Kérdezz-felelek

Tisztelt Doktor úr!Kisfiam áprilisban volt 6 éves.Már iskolába jár,de nagycsoportos korában észleltük,hogy nagyon gyakran jár pisilni.Soha be nem pisilt,nem csöpög a vizelete,éjszaka általában zavartalanul telik.A folyadék fogyasztása normális,minden nap van széklete.Az éhgyomri cukra 4.6 volt,pisi gyors teszt negatív,talán a cukorbetegség kizárható.Az óvodában nem szóltak,hogy feltűnően sokat kijárna,az iskolában minden szünetben elmegy.Itthon nagyon gyakran,szinte óránként.Betegség,vagy rossz szokás,lelki probléma?Mi állhat ez mögött,merre induljunk.Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel:Orbán Andrea
Orbán Andrea

Kedves Anyuka!

Elnézést a kései válaszért, de technikai okok miatt nem jelent meg a kérdése. A gyermeke gyakori vizelése lehet rossz szokás, de vizelési zavar tünete is. Nem csak cukorbetegség állhat a háttérben, hanem hólyagműködési zavar is. Ennek tisztázása céljából először keressék fel a területi gyermek vesegondozót, ahol vizelet bakteriológiai vizsgálat, illetve hasi UH történjen. Érdemes lenne a vizeletét specifikus kórokozók (Chlamydia, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma hominis) is leoltani. Ha ezek megvoltak és nem találnak kóros eltérést, akkor egy urodinámiás vizsgálat lenne szükséges a hólyagfunkció felmérésére.

Üdvözlettel:

Dr. Juhász Zsolt PhD
Akis lányom 4-éves s éjelente s napközben is be pisil.Elszokot meni pisilni de enek ellenére is be pisil.Ilyenkor mi a teendő Mert tanácstalan vagyok a védő nő az Urologust emlegeti s a pszihologust. de nem szeretném feles leges tortúrának ki teni a kislányom .Kérem az ön tanácsát köszönettel egy agodó szülö.
sárközi fábián ferencné

Tisztelt Szülő!

Úgy gondolom, hogy a védőnőnek igaza van. A napközbeni és éjszaka is  megjelenő bepisilés, ebben a korban kórosnak tekinthető. A kizárólag éjszakai bepisilés lehet késői érés eredménye és ebben a korban nem feltétlenül igényel vizsgálatokat . Az Önök gyermeke esetében azonban nappali panaszok is fennállnak, ami alapján sajnos indokolt a kivizsgálás.

Javaslom, hogy elsőként keressék fel a területileg illetékes gyermek nefrológus specialistát.

(gyermek vesegondozó Budapesten több kórházban is (SOTE, Heim Pál) vidéken minden megyeszékhelyen található)

Dr. Oberritter Zsolt PhD
Tisztelt szakértő! A kislányom két és fél éves és szobatiszta, mióta elkezdtük a bölcsit a pisilés után általában vizeletcsepegése van. A kérdésem az lenne , hogy igényel-e ez valamilyen kivizsgálást.
szabó annamária

Tisztelt Szülő!

Korábban szobatiszta gyermeknél megjelenő bepisilés vagy vizelet elcsepegés mindig komoly tünetként értékelendő, aminek hátterében lehetséges banális vizeletfertőzés, de egyéb a húgyhólyagot vagy a vesét érintő rendellenesség is felmerül. Javaslom, hogy elsőként keressék fel gyermekorvosukat, néhány alapvető vizsgálatot ő is el tud végezni és amennyiben szükséges specialistához irányítja önöket.

Dr. Oberritter Zsolt PhD
Tisztelt Doktor Úr! A következő problémával (?) kapcsolatban kérném tanácsát: kislányom 4,5 éves, impulzív, mozgékony társaságszerető gyermek, középső csoportos ovodás, egyke. Mostanában 2-3 hete előfordul, hogy kimegy pisilni, amikor végzett, 1-2 perc mulva ismét megy. Ezt először este kezdte el csinálni, férjem szerint csak nem akar még aludni. Most már nappal is előfordul. A háziorvos gyorsteszttel megnézte a vizeletét, nincs semmi rendellenesség. Bugyija nem pisis soha, nincs semmi folyás és egyéb jel, ami betegségre utalna. Kakilni könnyen tud, jó a közérzete. Sajnos elég kevés folyadékot fogyaszt, ha szomjas, akkor "vedel". Az oviban kevest kínálják, maximum 3-szor naponta. 1,5 éves korában voltunk kórházban húgyúti fertőzés miatt, ez azóta nem tért vissza, a kivizsgálás semmi szervi eltérést vagy rendellenességet nem mutatott, antibiotikus kezelést kapott, kontrollnál rendben volt. Miután ez új dolog nála, kérdésem, hogy ez valószinűsít valamilyen betegséget, vagy lehet valami szorongás, lelki eredetű a háttere. Elég szorongó típus, nagyon "érez", jó és rossz érzéseket is . Ragaszkodó, fontos az ölelés és testi kontaktus számára. Mindezt azért osztom meg Önnel, mert esetleg fontos háttérinformáció lehet. Ha kivizsgálást javasol, hogyan, hol kezdjem, esetleg otthoni körülmények között hogyan deríthetem ki, ha lelki okok miatt van. Válaszát előre is köszönöm!
Martonné Sinka Monika

Kedves Anyuka!

A leírása alapján úgy gondolom, hogy kislánya esetében nagy valószínűséggel nem lelki probléma okozza a tüneteket. Általában akkor lehetséges bizonyos tüneteket lelki eredetűnek tartani, ha a lehetséges szervi elégtelenségeket már kizártuk. Nem tudom, hogy a korábban lezajlott vizelet fertőzést követően milyen vizsgálatokat végeztek a szervi rendellenességek kizárás acéljából. A panaszok alapján én első sorban egy makacs vizeletfertőzésre gondolnék. Az egyszerű tesztek alapján sajnos minden fertőzés nem zárható ki. Baktérium tenyésztéses vizsgálatot javaslok, ahol steril körülmények között történik a vizelet minta vétele. Javaslom, hogy elsőként ezt végeztessék el. A másik vizsgálat, amit ebben az esetben javasolnék egy vese és húgyhólyag UH vizsgálat. Jó lenne telt és üres hólyag mellett is elvégeztetni ezt a vizsgálatot, mert ez alapján egyéb következtetések is levonhatóak. Az UH vizsgálat alapján felmerülhet a gyanú az un. vesicoureteralis reflux betegség lehetőségére, mely a húgyhólyagból a vesék felé történő vizelet visszaáramlást jelent, ami okozhat ilyen tüneteket. Javaslom, hogy keresse a fel a területileg illetékes gyermek vesegondozót, ahol ezeket a vizsgálatokat el tudják végezni.

Dr. Oberritter Zsolt PhD