Kérdezz-felelek

Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 6 éves és minden éjjel bepisil. Tavaly elvittem vizeletvizsgálatra, székletvizsgálatra, hasi uh-ra, mindent rendbe találtak, nincs semmiféle szervi elváltozása. Voltak időszakok, hogy éjszakánként ébresztettem, vittem pisilni, de annyira fáradt, álomban van, hogy semmire nem emlékezett. Tanácsot szeretnék kérni, hogyan szoktathatnám le az éjszakai pelenkáról! Köszönettel!
Kovács Nóra
Kedves Anyuka!
Az éjszakai bevizelés kezelése nem profilja a Vizelési Tréning Programnak, a panaszok 5-6 éves korig fiziológiásak. Később, ha megmaradnak a tünetek, akkor orvosi vizsgálat szükséges a bevizelés hátterének a kivizsgálása céljából. A háttérben infekció, csökkent hólyagkapacitás (vizeletmennyiségek mérése), nem kellően koncentráló vesék (reggeli vizeletfajsúlyok ellenőrzése), illetve a túl mély alvás szerepelhet. Ezt a területi gyermek-nephrológiai hálózat végzi. A vizsgálatok alapján eldönthető, hogy milyen kezelés szükséges a gyermeknél. A mennyiben az eddigi vizsgálatok negatívak voltak, akkor a mély alvás lehet a háttérben. Ezt a későbbiekben (kb. 8 éves kortól), enuresis alarmmal lehet kezelni. Kérjük, a panaszokkal keresse fel az Önökhöz legközelebb eső gyermek-nephrológiai szakrendelést.
Üdvözlettel:
Dr. Juhász Zsolt PhD
Tisztelt Doktor Urak! Fél évszáda keseríti meg a mindennapjaimat a giggle inkontineneciai tüneteim. A betegségbe jómagam már bele törődtem, azonban gyermekválalás előtt állok és aggódom, hogy a betegség (a kataplexia egyik tünete) ezért, mint genetikai betegség nagy százalású öröklődésre lehet számítani. Kérem válaszoljanak hogy születendő gyermekemnek milyen esélyei vannak a borzalmas betegség elkerülésére, estlegesn annak kezelésére. Köszönettel : Kovács Bernadett
Kovács Bernadett
Üdvözlöm! A betegséggel és a kezelési lehetőségekkel kapcsolatos kérdéseire a levelére küldött válaszomban adtam információt. Az öröklődés esélyeivel kapcsolatban jelenleg nem tudok pontos választ adni, erre vonatkozó adatokkal nem rendelkezünk. Az általunk kezelt gyermekek esetében családi halmozódást nem észleltünk. Javaslom, hogy a genetikai tanácsadást vegye igénybe. Természetesen további adatokat gyűjtök és megosztom Önnel a hasznosítható információkat!
Üdvözlettel,
Dr. Sándor György
Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 9 éves múlt. Napi rendszerességgel panaszkodik arra, hogy vizelet ürítést követően miután feláll, még jön ún. "utópisi". Vizeletürítés közben nem erőlködik. Kértem a háziorvostól vizelet vizsgálatot, annak eredménye negatív lett. Kérdésem hogy milyen irányba induljunk tovább? Válaszát előre is köszönöm. Hajós Anna
Hajós Anna
Kedves Anyuka! A panaszok hátterében állhat nem kellően alapos "kitörlés", és a hüvelybe való belepisilés is. Első lépcsőben próbálják meg a vizelést terpesztett lábbal, a nagyajkak széthúzásával kivitelezni és a vizelés után alaposan mossák és töröljék szárazra a gátat. Ha a panaszok ezek ellenére is fennállnak, akkor a területi gyermek nephrológiai gondozóban jelentkezzenek kivizsgálásra. Ha hólyagműködési zavar igazolódik, akkor keressék telefonon a koordinátorunkat. Üdvözlettel: 
Dr. Juhász Zsolt PhD
Fiam 12 éves.1-2 hete panaszolja, hogy vizelet ürítést követően 1-2 csepp a fehérneműjébe "cseppen". Vizelése nem fájdalmas,nem "akadozó", nemiszervén min. fittymaszűkűleten kivül egyébb elváltozás nem látható.
Kovács Mihályné
Üdvözlöm! Fontos, hogy a vizeletét ne erőlködve, a vizeletürítést "siettetve" ürítse ki. Próbálkozzon meg az ülő testhelyzetben történő ürítéssel, ellenőrizze, hogy így megszűnik-e a csepegés! Háziorvosuknál jelentkezzenek a panasz miatt!Üdvözlettel,
Dr. Sándor György