Kérdezz-felelek

Kedves Szakértő! 4éves koraszülött fiú ikerpár anyukájaként kérnék segítséget! Mindkét gyermekre jellemző, hogy 10percenként tudnak pisilni, így a pelust még nem tudták elhagyni, eddig minden próbálkozás kudarcba fulladt. A feladatot értik és teljesítik, de csak ha szólok nekik, hogy menjünk pisilni, önmaguktól nem mennek. Ha 10percnél többet várok, akkor bepisilnek. Felfázás nincs a háttérben. 2éve próbálkozunk sikertelenül elhagyni a pelust. Szeretnék tanácsot kérni, hogy hova fordulhatnék szakszerű segítségért! Köszönöm szépen!
Mónika
Kedves Anyuka!
A gyermekeinél a vizelési mechanizmus kiérése folyamatban van és nem gondolom, hogy a pelenkáról való leszoktatást siettetni kellene.
Az akaratlagos gátlás kialakulása 4 éves kor körülre tehető, a felszólításra pisilés pedig 4-6 év között alakul.
Amennyiben aggódik a gyermekek miatt, úgy első lépcsőben keresse fel a területileg illetékes gyermek-nephrológiai rendelést, ahol az alapvizsgálatokat (UH, vizeletleoltás, vizelési napló vezetés, stb) elvégzik. Amennyiben felmerűl hólyagműködési zavar, úgy a későbbiekben urodinámiás vizsgálat elvégzése jöhet szóba.
Üdvözlettel:
Dr. Juhász Zsolt PhD
Tisztelt Doktor ùr!
Azzal a problèmàval fordulnèk önhöz, mikènt tudnàm leszoktatni az èjszakai bepisilèsről, a majdcsak 4 èves kislànyom. 2 èves kora òta nappal nem pisil be..a leszoktatàs is hamar sikerült, màr az 5.-ik nap magàtòl szòlt, hogy pisilnie kell ès onnan kezdve nem volt baj. Viszont azòta is, èjszaka mèg elõfordulnak balesetek. Van, hogy 2 nap egymàs utàn tiszta marad a pelus, következő este viszont màr pisis.. hol tele pisili hol kevesebbet.. Ha ejszaka felkeltem es bilire teszem hisztizik, visit, ingerült.. nem tudom milyen mòdszerrel tudnèk nàla sikeresen pròbàlkozni.
Vàlaszàt előre is köszönöm!
Lègràdi Beàta

Üdvözlöm!

Egyelőre türelemmel. A leírtak alapján jól haladnak. Az ágytisztaság később alakul ki, a 6 éves gyermekek 10-15%-a még rendszeresen bepisil éjszaka Magyarországon. Az éjszakai ébresztés megzavarja az alvást és nincs igazolt hatása az ágytisztaság kialakulására, nem javaslom. Igyekezzenek késő délután és estefelé csökkenteni a folyadékbevitel (lehetőleg napközben igyon többet, ennek a feltételeit próbálják meg biztosítani!), lefekvés előtt wc-re küldeni. A sikert (száraz pelenka) nagyon meg kell "ünnepelni", ezzel erősítve, bíztatva a folyamatot. Egyéb, orvosi teendő nincs jelenleg!

Üdvözlettel,

Dr. Sándor György
Üdvözlöm!
A kérdésem az lenne, hogy 11 éves lányom rendszereen bepisil éjszaka. nappal semmi gond nincs. Csak az éjszaka problémás. Mi lehet a baj? Már őt is nagyon zavarja. Köszönöm válaszát előre is.
Edina
Tisztelt Anyuka!
Az éjaszkai bevizelésnek több oka lehet. Vagy az, hogy a gyermek hólyag kapacitása nem elegendő az éjszaka termelődött vizelet tárolásához, vagy nem termelődik elegendő hormon(ADH) hogy éjszaka koncentráltabb legyeb a vizelet vagy egyszerűen egy késői idegi érés miatt túl mélyen alszik, ahhoz hogy az ingerre felébredjen. Mindezen okok kideríthetőek néhány vizsgálattal. Kérem keressék fel a területileg illetékes gyermek vesegondozót. Sajnos a Tréning Program a tisztán éjszakai bevizelés kezelésére nem alkalmas.
Dr. Oberritter Zsolt PhD
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy
Kislányom 4éves elmúlt. Több mint 1 éve éjszakai ágytiszta, soha nem pisil be azóta sem éjszaka. Nappal viszont rendszeresen becsurog. Vannak időszakok, hetek is akár amikor nincs semmi gond, de vannak időszakok mikor napi 2-3 szor is pont annyira csurog be hogy alsóneműt kell váltani. Székelési problémák nincsenek és nem is voltak soha. az óvodában azt mondják nincs semmi gond vele, csak figyelmetlen. házi orvos is ezt mondja, de most pár napja ismét vissza tért a probléma. Hová forduljak házi orvos beutaló nélkül? Mi lehet a gond a kislánnyal?
Köszönettel
M Julianna
Kedves Anyuka!
Általában a fenti tünetek kezelésére a Tréning Program megfelelő módszer lehet. Sajnos a 4 éves életkot túl korai a Tréning megkezdéséhez, általában az 5-6 éves életkort meg kell várnunk. Addig is a tünetek hátterében lévő kóroki tényezőt, tényezőket ki lehet vizsgálni. Kérem keressék fel a területileg illetékes gyernek vesegondozót. ( ez miknden megyeszékhelyen
megtalálható, Budapesten az I. sz Gyermekklinikát ajánlom). A kivizsgálás eredményétől függ, hogy a megfelelő életkor elérését követően tudjuk e a gyermeket Tréningünkben kezelni.
Dr. Oberritter Zsolt PhD