Kérdezz-felelek

Tisztelt Cím! Tanácsukat, segítségüket szeretném kérni. A kisfiam augusztusba lesz 4 éves 2,5 éves kora óta nappal szobatiszta. 3 hónappal ezelőttig a déli alvásnál se voltak problémák, csak ritkán fordult elő, hogy bepisilt. KB 3 hónapja a déli alvásnál is 7 napból legalább 5 nap bepisil. Ez év tavaszától éjjelre se teszek rá pelenkát, de mintden éjjel bepisil. Kérdezném, hogy ez normális dolog még és ha nem hová tudunk segítségért fordulni? Előre is köszönöm segítségüket! Köszönettel: Ujházyné Kónya Andrea
Ujházyné Kónya Andrea

Üdvözlöm! Ebben az életkorban az éjszakai bepisilés még nem feltétlenül kóros, bár egyértelműen kellemetlen probléma! Korábbi válaszainkban már több alkalommal írtunk a hólyagkontroll, a szoba- és ágytisztaság kialakulásának "menetéről", kérem, hogy további információért olvassa át ezeket! Mivel a már elért szoba és délutáni ágytisztaság változott meg a gyermekénél javaslom, hogy első lépésként házi gyermekorvosukat keressék fel, aki vizeletvizsgálatot (rutin ellenőrzés és bakteriológiai tenyésztés) fog végezni! Fontos kizárni esetleges vizeletfertőzést a háttérben! A vizsgálatok után (ha szükséges) a területileg illetékes gyermek-nephrológiai szakrendelés fog segíteni Önöknek!

Üdvözlettel,

Dr. Sándor György
TISZTELT DOKTOR ÚR!ÉN IS BELÉPEK AZ ELKESEREDETTEK TÁBORÁBA!A FIAM 8 ÉS FÉL ÉVES ÉS MÉG NEM VOLT HOSSZÚ TÁVON SZOBATISZTA.3 ÉS FÉLÉVESEN KEZDETT ÉJSZAKA IS SZOBATISZTA LENNI,DE EGY MANDULAMŰTÉT MIATT VISSZAESETT,AMIT NEM JÓL VISELT LELKILEG.AZT MONDTÁK MAJD HELYRE JÖN.AZÓTA HORDTUK PSZICHOLÓGUSHOZ IS,DE Ő IS MOSTMÁR AZT MONDJA LELKI OKA NINCS!VOLTUNK ULTRAHANGON IZOTÓPON.OTT SEM TALÁLTAK SEMMIT. KIEGYENSÚLYOZOTT GYEREK.SZEDETT ANAFRAMILT IS.AZ SEM SEGITETT.PÁR NAPIG NEM PISIL BE,AZTÁN KEZDJÜK ELŐRŐL.MIT TUDNÁNK MÉG TENNI?ELMÚLIK? ELŐRE IS KÖSZÖNÖM A VÁLASZÁT SZABÓNÉ ANGELIKA
szabóné angelika

Üdvözlöm! Megértem az elkeseredését, de biztos vagyok benne, hogy van még megfelelő terápiás lehetőség, ami segíthet Önöknek! Korábbi válaszainkban sokat írtunk az éjszakai bepisilés (enuresis nocturna) okairól, a kezelés lehetőségeiről - kérem, hogy ezeket is olvassa át! A konkrét segítséghez több információra lenne szükségem: hol laknak (az elérhető vizsgálati lehetőségek, szaksegítség ajánlása miatt) , hol és milyen vizsgálatok történtek eddig, ezek eredményeinek rövid összefoglalása is szükséges. Ezen információk alapján el tudunk indulni, akár egyszerű, otthon elvégezhető megfigyelésekkel is! Kérem, hogy ezeket a válaszokat a nem nyilvános info@gyermekinkontinencia.hu e-mail címre küldje el!

Üdvözlettel,

Dr. Sándor György

Tisztelt Doktor Urak!

8 éves fiam éjszakai szobatisztasága nem alakult még ki. Van,hogy hetekig száraz marad a lepedő,aztán napokon át nem.Sokat jártunk evvel a problémával a Pécsi gyermek vesegondozóba,ahol steril vizeletet vettek rendszeresen,1-szer voltunk ultrahangon,pszihológushoz küldtek minket,de minden honnal negatív lelettel jöttünk el. Gergőt soha nem szidtuk meg ezért,nem nehezteltük, nem büntettük.

Vesegondozó minden tanácsát betartottuk.Folyadék megvonás késő délutántól,Lefekvés előtt és közvetlen előtt is pisilnia kell.Már számára is kellemetlen ez a helyzet,feszélyezi,bántja.Napközben nincs probléma.Éjszaka teljesen összepisili magát,nem kel rá fel.Gyógyszert nem kaptunk rá.

Az alarm nevü pisiriasztót alkalmaztuk 1 hónapig.Ez ügyben szeretném tanácsukat,segítségüket kérni!2 éve voltunk utoljára a vesegondozóba.Segítségüket előre is köszönöm!

Tisztelettel:Szalainé Dobos Andrea

Szalainé Dobos Andrea

Kedves Anyuka!

Az éjszakai bepisiléssel kapcsolatban az elmúlt két hónapban több kérdésre is válaszoltunk a honlapunkon. Kérem, hogy olvassa át a korábbi válaszokat melyből megismerheti az ilyenkor szokásos kivizsgálás menetét és a kezelési lehetőségeket!

Gyermeke életkora és a bepisilés okozta szégyenérzet, szorongás külön-külön önmagában elegendő ok a kezelés megkezdésére, a bepisilést meg kell szüntetni!

Lehetőségük van a gyermek-nephrológiai szakrendeléssel felvenni a kapcsolatot és megfelelő kezelést indítani vagy kérésükre szívesen segítünk, ebben az esetben a vizelési zavarokkal foglalkozó magánrendelésemen tudom Önöket fogadni! Ez utóbbi esetben kérem, hogy a válasz e-mailben jelezze ezt és felveszem Önökkel a kapcsolatot a teendők egyeztetésére!

Üdvözlettel,

Dr. Sándor György

Tisztelt cím!

Kisfiam 2 éves. A szülészetről hazaengedve az volt a zárójelentésben, hogy: a bal veséje kisebb és alárendelt (Szlovákiában élünk, nem tudom pontosan jó fordítás-e). Azóta kétszer voltunk kontrollvizsgálaton (2 hónapos korában és 8 hónapos korában), mind a kétszer az volt a jelentésben, hogy: "normális" állapot... Azt szeretném megkérdezni, hogy ez a fajta rendellenesség kinőhető-e, vagy szükség van további vizsgálatokra?

Válaszát előre is köszönöm!

Fűri Erika

Üdvözlöm!

Sajnos az Ön által leírt információ nem elegendő a szakmailag megalapozott korrekt értékeléshez! A rendszeres kontroll és az ott kapott eredmények megnyugtatónak tűnnek!

Javaslom, hogy kérjen a gondozó, ellenőrzést végző orvostól részletes konzultációra lehetőséget, ahol minden kérdését felteheti!

Üdvözlettel,

Dr. Sándor György