Kérdezz-felelek

Kedves Csapat! A kislányom 5,5 éves, nekünk főleg a nappali bevizeléssel van próblémánk. Még huzamosabb ideig nem volt szobatiszta soha. Nyár eleje óta az éjszakai bevizeléssel nincs gondunk, de nappal olyan mintha állandóan eljátszaná az időt, minden fontosabb lenne, mint wc-re menni. Szekszárdon voltunk vizsgálaton (labor, UH), de minden negatív lett. Milyen vizsgálatokra vihetnénk a gyermekünket még? Előre is köszönöm a válaszukat: Orsolya
Orsolya

Kedves Anyuka! Gyermeke tünetei a diszfunkcionális vizelésre utalnak, Vizelési Tréning Programunkban ennek a problémának a kezelését végezzük! A betegséggel és kezelésével kapcsolatban részletesen olvashat honlapunkon (kattintson a vastagon kiemelt szavakra a tájékoztató eléréséhez)! Javaslom, hogy tegyünk azonnal konkrét lépéseket a diagnózis pontosításához, ez szükséges a megfelelő kezelés elkezdéséhez! Az e-mail címére elküldök egy kérdőívet és egy ún. vizelési profil táblázatot. A kérdőív és a táblázat is kitölthető nyomtatás nélkül és visszaküldhető e-mail-ben! A táblázatban egy 48 órás megfigyelés (szombat-vasárnap) adatait kell rögzíteni: mennyit iszik, mikor és mennyit pisil, hány alkalommal fordulnak elő erős vizelési ingerek! Az e-mail-ben küldöm a további információkat!

Üdvözlettel,

Dr. Sándor György
Tisztelt Doktor úr! Azt szeretném megtudni, hogy problémát okoz-e a kisgyermek fejlődésében, ha az édesapja csak németül, az édesanyja csak magyarul beszél hozzá közvetlenül a megszületésétől kezdve, azért, hogy mindkét szülő anyanyelvét megtanulja. Ez a helyes megoldás, vagy talán előbb csak az egyik nyelvet kellene megtanítani vele és csak később (mennyi idős korában) a másikat? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Beáta
Kisch Beáta
Kedves Anyuka! Mint a honlapunkon olvashatta, mi a gyermekkori vizeletinkontinenciák kezelésével foglalkozunk. Ez nem orvosi, hanem pedagógiai téma, kérem a kérdésével kapcsolatban keresse meg az illetékes szakembert . Üdvözlettel:
Dr. Juhász Zsolt PhD
Tisztelt szakértő! Kislányom 3 és fél éves, mostanában pisilés után vizeletcsepegése van. Csak pisilés után fordul elő, nem minden alkalommal, de elég sűrűn. Az óvodában képes volt, hogy inkább egész nap nem pisilt ezért. Kivizsgálást igényel? Stressz is okozhatja?
Éva
Kedves Anyuka! Számtalan oka lehet az ilyen életkorban jelentkező vizeletelcsepegésnek. Okok között lehet vizeletfertőzés, pszichés ok, és vizelési zavar is. Az egész napos vizelet visszatartás komoly vizelési zavar kialakulásához vezethet. Rá kell szoktatni a kislányt, hogy kb. két óránként ürítse hólyagját és ne tartogassa vizeletét, ami a húgyhólyag kitágulásához vezethet ez pedig hosszútávon kiürítési elégtelenséget alakíthat ki. Utána kell járni, hogy nem érte-e valami szidás az esetleges becsepegő vizeletért, ami miatt tart az újabb szidástól. Emellett javasoljuk a gyermek vizelet bakteriológiai vizsgálatát. Üdvözlettel:
Dr. Juhász Zsolt PhD
Unokahúgom 11 hónapos. A gerinc végén egy tojás nagyságú folyadékkal telt bőrzacskó volt, a gerincvelő kívülről tapadt, egy hete műtötték, mely során eltávolították a bőrzacskót, illetve a letapadt gerincvelő problémáját is megoldották. Az a hólyag azonban valamilyen hólyagra ható idegszálat nyomott, és az eltávolításával - mivel ez a nyomás megszűnt - az unokahúgom nem tud pisilni. Azóta katéterezik, és hiába veszik ki időnként, a hólyagja duzzadt, de pisilni nem bír. Az orvosok azt mondják, újra kell tanulnia pisilni, ez hetekbe, hónapokba is telhet. Kérdésem, hogy lenne-e valami módszer, vagy homeopátiás szer, amivel a vizelési ingert lehetne segíteni, illetve elindítani, mert hamarosan hazaengedik őket steril egyszer használatos katéterrel, de idehaza az ilyesmi az ikertestvér mellett sem szerencsés. Köszönettel: Vakulya Mária
Vakulya Mária

Kedves hölgyem! Az unokahúga vélhetően nyitott gerinccel született, ennek műtéte történhetett meg. A betegség beidegzési zavarral jár, mely kiemelten érinti a húgyhólyagot, illetve a végbél környékét. Ez általában vizelet- és széklet inkontinenciával járhat. A műtéti rekonstrukció sajnos a beidegzés esetleges további károsodásával járhat. A műtét után létrejöhet un. átmeneti shock-hólyag, ami a műtéttel járó oedema (vizenyő) átmeneti a gerincvelőre, vagy az idegekre kifejtett nyomása következtében alakulhat ki. Ettől átmeneti vizelési képtelenség jöhet létre. Ha rövid távon nem változik a helyzet, akkor kivizsgálás és kezelés válhat szükségessé (hólyagnyomás mérés, a húgyutak állapotának felmérése, katéteres vizeletlebocsátás). A vizsgálatok eredményei határozzák meg a további teendőket.

A Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinikája több mint 20 éve foglalkozik a gyermekkori vizeletinkontinenciák gyógyításával. Ebben a témakörben a klinika országos centrum. Kb. 400 spina bifidás gyermek áll és állt a kezelés alatt. Az ország minden pontjáról kerülnek ide a más módszerekkel nem gyógyítható betegek. Amennyiben a tünetek nem javulnak, akkor szívesen elvégezzük a gyermek kivizsgálását.

PTE KK Gyermekklinika Sebészeti osztály, 7623 Pécs, József Attila u. 7.

Üdvözlettel:

Dr. Juhász Zsolt PhD