Kérdezz-felelek

Minden kedves csapattagnak Boldog Ünnepeket Kíván :Balogh Ádám és családja
anonimus
Köszönjük a jókívánságokat! 
A Vizelési Trénig Program minden munkatársa Boldog, Békés Karácsonyt és Sikeres Új Esztendőt Kíván minden jelenlegi és jövőbeni partnerének!
Dr. Juhász Zsolt PhD

Kedves Doktorok!


A segítségüket kérem a következőkben:Lányom (szül:2001.07.07) éjszakai bepisilésével kapcsolatban.

2002.májusában B típusú meningococcus betegségen esett át, melyből szerencsére semmi nem maradt vissza. Teljesen egészséges és természetesen azóta is állandó kontrollra járunk a neurológiára és az endokrinológiára.

Budapesten a nephrológián vizsgálták....ahol megállapították, hogy "jó fajsúlyú vizeleteket ürít, nappali vizelet frakciók megfelelő hólyagkapacitásúak. Nem hypercalcuriás."

Alvásvizsgálaton is voltunk, ott sem találtak semmi eltérőt. Illetve ott kaptunk meg az Önök elérhetőségét is

Valószínűleg szorongás következménye az éjszakai bepisilése. Minirinnel majd Ditropánnal próbálkoztunk, de nem volt eredményes.

Pszichológushoz is jártunk évekig... de eredmény nélkül.

Jelenleg Anafranilt szed, így heti 1-2x fordul elő, de a gyógyszer csökkentésével a bepisilés is sűrűsödik. Csak éjszaka van bepisilés. Nappal semmi gond nincsen.Vissza is tudja tartani.

Lassan nagy lány lesz és aggódunk, hogy hogyan tovább és hogy mikorra és hogyan lehetne ezt a problémát leküzdeni.

Kérem segítsenek!


Köszönöm

Üdvözlettel

Zsírosné Csík Veronika

anonimus

Kedves Anyuka!

Mint tájékoztatónkban olvashatta, a Vizelési Tréning Program elsősorban a nappali vizelési zavarok, a diszfunkcionális vizelés kezelésével foglalkozik. Mindemellett szeretnénk segíteni Önöknek. Az éjszakai enuresis 3 fő problémakör talaján jöhet létre. Az első, hogy nem tud a vese éjjel megfelelően koncentrálni, így a termelődött híg vizelet több mint a húgyhólyag befogadóképessége, így vagy bepisil a beteg, vagy felébred a hólyagteltségre. A második patológia, ha a húgyhólyag kapacitása nem megfelelő, így a normálisan koncentráló vese mellett képződő vizeletmennyiség sem fér be a hólyagba. A harmadik problémakör a mély alvás, a gyermekek nem ébrednek fel a vizelési ingerre, ha ébresztik őket, akkor is mint egy "rongybaba" vezethetőek ki a WC-re és nem emlékeznek semmire. Ez a három dolog egymással kombinálódhat. Az első kezelése a Minirin, ami a gyermekénél, akinek a vizsgálatok alapján jól koncentrál a veséje, nem indokolt. A második a funkcionális hólyagkapacitás kérdése, a kivizsgálás alapján ez is normális lehet, de lehetnek a hólyagba akarattól független patológiás kontrakciók, ami a vizelés megindulásához vezethet. Ezt urodinámiás vizsgálattal lehet tisztázni, ha kell akkor kezelni. A harmadik a mély alvás, ezt 10 éves kor felett enuresis alarm-mal lehet kezelni, ez egy kis betét, ami össze van kötve egy külső egységgel. Ha nedvesség éri az érzékelőt akkor el kezd hangosan riasztani és lassan - hónapok alatt - "a Pavlov kutyájához hasonlóan" kialakíthat egy reflex kört, és a gyermek vizelési ingerként éli meg a hólyagfeszülést és felébred rá. Az ön által említett szorongás, vagy pszichés ok előfordulhat mint társuló probléma az éjszakai bevizelés hátterében, de jellemzően az enuresis nem pszichés eredetű probléma. A fentiek miatt javasoljuk, hogy keresse fela STE. I. Gyermekklinika (Bókay u.) inkontinencia-enuresis szakrendelését és kérjen időpontot Kelen Kata doktornőhöz (az elérhetőségekhez kattintson a névre), itt lehetőség van a fent említett problémák kivizsgálására, esetleges kezelésére.

Üdvözlettel:

Dr. Juhász Zsolt PhD
T.Cím! Érdeklődnék, hogy hogyan lehetne jelentkezni a programra. Szolnoki lakosok vagyunk, kisfiam 7,5 éves, rajta szeretnék segíteni. Napközbeni és alvás közbeni vizelési problémákkal küzdünk.
Várom válaszukat!
BARTAL MÓNIKA

Kedves Anyuka!

Az Ön által megadott adatok nem elégségesek arra, hogy véleményezzük a gyermeke állapotát, illetve, hogy bekerülhet-e a programunkba.

Kérjük vegye fel a kapcsolatot a koordinátorunkkal (30/570-1779) illetve részletesen írja le azt, hogy mik a gyermek pontos tünetei, milyen eddigi vizsgálatok történtek a gyermekénél, illetve kapott-e már valamilyen kezelést.

Dr. Juhász Zsolt PhD
11 éves kisfiam,az utóbbi 1 hónapban minden éjszaka az első álmában bepisil.Az egész egy kisebb hólyaghuruttal indult,amire sumetrolimot kapott és elmúlt a csípő érzése pisiléskor.Mivel kisebb korában (4-6 éves)volt régebben is olyan ha sokat ivott lefekvés előtt akkor ritkán be-be csurgott.De az utóbbi időben ez már nem volt jellemző.A gyerek orvosunkkal konzultáltam, szerinte keressek egy pszichológust .Meg is tettem az iskolában, szerinte a gyerek egy kiegyensúlyozott, zárkózott kis pasi.Sajnos az utóbbi héten észrevettem, hogy az alsója nem igazán száraz napközben így megpróbáltam kikérdezni, de mindig azt mondja nem volt ideje időben menni a WC re.Nagyon tanácstalan vagyok mit tegyek kihez forduljak, hogy segítségére lessek a kis kamasz fiamnak.Köszönettel egy aggódó anyuka
Virágos Katalin

Kedves Anyuka!

Köszönjük, hogy megkeresett minket a gyermeke problémájával. Az ön által leírtak alapján az észrevehető éjszakai tünetek valóban kezdődhettek vizeletfertőzéssel, de a háttérben vizelési zavar is állhat. A pszichológus felkeresése nem volt hiába való, de a leírt tünetek nagyrészt nem pszichés eredetűek. Leírja, hogy a gyermeke nem ér rá WC-re menni, így a vizelete becsepeg. A vizelet tartogatása kóros és kedvez a vizeletfertőzések kialakulásában. Ez diszfunkcionális vizelésre és a hólyagműködés zavarára utalhat.

Első lépésként kérjük keresse fel a területi gyermek vesegondozót és ott történjen vizeletbakteriológiai vizsgálat, illetve hasi-vese UH. Jó lenne a gyermek vizeletét leoltani specifikus kórokozók (Chlamydia, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma hominis) irányában is, hisz ezek is okozhatnak ilyen tüneteket. Ha ezek az eredmények megvannak, akkor vegye fel a kapcsolatot a koordinátorunkkal (30/570-1779) és egyeztetjük a további teendőket.

Üdvözlettel:

Dr. Juhász Zsolt PhD