Kérdezz-Felelek

Kezdőlap // Kérdezz-Felelek
 • Minden kedves csapattagnak Boldog Ünnepeket Kíván :Balogh Ádám és családja

  Köszönjük a jókívánságokat! 

  A Vizelési Trénig Program minden munkatársa Boldog, Békés Karácsonyt és Sikeres Új Esztendőt Kíván minden jelenlegi és jövőbeni partnerének!

  Dr. Juhász Zsolt PhD
 • 5 éves kisfiam éjszaka mélyalvásban bepisil.Nappal az óvodában is,ha fel van fázva,fáradt és sokáig alszik.Ultrahang és vizelet vizsgálaton minden rendben volt.Napközben rohan a vécére, sokszor becsorog előtte,vizelete nagyon erős szagú.Széklete sok és nagyon kemény.A gyerekorvos nem írta föl az orrcseppet,azt mondta várjak,nem kóros.Van egy 16 éves fiam is,aki tizenéves koráig rendszeresen bepisilt éjszaka,nappal egy órát nem bírt ki vizeletürítés nélkül.Éjszaka többször is kijár,elmondta,hogy éjszaka rohanni kell,ha nagyon mély alvásból felkel és az eleje bemegy.Örökölhető-e a hólyaggyengeség?Úgy gondolom,hogy kinőni nem lehet,csak felnőttként szabályozni.Félek,hogy a kicsi is olyan szorongós lesz a besilisék miatt,mint a nagy.Főleg a párkapcsolat kialakulásában okoz a fiúknál problémát.A nagyfiammal végigjártunk minden kivizsgálást, nem segített senki akkoriban.Szolnokon lakunk,magánrendelést nem találtam.Kérdezném,hogy a hólyaggyengeség gyógyítható-e?

  Szabó Márta

  Kedves Anyuka!

  Köszönjük a megkeresését, úgy gondolom, mindkét gyermekével kell foglalkozni. Olyan betegség, hogy hólyaggyengeség, csak népiesen létezik. A hólyagműködési zavarok eredetéről olvashat a tájékoztatónkban. A betegség eredetének a tisztázása nem merül ki a vizeletvizsgálat és az UH vizsgálat elvégzésével. Aktuálisan egy vizeletinfekció is okozhat vizelési zavart, de nem állandó jelleggel. A gyakori, sürgető vizelési inger, hólyagműködési zavarra utalhat, csakúgy mint a vizelet elcsepegése. Mindamellett egyetértünk a gyermekorvosukkal, hogy ebben az életkorban az éjszakai bevizelés még nem kóros, de a nappali vizelési problémák igen! Az Ön által említett orrcsepp felírás előzetes vizsgálat (reggeli vizeletfajsúlyok, koncentrálási próba) szakmailag nem megalapozott, veszélyes is lehet, a szabályok ismerete nélkül, illetve, ha nincs a vesének koncentrálási zavara, akkor pedig szükségtelen és nem is használ. Mindkét gyermeknél szükséges a húgyhólyag fiziológiai vizsgálata (urodinámia) mely vizsgálat képet ad a hólyag funkcionális működéséről. Minkét gyermeknél szükségünk lesz egy éven belüli UH vizsgálati leletre és friss vizeletbakteriológiai (leoltás) vizsgálatra.
  Mi szeretnénk Önnek segíteni. Kérjük vegye fel a kapcsolatot a koordinátorunkkal (30/5701779), Ő majd eligazítja Önöket, hogyan történhet a gyermekek urodinámiás vizsgálata Pécsen.
  Üdvözlettel:
  Dr. Juhász Zsolt PhD
 • Tisztelt Cím! Kisfiam 2009-ben nyitott gerinccel született.Dr.Berényi Marianne fejlődésneurológiai osztályán 454 alkalommal részesült végbél-, és hólyagstimulációs kezelésben.Jelenleg 30-40-50 perces száraz periódust követően hólyagját kiüríti.Előre ritkán jelez, csorogva, csöpögve pisil,jelenleg toilett training-et végzünk.Bilibe gyakran üríti székletét.Jelenleg óvodai közösségbe jár pelenkával.Amennyiben kisfiamnál is alkalmazható Programjuk kérem értesítsenek. Köszönettel: Ágnes

