Kérdezz-felelek

Tisztelt Team!

Kisfiam 5 és fél éves, és szinte minden éjszaka bepisil. Augusztus óta nincs pelus, azóta ébresztgetem kb. 3 óránként (mindig tud is pisilni), de sikertelenül, mert van hogy kelteném, de már becsorgott. Hihetetlen, hogy lehet egy éjszaka alatt ennyit pisilni, amikor az oviban és otthon is rendesen pisil napközben. Azt gondoltam, ha mindig felébresztem, majd hozzászokik, de semmi eredmény nincs. Pörgős elég aktív kisfiú, kicsit olyan, mintha álmában elengedi magát, akkor bepisil. Várom mielőbbi visszajelzésüket! Üdv:

Szilvia

Kedves Anyuka!

Ha figyelmesen megnézi a honlapunkat láthatja, hogy a mi profilunk nem az éjszakai bevizelés, hanem a nappali vizelet inkontinencia. Mindenesetre szeretnénk Önnek segíteni a probléma megoldásában. Kérjük olvassa el ezt azösszefoglalót(kattintson rá az aláhúzott szövegre).

A lakóhelye alapján kérjük kérjen időpontot Rippl Ilonához (Tolna Megyei Kórház, Szekszárd, Vesegondozó), ahol a gyermeke kivizsgálása megtörténhet és a kezelési javaslatokkal is ellátják.

Üdvözlettel:

Dr. Juhász Zsolt PhD
Tisztelt Orvosi Team, kisfiam gyakori vizelés problémája miatt kérném az Önök segítségét!
Novemberben lesz 7 éves kisfiam és nála mindig gyakori vizelés állt fenn. Legrosszabb a délelőtti órákban, ivás után (nagyon ritkán kap üdítőt, mert az nagyon ront a helyzeten) Azt hozzáteszem, hogy amúgy sem iszik túl sokat. Most az iskolában is kérték, ne igyon annyit, mert ki kell mennie órákról is. Azt viszont nem szeretném, ha nem inna napközben , mert azzal tényleg beteggé tennénk. Stresszhelyzet ront a helyzeten, hideg környezet:uszoda, síelés.... Ez egy kicsit megnehezíti a csoportos tevékenységeket, nagyon zavaró tud lenni. Éjszaka nagyon ritkán kell kimennie, ilyen jellegű problémája nincs. Széklete naponta van, normális, nem kell erőlködnie.
Valamennyire örökletes is lehet a problémája, mert én is gyakrabban járok az átlagnál.
Budapesten lakunk és megköszönném, ha tudnának tanácsot adni.
Üdvözlettel:
Tímea

Kedves Anyuka!

Az Ön által leírt problémák hólyagműködési zavarra utalhatnak, aminek a kivizsgálása adhat pontosabb diagnózist. Ebbe nyilván az alapvizsgálatok mellett (vizeletleoltás, UH), a vizelési szokások felmérése és a húgyhólyag funkcionális vizsgálata (urodinámia) is beletartozik.

Panaszaival keresse Budapesten az STE I. Gyermekklinikán Dr. Kelen Kata doktornőt, Enuresis ambulancia, Bókay János u. 54. Rendelési idő: péntek 9-12 óra, időpontkérés: 06/1 3343186/52667 (háziorvosi beutaló szükséges)

Üdvözlettel:

Dr. Juhász Zsolt PhD
Tisztelt Szakértők! Lányom 3 éves. Fél éve hagyta el a pelenkát. Azóta küzdünk a folyamatos pisifoltokkal. Nem pisil be, de a bugyin rendszeresen ott van egy kis vizeletfolt. Amikor szól, hogy pisi lesz, általában már enyhén pisis a bugyija. Naponta rengeteg bugyit (van, hogy nadrágot is) cserélünk. Széklete naponta van, azzal semmi gondja. Még pelenkás korában elkezdett wc-be/bilibe kakilni. Sokszor látom rajta, hogy pisi lesz. Megáll, koncentrál, van, hogy leül egy kicsit. Kérdem, hogy pisi lesz? de mindig azt mondja, nem! Úgy veszem észre, hogy őt is zavarja ez a helyzet :( Éjszaka viszont nem szokott bepisilni, ott könnyen megszokta a pelenkanélküliséget. Ez már lehet inkontinencia vagy ennyi idősen még nem lehet ezt kijelenteni?
Mónika

Kedves Anyuka!

Az Ön által említett tünet lehet hólyagműködési zavar jele is, de egyéb okok (fertőzés, figyelmetlenség, vizelési inger érés késése, stb.). A szobatisztaságra szoktatás kényes dolog a gyermekeknél, könnyen el lehet csúszni. Mindenesetre érdemes lenne felkeresni a területi gyermek vesegondozót a panaszokkal, ahol egy kivizsgálás feltehetőleg tisztázná a még amúgy nagyon fiatal gyermek tüneteinek az okát.

Üdvözlettel:Dr. Juhász Zsolt PhD
Tisztel Szakértő! Kisfiam 8,5 éves kb másfél hónapja napi szinten 20-30- szor megy pisilni a fooyadékfogyasztàsa nem nőtt kivizsgálàs megtörtént szervi bajt kizárták, két orvos véleménye alapján a stressz okozza nála a problémát éjszaka nem kel fel soha ez csak napközben áll fent csepegni nem csepeg és ha nagyon muszáj akkor vissza tudja tartani de csak nagyon rövid ideig! Nem történt semmi változàs az életünkben és az iskolai időszak elött már nyáron fenállt a probléma ìgy nem vagyok arról meggyőződve, hogy valóban stressz okozná nála ezt a problémát. Kérném segìtségét? Köszönettel: Garamszegi Andrea
Garamszegi Andrea

Kedves Anyuka!

A gyermeke tüneteit valószínűleg nem tisztán a stressz okozza, de az is befolyásolhatja a végeredményt. A hólyagműködési zavarok kivizsgálásánál az ilyen tünetek kialakulása esetén indokolt lehet a specifikus kórokozók kimutatása a vizeletből (chlamydia, mycoplasma hominis, ureaplasma urealyticum), amik a normál vizeletleoltásokból nem mutathatóak ki. Ha ezek negatívak, akkor nem marad más, mint az urodinamikai vizsgálat, ami egy vizelet áramlás mérésből és egy hólyagnyomás mérésből áll. Ez tudja igazából tisztázni a hólyagműködési zavar okát. Ez a vizsgálat Pécsen és Budapesten érhető el.

Amennyiben a vizsgálathoz segítségre lenne szüksége, kérjük vegye fel a kapcsolatot a koordinátorunkkal a 30/570-1779telefonszámon!

Üdvözlettel:

Dr. Juhász Zsolt PhD