Kérdezz-felelek

Azt tapasztalom, hogy akkor, amikor felidegesítem magam - főleg a politikai hazugságok, szövegek befogadásával - sokszor , többször kell pisilnem. Ha nem figyelem a politikát - és most már egyre többször van így - normalizálódik a helyzet.

Köszönettel várom válaszukat: Oszlányi Miklós

Oszlányi Miklós

Tisztelt Oszlányi Miklós!

Sajnos az Ön problémáján mi biztosan nem tudunk segíteni. Kérem forduljon más specialistához.

Köszönjük a levelét!

Dr. Oberritter Zsolt PhD

Kedves Szakértő!

Nekem van egy 6éves kislányom , 1 hónapja elkezdet sűrűn járni pisilni. Elvittem vér és vizelet vizsgálatra mindene negatív, elvittem nőgyógyászhoz, kicsit be volt gyulladva a nunijánál és azt mondták azért jár sűrűn pisilni, mert ingerli, kenegetem neki már 7 napja de még mindig valamikor 10 perceként jár. Este nem pisil be. Nem tudom mit lehetne még tenni, mi kerülte el a figyelmemet. Most kezdi az iskolát. Mosolygós kiegyensúlyozott gyerek.

Válaszát előre is köszönöm.

Pozsonyi Edina

Kedves Szülő!

Köszönjük a megkeresést! A fenti panaszok hátterében elsőként vizeletfertőzés állhat. Nem tudom, hogy a korábban készült vizeket vizsgálat mit takar. Történt-e bakteriológiai vizsgálat. Amennyiben nem, nagyon fontos lenne a vizelet bakteriológiai leoltást elvégezni. Ha a vizeletben baktériumok vannak azt antibiotikummal célzottan kell kezelni.

Ha a vizelet tiszta, akkor javaslom, hogy történjen vese UH. Fontos, hogy a vizsgálat telt és üres hólyag mellett is történjen meg.

A fontos kérdések: van-e vesetágulat vagy húgyvezeték tágulat? Amennyiben ez kimutatható telt hólyaggal, csökken-e a hólyag kiürítését követően? Van e maradék vizelet a hólyagban pisilés után?

A vizsgálati leleteket kérem ismét küldje el. Ennek birtokában tudunk további javaslatot adni a kezelésre.

Dr. Oberritter Zsolt PhD
Ákos fiamat 2010.decemberétől Dr. Györke Zsuzsanna főorvos kezeli éjszakai bevizelés problémával. Kórházi kivizsgáláson, kétfajta gyógyszer , éjszakai alarm készülék kipróbálásán van túl, sajnos nem sok pozitív változással. Felkereshetnénk- e Önöket? (Ákos most 8 éves.)
Aratóné Erdelecz Teréz

Kedves Anyuka!

Természetesen, megpróbálunk segíteni a továbblépésben! A legfontosabb lenne tisztázni, hogy az éjszakai bepisilés (enuresis nocturna) hólyagműködési zavar (diszfunkcionális vizelés) miatt nem kezelhető megfelelően vagy más probléma van a háttérben! Ehhez szükséges az eddigi leletek, eredmények áttekintése és természetesen a tünetek részletes megbeszélése! Levele alapján valószínűsítem, hogy ez akár személyes találkozás keretében is megoldható, ezért kérem hogy a honlapon található telefonszámon vegye fel a kapcsolatunkat a Vizelési Tréning Program koordinátorával (Pincehelyi Judit), aki minden szükséges információt megad a további teendőkkel kapcsolatban!

Üdvözlettel,

Dr. Sándor György

Dr. Sándor György

Tisztelt Cím!

Dr. Vajda Mariann adjunktus nőtől /Székesfehérvár/kaptam az információt, hogy keressem meg Önöket lányom problémájával. 1996. január 26-án született. Kb kiscsoportos óvodás volt, mikor jelentkeztek nála az altatás alatti bepisilések. 2000. év elején jártunk először nefrológiai rendelésen. Ekkor készült először hasi ultrahang, és vizelet vizsgálat. Ezután folyamatosan ellenőrzésre jártunk. Hosszú időn keresztül használta a Minnirin sprayt. Az adagok csökkentésével a probléma enyhült, de időközönként visszatért. A további ellenőrzések után áttértünk a Ditropan tablettára.

4 hónap után próbálta a gyógyszer adagot csökkenteni (kétnaponta, három naponta, heti egy alkalomra). A gyógyszer szedésével panaszai már csak heti 1-2 alkalommal jelentkeztek. Legutolsó hasi ultahang vizsgálaton 2010. márciusában volt. Javaslatra elvégzett egy intim torna kurzust 2011-ben. Ezt követően további javulást tapasztalt, de végleges tünetmentesség még jelenleg sincsen. Napi egy tablettát szed ismét folyamatosan, de ha csökkenteni próbálja az adagot, problémái néha vissza térnek. Nagyon szeretnénk már túljutni ezen az eseten, ebben szeretnénk tanácsot és segítséget kérni.

Sárkeresztúr, 2012.május 08.

Tisztelettel: Jencski Zsuzsa

Jencski Zsuzsa

Kedves Anyuka!

Természetesen mindent elkövetünk, hogy segítsünk, hiszen ebben az életkorban a vizelettartás- és ürítés minden zavara kezelést, beavatkozást tesz szükségessé! Levele alapján úgy tűnik, hogy kizárólagosan éjszakai problémáról (enuresis nocturna, éjszakai bepisilés) van szó.

Nagyon fontos tudnunk, hogy más tünet nem bonyolítja-e a problémát! Elsősorban a hólyagműködési zavarra utaló tüneteket szeretnénk azonosítani! Ahhoz, hogy segíteni tudjunk gyermeke tüneteivel kapcsolatban további, részletes adatokra van szükségünk! Az e-mail címére elküldök egy kérdőívet és egy 2 napos megfigyeléshez szükséges táblázatot.

Kérem, hogy a táblázat alapján végezzék el a folyadékbevitel és vizeletürítés 2 napos otthoni megfigyelését (hétvégén, amikor folyamatosan van lehetőség erre) és töltsék ki a kérdőívet! Kérem, hogy az eredményeket küldje vissza - scannelés után e-mailban az info@gyermekinkontinencia.hu címre vagy postán a honlapon megtalálható címünkre!

Kérem jelezzen vissza, ha a megküldött dokumentumokkal vagy az otthoni megfigyeléssel kapcsolatban kérdése van!

Üdvözlettel,

Dr. Sándor György

Dr. Sándor György