Kérdezz-felelek

Tisztelt Cím!
8 éves kislányomnál Giggle inkontinenciát diagnosztizáltak a Pécsi Gyermekgyógyászati Klinikán a Csecsemő és gyermek ambulancián (Nephrológia). A szakorvos urodinámiás vizsgálatot, majd a Vizelési Tréning Programban való részvételt javasolt. Tudom mivel jár ez a speciális vizsgálat (urodinámiás) - katéterrel - melyet szerettem volna elkerülni a lányomnál. Nagyon aggódom, hogy hogy viselné a vizsgálatot, illetve az lenne a kérdésem, hogy biztosan kell e ez a vizsgálat ahhoz hogy a vizelési tréning programban részt tudjunk venni. Vagy a kettő vizsgálat/tréning egymástól független? Jelentkezhetünk csak a vizelési tréning programba az urodinámiás vizsgálat elvégzése nélkül is? Ha igen, akkor ez hogy zajlik? Köszönettel: Kiss Petronella
Kiss Petronella
Kedves Anyuka!
A Giggle inkontinencia egyenlőre egy vélemény a klinikai adatok, kórtörténet alapján. Amennyiben javasolták a vizsgálat elvégzését azt biztosan alapos in dokkal tették. Lányok esetében a rövid húgycső miatt a katéterezés minimális kellemetlenséggel jár, képzett, gyakorlattal rendelkező szakember végzi így a megterheléssel elenyésző  a gyermek számára. Kizárólag a pontos kóroki háttér tisztázását követően lehet hatékony a Vizelési Tréning Programot.
Dr. Oberritter Zsolt PhD
Tisztelt Doktor úr!
Lányom 6 éves, kb. 1 hónappal ezelött lányom minden este percenként ment pisilni, akkor a vizelet minta eredménye negatív lett, aztán ez el is múlt. Most azonban kb. 1 hete azzal szenved, hogy pisilés után úgy érzi, hogy ki jön egy csepp, ez nagyon zavarja és szinte már szétdörzsöli a papírral. Mi okozhatja ezt az érzete? Válaszát előre is köszönöm!
Emese

Üdvözlöm!

Az ok lehet a húgycsőnyílás környezetében kialakult helyi gyulladás és az ezzel összefüggő érzékenység, irritáció. Háziorvosi vizsgálat és a vizeletvizsgálat ismétlése szükséges. Azonnali, otthoni kezelésként kamillás vagy higított Betadine űlőfürdő (1 liter vízbe 2 evőkanál Betadine) használható 2-3 napig, este, tisztálkodás után. Zuhanyozzon (ne üljön a kádban) és használjanak intim mosakodót vagy csak vizet a genitáliák környezetében és kerüljék a tusfürdő használatát ezen a területen, mivel ez is okozhatnak irritációt.

Üdvözlettel,

Dr. Sándor György
Tisztelt Doktor Úr!
Azzal a problémával fordulnék Önhöz hogy 18 éve az éjszakai ágyba vizeléssel küzdök.Voltam már orvosnál de semmi komoly problémát nem találtak,minden rendben volt.Próbálkoztam már gyógyszeres kezeléssel és kevesebb folyadék bevitellel de egyik sem vált be.Nem tudom már mit tehetnék és nagyon szégyellem ezt,nagyon kérem segítsen.
Alexandra

Üdvözlöm!

A részletes előzmények, az eddig alkalmazott kezelések ismerete nélkül a következőket javaslom: urológus szakorvos segítségét kell kérnie, hogy részletesen kivizsgálják a hólyagműködés esetleges eltéréseit, melyek a bevizeléssel összefüggésben lehetnek. A szakorvos véleménye és a vizsgálatok eredménye alapján szükség esetén nephrológus bevonása is szükséges lehet, mivel önmagában a bevizelés, de a kezelés hatékonysága hátterében is állhat a vizeletkiválasztás, a veseműködés zavara.

Üdvözlettel,

Dr. Sándor György
Kedves Doktor úr!
Régóta ebben szenvedek,próbáltam gyógyszeres kezeléssel és voltam már ki viszgáláson is de semmi komoly bajom nincs.Már sok módszert próbáltam de nem segített,kérem segitsen.
Alexandra
A válaszomat a következő levelére reagálva küldtem el.
Dr. Sándor György