Kérdezz-felelek

Tisztelt doktor úr !Olyan kérdésel fordulok önhöz hogy 4,5 éves kisfiam nyitott gerincel született ezel a fajta problémával is foglalkoznak ? Meg pelenkás a szekletet érzi vizeletet teljesen kiuruti nincs pangás sem fertőzés a holyagban!
Stancu Klára
A Vizelési Tréning Program nem foglalkozik organikus eredetű vizelési zavarok kezelésével.
Ezt a Pécsi TE Gyermekklinika Sebészeti osztálya végzi az országban.
Kérem, vegye fel a kapcsolatot Fülöp Szilvia asszisztensnővel a fulop.szilvia@pte.hu e-mail címen, vagy a 72/536000, 37886-os melléken.
Üdvözlettel:
Dr. Juhász Zsolt PhD
Tisztelt Doktor Úr!
Kislányom 10 éves, vékony testalkatú, energikus, sportos kislány. Idén tapasztalt és panaszkodott nekem, hogy ugrálásnál (pl. trambulin) kis mennyiségű pisi csorog be, többször elmegy pisilni, de már zavaró. Most már mindig, mikor ugrál, ezt tapasztalja.
Kérném szíveskedjen tanácsot adni, hova tudunk vele fordulni, ahol mihamarabbi vizsgálat, terápiát kaphatunk.
Köszönöm szépen!
Martonné Sinka Monika
Üdvözlöm! A húgyutak anatómiai viszonyainak felmérése (hasi ultrahang), a húgyhólyag működés ellenőrzése (vizeletürítés, folyadékbevitel követése) és ezek ertedményei alapján szükség esetén további vizsgálatokkat lehet a vizeletvesztés okait felderíteni. A területileg illetékes gyermeknephrológiai szakrendelést javaslom felkeresni, a honlapunkon tud az elérhetőségekről tájékozódni. Amennyiben itt nem találja meg a lakóhelyének megfelelő szakrendelést, kérem írjon a sandor.gyorgy@gyermekinkontinencia.hu e-mail címre és erre válaszolva segítek a továbblépésben! Üdvözlettel, 
Dr. Sándor György

Tisztelt Doktor Úr!

Lányom 4,5 éves, és az éjszakai szobatisztasággal van problémánk. Tavaly nyár végére kezdett éjszakára is szobatiszta lenni, ovikezdéskor pár napot bepisilt éjszaka, de aztán következett egy hosszabb időszak, kb. 1,5 hónap, amikor nem pisilt be. Aztán megbetegedett, és újból kezdődtek a bepisilések. Amint meggyógyult, ismét szárazak voltak az éjszakák. Aztán januárban megint kezdődött a bepisilés, egy újabb betegség, kigyógyulás, száraz éjszakák, és ez azóta is így megy ciklusosan. Az lenne a kérdésem, hogy összefüggésben áll-e a megbetegedés az éjszakai bepisiléssel, ill., hogy érdemes lenne-e alaposabban kivizsgáltatni?

Válaszát köszönöm

Bakulár Szilvia

Kedves Anyuka!

A fertőzések befolyásolhatják az éjszakai bevizelések megjelenését. Ilyenkor a fertőzés okát kell tisztázni. Ez a gyermek-nephrológiai gondozók, osztályok feladata.

Az éjszakai bevizelés egyébként ebben az életkorban még nem kóros, a probléma hátterének a kivizsgálása 5-6 éves korban esedékes. Erről a honlapunkon összefoglalót olvashat (kattintson az aláhúzott szóra).

Üdvözlettel:

Dr. Juhász Zsolt PhD
Kisfiam hat és fél éves, szinte minden nap bepisil. Éjszaka pelenkában alszik, ami soha nem volt száraz. Szervi eltérést nem találtak nála, uroflow vizsgálat kis hólyag kapacitást állapított meg. Napi tíz alkalommal ürít vizeletet, 30-130 ml között, folyadék fogyasztás kb napi egy liter. Segíthet a problémáján az Önök programja? Köszönöm válaszát. Üdvözlettel Dankó Patrícia
Dankó Patrícia
Üdvözlöm! A leírt tünetek alapján (gyakori vizeletürítés és az életkori átlegtól elmaradó funkcionális hólyagkapacitás) a hólyagműködési zavar gyanúja valószínű. A komplex uroterápia alkalmas a hólyagműködési zavar kezelésére. Kérem, hogy a honlapon található telefonszámon vegye fel a kapcsolatot a koordinátorunkkal, aki segít a további lépésekben. Szükségünk lesz az eddigi vizsgálatok eredményeire. Üdvözlettel,
Dr. Sándor György