  Ágnes

  Kedves Anyuka! Programunk a nem-neurogén (nem idegrendszeri károsodás talaján kialakuló) hólyagműködési zavarok kezelésére jött létre, így a nyitott gerinccel született gyermekek hólyagműködési zavarainak a kezelésében nem tudunk segítséget nyújtani. A Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinikájának Sebészeti osztálya kiemelt központ a veleszületett húgyúti rendellenességek kezelésében. A Programban dolgozó gyermeksebész kollégáim kiváló szakértői ennek a területnek, javaslom, hogy vegye fel velük a kapcsolatot a juhasz.zsolt@gyermekinkontinencia.hu vagy oberritter.zsolt@gyermekinkkontinencia.hu e-mail címen! Biztos vagyok benne, hogy tudnak egyeztetni a további lehetőségekről!

  Üdvözlettel,

  Dr. Sándor György
 • Tisztelt Doktur úr! Kislányom 4 és fél éves aktív, mosolygós kisgyerek. December közepén antibiotikumot kapott mert nagyon csúnyán köhögött. Szerencsére ez hamar elmúl, viszont az antibiotikum kúra után 4 nappal elkezdődtek az alábbi tünetek: Első nap este lefekvéskor 4-5-ször elment egymás után pisilni 5-10 perces időközönként. Másnap este már kb 12-szer történt ez mire nagynehezen elaludt, majd az esti „pisilni kell” lecsökkent 3-6 alkalomra, most 1 hete történik mindez, de ma már nappal is többet ment pisilni mint szokott. A labor mindenre negatív, holnap viszem baktérium tenyésztésre a vizeletet. Nem csípi és nem rossz szagú a vizelet. Múlt év elején volt már egy húgyúti fertőzése (Protheus mirabilis 10_5 csíraszámmal) amit antibiotikummal kikezeltek. Kialakulhat ilyen gyorsan Vesicoureteralis reflux? Mi legyen a következő lépésem? Egyelőre még mindenki lelki problémáról beszél, pedig rendezett családban vagyunk, igaz, novemberben kezdett oviba járni és egy költözés van a hátunk mögött, én csak reménykedek, hogy nem lesz nagy baj. Segítségét előre is köszönöm.

  Jakab Éva

  Üdvözlöm!

  Az utolsó kérdésre adok először választ – a vesicoureteralis reflux nem alakulhat ki ilyen módon, veleszületett problémaként lehet jelen ebben az életkorban.( Ultrahang szűrés történt újszülött korban? Mi volt az eredménye?) Lehet tünete visszatérő, ismétlődő vizeletfertőzés, de inkább a vesemedence gyulladás jellemző. A leírt tünetek alapján nem gondolnám, hogy erről van szó! A felső légúti hurut miatt alkalmazott antibiotikum hatásáról lehet szó, a húgycsőnyílás körül, a gát-tájékon változott meg a normál baktérium flóra, esetleg felületes (gombás?) fertőzés jött létre, amit a jelek szerint a szervezet jól kontrollál – nincsenek gyulladásos eltérések a vizeletben! A gyakori inger lehet a húgycső alsó szakaszán zajló enyhe gyulladás következménye is. Probiotikum alkalmazását, pisilés, kakilás után kamillás lemosást (otthon mindenképp) és szájon keresztül tőzegáfonya tartalmú készítmény (Wallurinal szirup) használatát javaslom – ez utóbbi kezelés és megelőzés is egyben. A vizelet leoltás eredménye mindenképpen érdekes, de ún. nem szignifikáns és tünetmentes (nincs genny a vizeletben) bakteriúria esetében először csak a fenti kezelést használnám és nem feltétlenül nyúlnék újabb antibiotikumhoz, mivel az hasonló problémákat indíthat el! Várom visszajelzését, ha az eredményekkel kapcsolatban további probléma van!

  Üdvözlettel,

  Dr. Sándor György

Töltse ki tüneti kérdőívünket!

Küldje be Ön is kérdését!