steril körülmények között történik a vizelet minta vétele. Javaslom, hogy elsőként ezt végeztessék el. A másik vizsgálat, amit ebben az esetben javasolnék egy vese és húgyhólyag UH vizsgálat. Jó lenne telt és üres hólyag mellett is elvégeztetni ezt a vizsgálatot, mert ez alapján egyéb következtetések is levonhatóak. Az UH vizsgálat alapján felmerülhet a gyanú az un. vesicoureteralis reflux betegség lehetőségére, mely a húgyhólyagból a vesék felé történő vizelet visszaáramlást jelent, ami okozhat ilyen tüneteket. Javaslom, hogy keresse a fel a területileg illetékes gyermek vesegondozót, ahol ezeket a vizsgálatokat el tudják végezni.

  Dr. Oberritter Zsolt PhD
 • Tisztelt szakértő! A kislányom két és fél éves és szobatiszta, mióta elkezdtük a bölcsit a pisilés után általában vizeletcsepegése van. A kérdésem az lenne , hogy igényel-e ez valamilyen kivizsgálást.

  szabó annamária

  Tisztelt Szülő!

  Korábban szobatiszta gyermeknél megjelenő bepisilés vagy vizelet elcsepegés mindig komoly tünetként értékelendő, aminek hátterében lehetséges banális vizeletfertőzés, de egyéb a húgyhólyagot vagy a vesét érintő rendellenesség is felmerül. Javaslom, hogy elsőként keressék fel gyermekorvosukat, néhány alapvető vizsgálatot ő is el tud végezni és amennyiben szükséges specialistához irányítja önöket.

  Dr. Oberritter Zsolt PhD

Töltse ki tüneti kérdőívünket!

Küldje be Ön is kérdését!