Kérdezz-felelek

Tisztelt Doktor Úr! A következő problémával (?) kapcsolatban kérném tanácsát: kislányom 4,5 éves, impulzív, mozgékony társaságszerető gyermek, középső csoportos ovodás, egyke. Mostanában 2-3 hete előfordul, hogy kimegy pisilni, amikor végzett, 1-2 perc mulva ismét megy. Ezt először este kezdte el csinálni, férjem szerint csak nem akar még aludni. Most már nappal is előfordul. A háziorvos gyorsteszttel megnézte a vizeletét, nincs semmi rendellenesség. Bugyija nem pisis soha, nincs semmi folyás és egyéb jel, ami betegségre utalna. Kakilni könnyen tud, jó a közérzete. Sajnos elég kevés folyadékot fogyaszt, ha szomjas, akkor "vedel". Az oviban kevest kínálják, maximum 3-szor naponta. 1,5 éves korában voltunk kórházban húgyúti fertőzés miatt, ez azóta nem tért vissza, a kivizsgálás semmi szervi eltérést vagy rendellenességet nem mutatott, antibiotikus kezelést kapott, kontrollnál rendben volt. Miután ez új dolog nála, kérdésem, hogy ez valószinűsít valamilyen betegséget, vagy lehet valami szorongás, lelki eredetű a háttere. Elég szorongó típus, nagyon "érez", jó és rossz érzéseket is . Ragaszkodó, fontos az ölelés és testi kontaktus számára. Mindezt azért osztom meg Önnel, mert esetleg fontos háttérinformáció lehet. Ha kivizsgálást javasol, hogyan, hol kezdjem, esetleg otthoni körülmények között hogyan deríthetem ki, ha lelki okok miatt van. Válaszát előre is köszönöm!
Martonné Sinka Monika

Kedves Anyuka!

A leírása alapján úgy gondolom, hogy kislánya esetében nagy valószínűséggel nem lelki probléma okozza a tüneteket. Általában akkor lehetséges bizonyos tüneteket lelki eredetűnek tartani, ha a lehetséges szervi elégtelenségeket már kizártuk. Nem tudom, hogy a korábban lezajlott vizelet fertőzést követően milyen vizsgálatokat végeztek a szervi rendellenességek kizárás acéljából. A panaszok alapján én első sorban egy makacs vizeletfertőzésre gondolnék. Az egyszerű tesztek alapján sajnos minden fertőzés nem zárható ki. Baktérium tenyésztéses vizsgálatot javaslok, ahol steril körülmények között történik a vizelet minta vétele. Javaslom, hogy elsőként ezt végeztessék el. A másik vizsgálat, amit ebben az esetben javasolnék egy vese és húgyhólyag UH vizsgálat. Jó lenne telt és üres hólyag mellett is elvégeztetni ezt a vizsgálatot, mert ez alapján egyéb következtetések is levonhatóak. Az UH vizsgálat alapján felmerülhet a gyanú az un. vesicoureteralis reflux betegség lehetőségére, mely a húgyhólyagból a vesék felé történő vizelet visszaáramlást jelent, ami okozhat ilyen tüneteket. Javaslom, hogy keresse a fel a területileg illetékes gyermek vesegondozót, ahol ezeket a vizsgálatokat el tudják végezni.

Dr. Oberritter Zsolt PhD
Tisztelt Doktor Úr! Kislányom nyáron töltötte be a 3. életévét. Nyár eleje óta teljesen szobatiszta (volt) Kb. 2 héttel ezelőtt egy náthás megbetegedéssel összefüggésben nappal majdnem mindig becsepeg a vizelete, időnként teljesen bepisil, és egyáltalán nem szól.Éjszaka is a vizelet becsepegése a jellemző. Nappal több alkalommal kell bugyit cserélni, hogy ne legyen nedves. 2 óránként pisiltetem, ami ellen nem tiltakozik, de még így is gyakran nedves a bugyija. A rutin vizelet vizsgálat eredménye negatív. A jövő héten kell vinni vizeletet tenyésztésre, iolletve veseultrahangra (mert jelenleg antibiotikumot kap Sumamed forte) A fenti tüneteken kívül a comb és a kar hajlatában elég makacs ekcémás kiütés jelent meg (régebben is hajlamos volt erre) Engem nagyon bánt az állandó vizelet becsepegés, és az is, hogy nem szól a nedves bugyi, nadrág miatt. Úgy érzem, hogy a kislánynak segítségre lesz szüksége.
anonimus

Üdvözlöm!

