Kérdezz-felelek

Jó napot kivánok! 12 éves kislányom menstruációjakor sajnos a körülmények miatt a fehérneműn nem tudom ellenőrizni,hogy volt-e vizeletcsepegés. Ilyenkor erre a kérdésre a válaszom 0 szokott lenni.
reményiné berényi éva
Jó napot!
Sajnos ez ilyenkor nem megoldható.
Üdvözlettel:
Dr. Juhász Zsolt PhD
Aggódó nagymama vagyok. 8 éves kislány unokám mondhatni rendszeresen bepisil éjszaka. Nagyon zavarja, szégyelli a dolgot. Szülei nem viszik orvoshoz. Pár évvel ezelőtt kapott valamiféle cseppeket, ami segített, a gyerek háziorvos írta fel. De aztán, azt sem adták neki... Szeretnék segíteni. Nappal rendesen pisil. Éjszaka,ha nálam van akkor 11 körül megpisiltetem, felébresztem, szinte önkivületi állapotban pisi. Ezzel néha kibírja reggelig, de van olyan, hogy már hajnali 3-4 között bepisil. Az anyja titkolja, "füllentget" nem viszi orvoshoz. Szeretnék segíteni. Nagyon. Mi a véleményük, mit tegyek? Köszönettel: Pékné, aggódó nagymama
Pék Zoltánné
Kedves Nagymama!
Az éjszakai bevizelés 6 éves kor után már kezelést igényel. A tünetek hátterét (kisebb hólyagkapacitás, nem kellően koncentráló vesék, mély alvás) ki kell vizsgálni, hisz a kezelés csak így kezdhető meg. Ezt Magyarországon a területi gyermek-nephrológiai hálózat végzi. A gyermek érdekében keressék fel az Önökhöz legközelebb eső rendelőt!
Üdvözlettel:
Dr. Juhász Zsolt PhD
Tisztelt Doktor úr! A kisfiam 5 éves lesz októberben. Két éves kora óta szobatiszta nappal, de szinte minden éjjel bepisil. A nappali alvásoknál nem. Nem látok javulást, már egy ideje éjfélkor kiviszem pisilni, de így bepisil. Vagy már éjfélig v hajnalra. Mit tegyek? Nincs egy nyugodt éjjelem sem, többször is felkelek megnézni a "pisihelyzetet".
Poór Szilvia
Kedves Anyuka!
Az éjszakai bevizelés 5-6 éves korig fiziológiás. Hátterében több ok is állhat (kisebb hólyagkapacitás, nem kellően koncentráló vesék, mély alvás). Ezek kivizsgálását a területi gyermek-nephrológiai szakrendelések végzik. Kérjük, a panaszokkal keresse fel az Önhöz legközelebb esőt!
Üdvözlettel:
Dr. Juhász Zsolt PhD
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 6 éves és minden éjjel bepisil. Tavaly elvittem vizeletvizsgálatra, székletvizsgálatra, hasi uh-ra, mindent rendbe találtak, nincs semmiféle szervi elváltozása. Voltak időszakok, hogy éjszakánként ébresztettem, vittem pisilni, de annyira fáradt, álomban van, hogy semmire nem emlékezett. Tanácsot szeretnék kérni, hogyan szoktathatnám le az éjszakai pelenkáról! Köszönettel!
Kovács Nóra
Kedves Anyuka!
Az éjszakai bevizelés kezelése nem profilja a Vizelési Tréning Programnak, a panaszok 5-6 éves korig fiziológiásak. Később, ha megmaradnak a tünetek, akkor orvosi vizsgálat szükséges a bevizelés hátterének a kivizsgálása céljából. A háttérben infekció, csökkent hólyagkapacitás (vizeletmennyiségek mérése), nem kellően koncentráló vesék (reggeli vizeletfajsúlyok ellenőrzése), illetve a túl mély alvás szerepelhet. Ezt a területi gyermek-nephrológiai hálózat végzi. A vizsgálatok alapján eldönthető, hogy milyen kezelés szükséges a gyermeknél. A mennyiben az eddigi vizsgálatok negatívak voltak, akkor a mély alvás lehet a háttérben. Ezt a későbbiekben (kb. 8 éves kortól), enuresis alarmmal lehet kezelni. Kérjük, a panaszokkal keresse fel az Önökhöz legközelebb eső gyermek-nephrológiai szakrendelést.
Üdvözlettel:
Dr. Juhász Zsolt PhD