Kérdezz-felelek

Üdvözlöm! Kislányom pár napja töltötte be a 4. életévét. Az éjszakák 80%-a bepisiléssel végződik, pedig pisil lefekvés előtt. Ha éjszaka felébresztem pisil, de magától nem ébred fel, bepisil. Sokszor a délutáni 3 órás alvást sem bírja ki. Sokszor mondja nem kell pisilnie, aztán amikor ráül a wc-re már folyik is a pisi. Nem tudom, hogy lustaságból-e. A kakival is gondok vannak, nagyon székrekedéses. Köszönöm válaszát előre is.
Szilvia

Kedves Szilvia!

A vizelet és székletürítést egyaránt érintő zavar hátterében, lehet működési és szervi eltérés is. Amennyiben, tisztán csak éjszakai bepisilésről van szó és nem történik nappali vizelet elcsepegés vagy a panaszokat nem kísérik gyakori vizeletfertőzések vagy vesemedence gyulladás, akkor nagy valószínűséggel egy lassú érési folyamatról van szó, ami a későbbiekben magától megszűnik. Amennyiben ez 6 éves korig nem múlik el magától javaslom, hogy keresse fel a lakóhelyhez közeli gyermek vesegondozó szakembert.

A székrekedés kezelése azonban már ebben az életkorban is nagyon fontos, mert a későbbiekben maga  a székrekedés is elősegíti vizelési zavarok kialakulását. A  végbél és a húgyhólyag szomszédos szervek. A kemény széklettel telt végbél akadályozhatja a hólyag kiürülését és gyakori vizelet fertőzésket okozhat.

Dr. Oberritter Zsolt PhD
Tisztelt Szakemberek! Kislányom most négy és fél éves, soha nem volt szobatiszta. Sokáig nem értettük, először azt hittük, "eljátsza" az időt, stb. Viszont késöbb ebből komolyabb gondok is lettek, már másodszor volt most vesemedence gyulladása. Ezúttal rendesen kivizsgálták, és kiderült, veleszületetten tág hólyagnyaka van, és ez okozza, az inkontinenciát, fertőzéseket. Azt mondta A főorvos úr, hogy beavatkozásra ez esetben nincs mód, de nem is kell, mert ezt ki fogja nőni, nagy valószínűleg amikor menstruálni kezd. Én ezt meg is értem, csak nagyon sajnálom szegényt mert ez azért sok nehézséget okozhat neki majd fiatal éveiben. Az lenne a kérdésem van-e Önök szerint bármi ami ezen segíthet? Például megfelelő intim torna ami esetleg felsgyorsítja a folyamatot, vagy bármi. Előre is nagyon köszönöm válaszukat. Üdvözlettel, Kriszta
Gáspár Krisztina

Kedves Krisztina!

Az Ön által küldött  leírás alapján több kérdés is felmerült, aminek tisztázásához jó lenne a kislány korábbi  leleteit látni. Amennyiben ez nem jelent problémát , kérem küldje el számunkra a gyermek leleteit és kép anyagát(ha létezik) elektronikus úton. A leletek áttekintése után pontosabb választ tudunk adni.

KöszönettelDr. Oberritter Zsolt PhD
Kislányom 8 és fél éves és a mai napig bepisil éjszaka. Sajnos még soha nem volt éjszaka szobatiszta, így kizárólag éjszakára pelenkát kell ráadnom. A kérdésem, hogy mi lehet ennek az oka, illetve mit lehet ezzel tennünk. Orvosnál már jártunk vele, de semmilyen szervi problémát nem állapított meg.
Ladányiné Fehér Aranka

Kedves Anyuka!

Kislánya éjszakai bevizelésével kapcsolatban további kivizsgálás szükséges. A problémának döntően két fő oka lehetséges, az egyik, hogy a gyermek húgyhólyagja nem elegendő méretű(kapacitású) az éjszaka termelődő vizelet tárolására. A másik ok, hogy a vizelet éjszakai koncentrálásához szükséges hormon nem elegendő mennyiségben választódik el. Ennek hatására sok, "híg" vizelet termelődik, amit az egyébként normál kapacitású húgyhólyag sem tud tárolni, így megtörténik a bepisilés. Néha ehhez még hozzáadódik, hogy a gyermek olyan mélyen alszik, hogy nem "érzékeli" a húgyhólyag jelzéseit és ezért történik meg a bepisilés.

Javaslom, hogy keresse fel a lakóhelyhez legközelebbi gyermek vesegondozót, ahol a kivizsgálás alapján a fentiekre választ kaphat és ennek megfelelően a kezelés is lehetséges.

Dr. Oberritter Zsolt PhD
Tisztelt Doktor Urak! Kislányom decemberben lesz 7 éves, iskolába megy. Problémánk az lenne, hogy nevetéskor gyakran bepisil. Kérdeztem a gyerek háziorvost, de ő nem küldött további kivizsgálásra minket. Engem továbbra is aggaszt, mert van olyan nap, amikor nagyon vidáman vannak a testvérével, hogy 3x is becsurog. Kérdeztem tőle, hogy érzi e ilyenkor , hogy pisilnie kell, de azt mondja, hogy nem. Az óvodában soha nem pisilt be, de a problémánk már akkor is fenn állt. Sokszor bevásárlások alkalmával is hirtelen jelentkezik az inger, és szaladnunk kell WC-t keresni. Félek, hogy mi lesz az iskolában, hogy nem ér el a WC-ig! Kérem segítsenek, hogy kihez fordulhatnánk. Válaszukat előre is köszönöm! N. K.
anonimus

Tisztelt Szülő!

A kislányánál jelentkező vizelési zavar ismert, a szakirodalom" giggle inkontinencia" néven említi. Az ön által felsorolt egyéb tünetek , a hirtelen megjelenő sürgető vizelési inger, a nappali vizelet elcsepegés hátterében szintén előfordulhat funkcionális vizelési zavar. A probléma hátterének tisztázására néhány speciális vizsgálat szükséges, amely a gyermeknek nem megterhelő. Hasonló tünetekkel járó funkcionális vizelési zavarok kezelése Tréning Programunkban lehetséges. Kérem a részletek és a szükséges vizsgálatok megbeszélése céljából telefonon keresse fel koordinátorunkat. A telefonszám a honlapunkon megtalálható

Dr. Oberritter Zsolt PhD