A tünetek alapján elsősorban a vizelet tenyésztés eredménye lehet fontos, könnyen elképzelhető, hogy ezzel kimutatható kórokozó felelős a tünetekért. A Sumamed hatóanyaga a vizeletfertőzéseket okozó leggyakoribb kórokozókkal szemben nem hatékony, bár bizonyos speciális esetekben (mycoplasma, chlamydia, ureaplasma) használjuk. 3-4 éves kor között a hólyagműködés szabályozása még nem teljesen stabil, ezért előfordulhat, hogy egy hurutos betegség kapcsán felborul ez az egyensúly és ilyen tünetek jelentkeznek! Amit nagyon fontosnak tartok: próbálják meg rendszeres időközönként wc-re ültetni a kislányt, ne várják meg amíg Ő jelzi (vagy nem jelzi!) az ingert és ügyeljenek arra, hogy elegendő időt "rászánva" ürítse ki teljesen a hólyagját, ne siessen. Ehhez stabilan, biztosan kell ülnie a wc-n (lábtámasz, ülőke szűkítő). Érdemes megpróbálkozni kamillás ülőfürdővel és szükséges ellenőrizni, hogy a szeméremrés és a húgycsőnyílás környezetében nincs-e gyulladásos eltérés, ami szintén okozhat ilyen problémát! Székrekedésre nem hajlamos (a szorulás is befolyásolja a hólyagműködést)?

Azt tudniuk kell, hogy sokszor a kiváltó ok (fertőzés, gyulladás, irritáció) már nincs jelen, de a hólyagműködés rendeződése, a kellemetlen tünetek megszűnése akár hetekkel később következik csak be! A vizsgálatokat el kell végezni és közben próbálják meg erőltetni a rendszeres pisilést, hólyagürítést!

Üdvözlettel,

Dr. Sándor György
Tisztelt Doktor Úr! HOsszúra sikerült éjszakai levelemből kimaradt néhány fontos dolog. Nem iszik sokat. Viszont sokszor jár pisilni, van, hogy 5 percenként szalad. Mégis folyton nedves az alsója. Az urológus javasolta a Minirin mellett, hogy este már ne itassuk (nem is szoktuk, bár elég nehéz elvenni a poharát, ha szomjas), és vegyük le róla a pelenkát. Levettük, és most minden éjjel a pisiben fekszik, mert nem ébred fel. Félek, hogy télen megfázik. Mitévő legyek? Adjam vissza rá? Válaszát előre is köszönöm Csapó Marietta
Csapó Marietta

Kedves Anyuka!

Az előző levelére adott részletes válasz mellett itt csak a kérdésére válaszolok: egyelőre nyugodtan adják vissza a pelenkát így kevesebb kellemetlenségnek lesz kitéve a kisfiú! A folyadékbevitel csökkenése egyfajta önvédelmi reakció, így próbálja meg (nem tudatosan) az erős vizelési ingerek gyakoriságát csökkenteni! Ezen a kezelés részeként tudunk majd változtatni!

