Kérdezz-felelek

Tisztelt Doktor Úr. A fiam 11 éves múlt. Ha nevet nem tudja visszatartani a pisilést.Eddig csak itthon fordult elő,de az utóbbi időben már az iskolában is.Elég sok stessz éri . Lehet ez az oka? Először vizsgáltasam ki? Ha igen ,hova vigyem ? Köszönöm
Szakál Tímea
Üdvözlöm! Elnézését kérem a jelentős késéssel küldött válaszomért! A nevetésre jelentkező vizeletvesztés - giggle-inkontinencia - önálló kórkép, ami elsősorban lányokat érint, de ritkán fiúkban is előfordul. A kivizsgálása során az esetleges más típusú hólyagműködési zavarok kizárását végezzük el és kezeljük a felismert problémát, mivel ez is lehet alapja a nevetés (hasprés) hatására megjelenő vizeletvesztésnek. A giggle-inkontinencia, mint önálló kórkép kezelése elsősorban speciális gyógytornával (medencefenék-torna), de a kezelés természetesen teljesen egyénre szabott, a gyermek kivizsgálása alapján tervezhető meg! Kérem, hogy a folyamat felgyorsítása érdekében hívjon telefonon (+36308350247) holnap reggel 8.00 órát követően és egyeztetjük a teendőket illetve további részletes tájékoztatást is adok! Üdvözlettel,
Dr. Sándor György
Tisztelt Doktor Úr!
Kislányom nemsokára 8 éves. Gyakorlatilag minden éjszaka bepisil, egy-egy száraz éjszaka van csak, a "rekord" egyetlen alkalommal egy másfél hetes száraz peridódus volt.
De a mai napig többször fordul elő nappali bepisilés is - ez általában feszültebb időszakokhoz köthető, hosszabb időre meg is szűnt, de az iskolakezdés óta itthon újra jelentkezik, az iskolában soha -, illetve rendszeresen pisiszagú estére a nadrágja (áthatóan, messziről érezhetően), alsóneműn néhány csepp vizelettel. Nem minden nap, és ezt nem tudom mihez kötni.
Szokott arra panaszkodni, hogy fáj a pisilés, több ilyen alkalommal végeztek vizeletvizsgálatot, mely kórosat nem mutatott, külső sérülést sem láttam.
WC-re felszólításra megy el, ha magától megy, akkor általában már későn (van, hogy csak pár csepp csurran be, van hogy úszik).
Egy alkalommal volt súlyos vesemedence gyulladása, ezt kivizsgálás követte, volt izotópos vizsgálata, ultrahang, egy enyhe pyelontágulaton kívül mást nem találtak, azt mondták, nincs vele teendőnk.
A bepisilés miatt is vizsgálták, vizeletsűrűséget néztek, eltérés nélküli. Uroflow vizsgálatra nem jutottunk el - a beutalónk érvényességi időszaka alatt nem tudtam időpontot kérni, hiába hívtam a rendelést számtalanszor. (Gondolom a jelenlegi vírushelyzet ezen nem sokat segít, jelenleg sok értelme nem lenne új beutalót szereznem)
Cseppcsengőztünk, nem használt. Jártunk pszichológushoz, nem használt. Korlátoztam az esti folyadékfogyasztást, és próbáltam növelni a nappalit (magától nem iszik, csak felszólításra) ébresztettem éjjel, eredmény nélkül.
Jelenleg a gyereket nem zavarja a bepisilés, gond nélkül játszik tovább nyakig pisisen, ha épp úgy adódik. Engem egyre jobban zavar a helyzet, főleg hogy ismét romlást látok, nem javulást. A rendszeres pisiszag miatt nagyon hamar fogják kiközösíteni. Kissé kétségbeesetten kérdezem: van valami ötletük? Válaszát előre is köszönöm.
Judit
Üdvözlöm! Elnézését kérem, amiért a kérdésére csak ekkora késéssel válaszolok. Gyermeke tünetei alapján funkcionális hólyagműködési zavar gyanúja egyértelmű- ez a probléma magyarázhatja a nappali vizeletvesztést és hozzájárul az éjszakai tünetekhez, a bepisiléshez is. Egyértelműen kezelésre szorul és ezt a kezelést a Vizelési Tréning Programban biztosítani is tudjuk. A járványhelyzetre tekintettel jelenleg nem végzünk folyamatos munkát, de elkezdjük gyermeke tüneteinek pontosabb felmérését és ez alapján már tudunk további, szükséges vizsgálatokat indikálni illetve kezelési javaslatot adni! A folyamat felgyorsítása érdekében és a késedelmes visszajelzésünk miatti lemaradás "behozása" érdekében kérem hívjon a +36308350247 telefonszámon holnap reggel 8.00 órától és megbeszéljük a továbblépés lehetőségeit és részleteit! Üdvözlettel,
Dr. Sándor György
Tisztelt doktor ur!
Lanyom 7 eves mult.ejszaka bepisil.fbepisil.felebreszteni nem tudom. eddig kb 3 ejjel volt szaraz. Vizelettenyesztest maganban csinaltattam amibol 1 kimutatott korokozot, 1 negativ lett 1 pedig sokfajta korokozot jelzett..antibiotikumrezisztenciat egyikbol sem tudtunk meg. hol tudok nezetni antibiotikum rezisztenciat vizeletre itthon? Van valahol video online konzultaciora lehetoseg onoknel? 2 eve boren gennyes holyagokkal van tele eddig egy orvos ( a 10+ kozul) sem talalta az okot.a ketto talan osszefugg. pseudomonasra gondolunk. Azithromicint kovetoen kezdodott. hogyan lehet verbol ezt megnezetni? Egy orvos sem fogadja a keresemet eddig. Hatar mellett lakunk. koszonom.
Ancs

