Kérdezz-felelek

Jó napot 10 eves fiam még mindig be pisil éjszaka vese problémája nincs 1/2 éjszaka volt csak neki száraz
Jártunk már pszichológusnál tőle kaptunk minirin orrsprét de nem hatott sajnos a fiúról azt kell tudni hogy AD/HD -s figyelem zavaros. Nem tudom mivel próbálkozzam már úgy veszem eszre őt egyátalán nem zavarja és nem szégyelli hogy be pisil.
Csorba Krisztina

Üdvözlöm! Sajnálom, hogy csak most tudom a választ elküldeni!

Az ADHD és az éjszakai bepisilés gyakran fordul elő együtt és a két probléma együttes megjelenése nehezíti az éjszakai bepisilés kezelését. Ennek egyik oka az, hogy a gyerekek nem tudnak kellően odafigyelni arra, hogy mennyit és mikor isznak, mikor mennek wc-re, pedig ezeknek az ezekre vonatkozó egyszerű szabályoknak a betartása fontos része a kezelésnek. A honlapunkon részletes leírást olvashat az éjszakai bepisilés kivizsgálásáról és kezeléséről. Az a véleményem, hogy pszichológiai vezetés, kezelés mellett gyermek-nephrológus (vesebetegségekkel foglalkozó szakorvos) bevonására is szükség van a kezelés beállításához. Javaslom, hogy házi-gyermekorvosuk/háziorvosuk segítségével keressék fel a területileg illetékes gyermek-nephrológiai szakrendelést a szükséges vizsgálatok elvégzésére!

Üdvözlettel,

Dr. Sándor György
Jó napot !
Nekem az lenne a problémám hogy a kisfiam már 5 éves elmúlt, nappali többször bepisil ,ritka hogy van egy nap hogy nem , oviba délután alszik akkor is és éjszaka is bepisil , mondták hogy két óránként vigyem el pisilni de ha többet iszik nem bírja ki a két órát .Voltunk ultrahangon is szervi baja nincs . Szeretnék segítséget kérni hogy ez mitől lehet ? Válaszát előre is köszönöm
Fritz Ferencné
Kedves Anyuka!
Elnézést a techniaki hiba miatti késői válaszért.
A hólyagműködési zavarok kialakulása többféle eredetű lehet, erről olvashat a honlapunkon (www.gyermekinkontinencia.hu) Betegségek alpontjában.
Ezek elsődleges kivizsgálása a területileg illetékes gyermek-nephrológiai szakrendeléseken történik, mely eredményei alapján jöhet szóba a Vizelési Tréning Program. A kivizsgálás után keresse telefonon a kordinátorunkat (30/5701779).
Üdvözlettel:
Dr. Juhász Zsolt PhD
Tisztelt Doktor Úr!
Lassan 6 éves kisfiam éjszaka időszakosan sem volt még ágytiszta, nappal sokszor becsorog vagy teljesen be is pisil. A nappali bepisilés aggaszt jobban, mit tanácsol, mi a teendőm?
Válaszát előre is köszönöm.
Füle Éva
Kedves Anyuka!
Elnézést a technikai hiba miatti késői válaszért.
Hat éves korban már indokolt ezek kivizsgálása. Ilyen problémákkal keresse fel a területileg illetékes gyermek-nephrológiai szakrendelést.
Üdvözlettel:
Dr. Juhász Zsolt PhD
Tisztelt Doktor Úr!
Lányom 4 éves, 3 éves kora óta éjjel-nappal szobatiszta.
A problémánk kb. 3-4 hete kezdődött igen gyakori pisilésekkel. Felfázást gyanítottunk, el is vittük a helyettes háziorvosunkhoz, aki gyorsteszttel minimális problémát látott. Először tőzegáfonya szirupot javasolt, mondván, hogy nem indokolt az antibiotikum, de azért kaptunk cefzil receptet, ha nem múlna el 3-4 nap alatt a probléma. Mivel nem múlt el, odaadtuk az antibiotikumot is, de nem változott semmi. Napi 15-20 alkalommal kell mennie pisilni (minimális mennyiségekkel) és éjszaka is fel kel 2-3 alkalommal. Van olyan, hogy egymás után 5 percenként is el megy 2-3-szor. A folyadék fogyasztása nem változott, kb. 1-2 litert fogyaszt naponta. Azóta volt vizelet baktérium kitenyésztés is, de az teljesen negatív volt. A helyzet nem változik és kezdünk kétségbe esni. Válaszát előre is köszönöm!
Kovács Karolina
Kedves Anyuka!
Elnézést a technikai hiba miatti késői válaszért. 
Az infekció okozta hólyagműködési zavar nem csak az általánosan kimutatható baktériumok, hanem úgynevezett specifikus kórokozók következtében is kialakulhat. Ezek vizsgálata speciális, ezek a Chlamydia, Mycoplama hominis és Ureaplasma ureolyticum. Ezek kizárása után, amennyiben a panaszok tartósan fennállnak jöhet szóba az urodinámiás vizsgálat szakintézetben.
Üdvözlettel:
Dr. Juhász Zsolt PhD