Kérdezz-felelek

Kisfiam 9 éves. Három éves korától szobatiszta éjjel , nappal. de nagyon ritkán évente kb 2-3 szor előfordul, hogy hajnalban bepisil, vagy arra ébred, hogy már egy kicsi bement.(lefekvés előtt mindig pisil!) Nem tudom, van e ennek jelentősége, vagy a mélyebb alvásra, fáradtságra fogható. Többször alszik barátnál rokonnál, még ezzel nem volt semmi gond, de mi van, ha egy szer ott történik meg a baj.Nem szeretném, hogy ez miatt lelki problémája legyen. Rendezett családi körülmények között élünk, egyedüli gyerek, mit tanácsolnak!?
Bodor Emőke

Kedves Anyuka!

Elnézést a kései válaszért, de technikai okok miatt nem jelent meg időben a kérdése. Az éjszakai bevizelés nem a fő profilja a Vizelési Tréning Programnak, de szeretnénk segíteni Önöknek. Az Ön által említett évi 2-3 alkalom az éjjeli bevizelésre nem feltétlenül igényel kivizsgálást, hisz valószínűleg nem kóros. Általában a barátoknál, táborban még a gyakori éjjeli bevizelők sem szoktak bepisilni, hisz az aggodalom, hogy mi lesz ha mégis megtörténik a baj felszínesebb alvást eredményez, így felébrednek a vizelési ingerre. Ha a tünetek szaporodnának, akkor keressék fel a területi gyermek vesegondozót és történjen meg az éjszakai bevizelés hátterének a kivizsgálása.

Üdvözlettel:

Dr. Juhász Zsolt PhD
Tisztelt Doktor úr!Kisfiam áprilisban volt 6 éves.Már iskolába jár,de nagycsoportos korában észleltük,hogy nagyon gyakran jár pisilni.Soha be nem pisilt,nem csöpög a vizelete,éjszaka általában zavartalanul telik.A folyadék fogyasztása normális,minden nap van széklete.Az éhgyomri cukra 4.6 volt,pisi gyors teszt negatív,talán a cukorbetegség kizárható.Az óvodában nem szóltak,hogy feltűnően sokat kijárna,az iskolában minden szünetben elmegy.Itthon nagyon gyakran,szinte óránként.Betegség,vagy rossz szokás,lelki probléma?Mi állhat ez mögött,merre induljunk.Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel:Orbán Andrea
Orbán Andrea

Kedves Anyuka!

Elnézést a kései válaszért, de technikai okok miatt nem jelent meg a kérdése. A gyermeke gyakori vizelése lehet rossz szokás, de vizelési zavar tünete is. Nem csak cukorbetegség állhat a háttérben, hanem hólyagműködési zavar is. Ennek tisztázása céljából először keressék fel a területi gyermek vesegondozót, ahol vizelet bakteriológiai vizsgálat, illetve hasi UH történjen. Érdemes lenne a vizeletét specifikus kórokozók (Chlamydia, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma hominis) is leoltani. Ha ezek megvoltak és nem találnak kóros eltérést, akkor egy urodinámiás vizsgálat lenne szükséges a hólyagfunkció felmérésére.

Üdvözlettel:

Dr. Juhász Zsolt PhD
Akis lányom 4-éves s éjelente s napközben is be pisil.Elszokot meni pisilni de enek ellenére is be pisil.Ilyenkor mi a teendő Mert tanácstalan vagyok a védő nő az Urologust emlegeti s a pszihologust. de nem szeretném feles leges tortúrának ki teni a kislányom .Kérem az ön tanácsát köszönettel egy agodó szülö.
sárközi fábián ferencné

Tisztelt Szülő!

Úgy gondolom, hogy a védőnőnek igaza van. A napközbeni és éjszaka is  megjelenő bepisilés, ebben a korban kórosnak tekinthető. A kizárólag éjszakai bepisilés lehet késői érés eredménye és ebben a korban nem feltétlenül igényel vizsgálatokat . Az Önök gyermeke esetében azonban nappali panaszok is fennállnak, ami alapján sajnos indokolt a kivizsgálás.

Javaslom, hogy elsőként keressék fel a területileg illetékes gyermek nefrológus specialistát.

(gyermek vesegondozó Budapesten több kórházban is (SOTE, Heim Pál) vidéken minden megyeszékhelyen található)

Dr. Oberritter Zsolt PhD
Tisztelt szakértő! A kislányom két és fél éves és szobatiszta, mióta elkezdtük a bölcsit a pisilés után általában vizeletcsepegése van. A kérdésem az lenne , hogy igényel-e ez valamilyen kivizsgálást.
szabó annamária

Tisztelt Szülő!

Korábban szobatiszta gyermeknél megjelenő bepisilés vagy vizelet elcsepegés mindig komoly tünetként értékelendő, aminek hátterében lehetséges banális vizeletfertőzés, de egyéb a húgyhólyagot vagy a vesét érintő rendellenesség is felmerül. Javaslom, hogy elsőként keressék fel gyermekorvosukat, néhány alapvető vizsgálatot ő is el tud végezni és amennyiben szükséges specialistához irányítja önöket.

Dr. Oberritter Zsolt PhD