Üdvözlettel,

Dr. Sándor György
Tisztelt Doktor Úr! 5 éves kisfiammal kapcsolatban kérem segítségét. Már teljesen kétségbe vagyok esve, ugyanis kb. 2 éve szinte minden nap többször is bepisil. Néha csak pár cseppet, de átlag napi 3x teljes nadrágcsere. Az alsója folyton nedves, nem is szól miatta, ha rákérdezek, azt mondja, nem érzi. A bőre folyton piros, jobb híján cinkpasztával kenem. Éjszaka soha nem volt szobatiszta. Nappali szobatisztasága 2 éves kora körül alakult ki. Akkor viszont székletürítéssel voltak problémái, nagyon ritkán és nehezen kakilt. 2010. júniusában megszületett a kistestvére. Októberben minden probléma nélkül elkezdte az óvodát. Sajnos, karácsonyi szünet után szinte egyfolytában beteg lett, nagyon ritkán volt óvodában (azóta kiderült, allergiás, asztmás) . 2011 tavaszán kezdődött a bepisilés, őszre az óvodában 3 alkalommal a kaki is bement. Sajnos a háziorvosához hiába fordultam a panasszal, azt mondta, kinövi a gyerek, várjunk még. Az óvónők javasolták, hogy keressem fel a nevelési tanácsadó pszichológusát, mert ezt miattam (tudat alatt figyelemfelkeltési céllal) csinálja. 1 éve járunk a pszichológushoz, már a családi kapcsolatainkat is kiveséztük, most drámapedagógiai foglalkozásra jár ami ártani talán nem fog, de eredmény a bepisilés terén nem mutatkozik. Ezt látva kezdtem szervi okra gyanakodni, ezért felkerestünk egy urológust, aki minden vizsgálat nélkül azonnal Minirin orrspray-t írt fel, és 3 héttel későbbre hasi UH vizsgálatot. Bár nem szívesen, de mivel bíztam az orvosban (hiszen azért mentem hozzá), beadtam a gyereknek a szert. 2 hónap alatt 3-szor ébredt szárazon. Úgy tűnik, ez sem vezetett sikerre. Az UH eredménye: negatív. Apja most kb. 3 hete az ébresztéses technikával próbálkozik, nem tudom neki megmagyarázni, hogy a nappali problémát nem oldja meg vele, és még szegénykémnek a pihenése sem zavartalan. 11-kor kiviszi a gyereket, de reggel 7-kor teljesen átázva találom. Mindkét gyereket pisiltetem lefekvés előtt sorban, és a fiúé határozottan büdös. Koordinátor kolléganőjével beszéltem telefonon, aki javasolta, hogy ebben a formában vegyem fel önökkel a kapcsolatot, írjam le a problémát, a szobatisztaság kialakulását... és a születés körülményeit. Fiam 38-39. hétre született elhúzódó kitolási szak után. Megszületésekor nem sírt, nyákszívsát követően ambu ballonos o2-re felsírt, színe rózsés lett. Apgar:7-9. Most már arra is gondolok, hogy agyi károsodást szenvedett? Nagyon aggódom, mert az új törvény szerint jövőre el kell kezdenie az iskolát. Nagyon értelmes, okos kisfiú, és ezt nem csak én látom így, akárhova megyünk, dicsérik. De tartok tőle, hogy emiatt a probléma miatt a kortársai ki fogják közösíteni, és lelki problémákat fog okozni. Nagyon kérem, segítsen. Köszönettel Csapó Marietta
Csapó Marietta

Kedves Anyuka!

A lényeggel kezdem: gyermeke tünetei és a leírás alapján a diszfunkcionális vizelés diagnózisa szinte biztosra vehető, úgy gondolom a tünetek alapján, hogy az ún. overactive bladder kórkép (kis hólyagkapacitás, időszakosan jelentős nyomásemelkedések a hólyagban, vizelet inkontinencia) a valószínű diagnózis. A székrekedés, éjszakai bepisilés is része, részben következménye a hólyagműködési zavarnak. A Vizelési Tréning Programban ennek a betegségnek a kezelésével foglalkozunk és segítünk Önöknek a gyógyulásban! A betegségről a honlapunkon olvashat bővebben, erről nem is írnék többet, inkább a konkrét teendőket jelezném! Az e-mail címére fogok küldeni egy kérdőívet és egy megfigyelési naplót, amivel a szükséges felméréseket, "elővizsgálatokat" késedelem nélkül el tudják kezdeni! A levélben megadok közvetlen elérhetőségeket is, ahol személyesen tudjuk egyeztetni a további teendőket! Ami nagyon fontos: a levél olvasása után minél előbb jelentkezzenek házi gyermekorvosuknál és történjen vizeletvizsgálat, bakteriológiai tenyésztés! Kérdezzenek rá, hogy az ún. atípusos kórokozók (mycoplasma, ureaplasma ureolyticum, chlamydia) kimutatására van -e lehetőség (általában a területileg illetékes ÁNTSZ laboratóriumi végzi), amennyiben igen, úgy reggeli első vizeletmintát kellene küldeni erre a vizsgálatra! Várrom a jelentkezését a levélben leírtak szerint és a lehető legrövidebb időn belül elkezdjük a gyermeke kezelését! Üdvözlettel,

Dr. Sándor György