Kérdezz-felelek

T.Cím! Érdeklődnék, hogy hogyan lehetne jelentkezni a programra. Szolnoki lakosok vagyunk, kisfiam 7,5 éves, rajta szeretnék segíteni. Napközbeni és alvás közbeni vizelési problémákkal küzdünk.
Várom válaszukat!
BARTAL MÓNIKA

Kedves Anyuka!

Az Ön által megadott adatok nem elégségesek arra, hogy véleményezzük a gyermeke állapotát, illetve, hogy bekerülhet-e a programunkba.

Kérjük vegye fel a kapcsolatot a koordinátorunkkal (30/570-1779) illetve részletesen írja le azt, hogy mik a gyermek pontos tünetei, milyen eddigi vizsgálatok történtek a gyermekénél, illetve kapott-e már valamilyen kezelést.

Dr. Juhász Zsolt PhD
11 éves kisfiam,az utóbbi 1 hónapban minden éjszaka az első álmában bepisil.Az egész egy kisebb hólyaghuruttal indult,amire sumetrolimot kapott és elmúlt a csípő érzése pisiléskor.Mivel kisebb korában (4-6 éves)volt régebben is olyan ha sokat ivott lefekvés előtt akkor ritkán be-be csurgott.De az utóbbi időben ez már nem volt jellemző.A gyerek orvosunkkal konzultáltam, szerinte keressek egy pszichológust .Meg is tettem az iskolában, szerinte a gyerek egy kiegyensúlyozott, zárkózott kis pasi.Sajnos az utóbbi héten észrevettem, hogy az alsója nem igazán száraz napközben így megpróbáltam kikérdezni, de mindig azt mondja nem volt ideje időben menni a WC re.Nagyon tanácstalan vagyok mit tegyek kihez forduljak, hogy segítségére lessek a kis kamasz fiamnak.Köszönettel egy aggódó anyuka
Virágos Katalin

Kedves Anyuka!

Köszönjük, hogy megkeresett minket a gyermeke problémájával. Az ön által leírtak alapján az észrevehető éjszakai tünetek valóban kezdődhettek vizeletfertőzéssel, de a háttérben vizelési zavar is állhat. A pszichológus felkeresése nem volt hiába való, de a leírt tünetek nagyrészt nem pszichés eredetűek. Leírja, hogy a gyermeke nem ér rá WC-re menni, így a vizelete becsepeg. A vizelet tartogatása kóros és kedvez a vizeletfertőzések kialakulásában. Ez diszfunkcionális vizelésre és a hólyagműködés zavarára utalhat.

Első lépésként kérjük keresse fel a területi gyermek vesegondozót és ott történjen vizeletbakteriológiai vizsgálat, illetve hasi-vese UH. Jó lenne a gyermek vizeletét leoltani specifikus kórokozók (Chlamydia, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma hominis) irányában is, hisz ezek is okozhatnak ilyen tüneteket. Ha ezek az eredmények megvannak, akkor vegye fel a kapcsolatot a koordinátorunkkal (30/570-1779) és egyeztetjük a további teendőket.

Üdvözlettel:

Dr. Juhász Zsolt PhD
Kitöltöttük a tesztet, mely szerint a gyermekemnek hólyag gyengesége van. Ilyenkor mit javasolnak, ? Segítségüket megköszönve tisztelettel: Éva
Együd Józsefné

Kedves Anyuka!

Első lépésben írja meg nekünk a gyermek életkorát, részletes tüneteit, az eddigi vizsgálatok (ha voltak) eredményeit, illetve a lakhelyüket. A fenti adatok alapján tudunk tanácsokat adni, illetve a területi kivizsgálás után - ha kell - a gyermekét a Programunkba bevenni.

Üdvözlettel:

Dr. Juhász Zsolt PhD
Tisztelt Doktor Úr! Kedves Zsolt! Kisebbik lányom már négy éves, de alvás közben még rendszeresen bepisil. Nem valószínű a leki ok, ő egy kifejezetten nyitott, vidám alkat. A háziorvosunk, a védőnő, az óvónénik és dadusok folyamatosan nyugtatnak, hogy ez még nem gond, majd kinővi. Én viszont aggódom! Általában elalvás után egy-két órával bepisil, nem ébred fel rá. Ez szinte minden nap így van délutáni és esti alvásnál is. Egyrészt fucsa az , hogy éjszakánként ha mondjuk éjfélkor pisilt utána reggel hétig soha semmi gond, illetve az, hogy ő nem tud szándékosan pisilni (pl. megyünk kirándulni és előtte kérem őket, hogy még otthon pisiljenek, akkor neki nem megy "csak úgy , bármikor"). Kérem a segítségüket, tanácsukat, mit tegyek? Köszönettel Anikó
Bótor Anikó

Kedves Anyuka!

Elnézést a kései válaszért. Amint honlapunkon olvashatja a Vizelési Tréning Program elsősorban a nappali vizelési zavarok kezelésével foglalkozik, de természetesen segíteni kívánunk Önnek is. Négy éves életkorban az éjjeli ágybavizelés még nem kóros. Öt-hatéves kor előtt ennek vizsgálata nem szükséges, amennyiben nem társulnak hozzá nappali vizelési zavarok. Ha a gyermeke panaszai a fent említett életkorban is megmaradnának, úgy keressék fel a területi gyermek vesegondozót, ahol megtörténhet az éjjeli bevizelés okainak kivizsgálása és szükség esetén a kezelése.

Üdvözlettel:

Dr. Juhász Zsolt PhD