Üdvözlöm! Elnézését kérek, hogy csak most küldöm a választ! A baktériumürítés önmagában nem jelent feltétlenül vizeletfertőzést, ehhez a vizeletvizsgálat során keresni kell a gyulladásos eltéréseket is. A többféle baktérium jelenléte inkább szennyeződésre (kontamináció) utalhat. A vizeletfertőzés nem feltétlenül okoz éjszakai bepisilést, egyéb eltéréseket is vizsgálni kell a háttérben (erről bővebben olvashat honlapunkon). Azt javaslom, hogy keressék fel a lakóhelyükhöz legközelebbi gyermek-nephrológiai szakrendelést, ahol ezeket a vizsgálatokat elvégezhetik. Szívesen segítek az irányításban! Kérem, hogy küldje el a sandor.gyorgy@gyermekinkontinencia.hu címre a lakóhelyük címét és segítek a továbblépésben! A bőrelváltozásokkal ill azoknak a bepisiléssel kapcsolatos jelentőségéről ennyi információ alapján nem tudok mit mondani, de ebben is segíthet a szakvizsgálat! Üdvözlettel,

Dr. Sándor György
Jó napot 10 eves fiam még mindig be pisil éjszaka vese problémája nincs 1/2 éjszaka volt csak neki száraz
Jártunk már pszichológusnál tőle kaptunk minirin orrsprét de nem hatott sajnos a fiúról azt kell tudni hogy AD/HD -s figyelem zavaros. Nem tudom mivel próbálkozzam már úgy veszem eszre őt egyátalán nem zavarja és nem szégyelli hogy be pisil.
Csorba Krisztina

Üdvözlöm! Sajnálom, hogy csak most tudom a választ elküldeni!

Az ADHD és az éjszakai bepisilés gyakran fordul elő együtt és a két probléma együttes megjelenése nehezíti az éjszakai bepisilés kezelését. Ennek egyik oka az, hogy a gyerekek nem tudnak kellően odafigyelni arra, hogy mennyit és mikor isznak, mikor mennek wc-re, pedig ezeknek az ezekre vonatkozó egyszerű szabályoknak a betartása fontos része a kezelésnek. A honlapunkon részletes leírást olvashat az éjszakai bepisilés kivizsgálásáról és kezeléséről. Az a véleményem, hogy pszichológiai vezetés, kezelés mellett gyermek-nephrológus (vesebetegségekkel foglalkozó szakorvos) bevonására is szükség van a kezelés beállításához. Javaslom, hogy házi-gyermekorvosuk/háziorvosuk segítségével keressék fel a területileg illetékes gyermek-nephrológiai szakrendelést a szükséges vizsgálatok elvégzésére!

Üdvözlettel,

Dr. Sándor György