Kérdezz-felelek

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!
Kisfiam lassan 12 éves lesz és folyamatosan küzd az éjszakai bevizeléssel. Gyakorlatilag egy-egy nap kivételével nem volt száraz periódusa soha.
Iskolás kora óta járunk kezelésekre: a Budai gyermekkórház nephrológiai szakrendelésén kezdtük, ahol gyakorlatilag valamennyi gyógyszeres kezelést kipróbáltuk, UH és uroflow vizsgálatokon is voltunk, vizeletnaplót vezettünk, stb. (egyedül annyit állapítottak meg, hogy a szokásosnál kissé kisebb méretű a húgyhólyagja).
re. Aztán kb. 2 éve áttértünk a Heim Pálba, ott még alváslaborban is volt, de semmi kórosat nem találtak (mondjuk nem is úgy aludt ott, mint itthon). Itt a csepp-csengőt javasolták a gyógyszerek helyett - ezt is használtuk fél-háromnegyed évig, de semmit nem használt. Mindeközben pszichológushoz is járt, amit sajnos a covid járvány miatt abba kellett hagyni.
Most ott tartunk, hogy a nyugodt, pihentető alvás érdekében (így pl. tikkelés sincs) kb fél éve maradt a pelus... Korábban, ha bepisilt, sem ébredt fel a teljesen átázott ágyban....
Legutóbb egy pozitív baráti példa alapján gyógytornászhoz kezdtünk járni, ahol épp a craniosacralis terápiát próbáljuk, de eddig az sem hozott eredményt.
Az éjszakai 'elázás' miatt soha nem szidtuk meg. Voltak, vannak periódusok, amikor napközben is becsurog, de csakis itthon, mert nem indul el időben - az inger hirtelen jelentkezik nála és viszonylag gyakran kell (kis kapacitás?)
Alapvetően nem gondolom, hogy ezen kívül bármi jelentősebb pszichológiai jellegű problémája volna, nem érte semmi nagyobb megrázkódtatás, kiegyensúlyozott, szeretetteli családban él, ő a 3., legkisebb gyerek.

Várom szíves véleményüket, javaslataikat, hogy mit tehetünk még. Köszönettel:
Dóra
Dóra

Kedves Dóra!

Elnézést kérek a jelentős késésért a válaszadásban!

Az éjszakai bevizelés (enuresis nocturna) kezelési módszerének a megválasztásában az alapvető kórélettani eltérések (folyadékforgalom, éjszakai vizelet mennyisége, hólyagkapacitás, hólyagműködési zavar) felmérése a cél és erre alapozottan kezdhetünk gyógyszeres vagy más, eszközös kezelést. Az eddigi kezelések sikertelensége nem feltétlenül jelenti azt, hogy nincs esély ismételt kezeléssel, esetleg eddig nem használt kombinációk bevetésével. A leírása alapján szükséges lehet a hólyagműködés objektív felmérése (urodinamikai vizsgálat) is.

Első lépésként az éjszakai vizeletmennyiség meghatározása érdekében mérjék le minden reggel az éjszakai pelenka súlyát (csökkentve az üres pelenka súlyával) és jegyezzék fel a reggeli első vizelet mennyiségét. Ez a két érték felvilágosítást ad az éjszakai vizeletkiválasztásról.

A további részletek megbeszélése miatt kérem, hogy hívjon a +36302360655 telefonszámon hétfőn 14:00-15:00 óra vagy kedden 8:00-9:0 óra között, hogy személyesen megbeszélhessük a lehetőségeket ill. pontosítsuk az előzményi adatokat!

Üdvözlettel,

Üd

Dr. Sándor György
Jó napot!
A kisfiam 9 éves múlt. Már az óvodában is voltak problémái a vizelettartással, sokat járt ki wc-re, de sokszor nem engedték ki és becsurgott. Ebben az időszakban még éjszaka is. Sok folyadékot is ivott gondoltuk emiatt. De sajnos ez a probléma még mindig fenn áll (éjszaka már nem pisil be, de van hogy kijár pisilni) az iskolában már nem szívesen engedik ki ezért sokszor becsurog. Elmentünk a háziorvoshoz, laborba, hasi uh-ra, valamint tovább mentünka gyermek nephrológiára, gyermekurológiára valamint pszichológushoz is. Semmi kórósat nem találtak eddig, annyi észrevétel volt hogy nem üriti ki teljesen a hugyhólyagot amikor pisil és ez okozhatja sokszor az ingert. Lassan már olyan keveset iszik csak hogy ne kelljen kikéredkezni az óráról, csúforják is sokszor ha becsurog. Pszichológus az iskolára vezeti vissza ezt a problémát, ő adott egy tájákoztatót az Önök programjáról is.
Érdeklődöm, hogy ez olyan probláma amit Önök tudnak kezelni ezzel a programmal, mi a további teendőnk, mert más orvoshoz ezzel a problámával már nem tudunk menni. Köszönöm a válaszát.
Maduráné Bíró Szilvia
Kedves Anyuka!
Elnézést a késői válaszért!

Igen a Tréningben hasonló panaszok miatt kezelünk gyermekek. Sajnos a COVID miatt a mi programunk is leállni kényszerült. Kérem a gyermek leleteit a zsolktoberritter@gmail.com email címre küldje el. Átnézzük és a továbbiakra nézve véleményt tudunk adni.
Köszönettel!
Dr. Oberritter Zsolt PhD
Van egy 14éves nagy fiam.Aki minden ejszaka bepisil.Mi lehet ennek az oka?Mar sajnos az iskolában is szoltak,mi tévő legyek.És az a gond hogy őt nem zavarja ez.Fel sem kell ra hogy pisilni kell.
Ferenczi Judit
Kedves Szülő!
Elnézést a késői válaszért. Sajnos a Tréningben az tisztán éjszakai bevizeléssel nem foglalkozunk. Kérem keressen fel gyermek nefrológust.
Köszönettel!

Balogh Judit
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

17 éves lány vagyok, két-három havi rendszerességgel felfázás tüneteit figyelem meg magamnál, már egy ideje. Általában 4-6 napig tart, de volt, hogy emiatt már a menstruációm is késett. Szeretném megkérdezni, hogy ennek mi lehet az oka, mit tehetnék ellene.

Köszönöm a választ előre is.
Dóra
Kedves Dóra!
Számos oka lehet a visszatérő felfázásnak. Lehet anatómiai oka, amit egy fizikális vizsgálattal meg lehet állapítani és lehet hólyag működési oka, amit másképp funkcionális oknak nevezünk. Ennek kimutatására ultrahang , vizelet sugár mérés, vizelet baktérium tenyésztés szükséges. Általában ezeket a vizsgálatokat gyermekkorban a gyermek vesegondozó orvos elvégzi. Ez Budapesten több helyen, vidéken minden megyeszékhelyen. megtalálható.
Dr. Oberritter Zsolt PhD