Kérdezz-Felelek

Kezdőlap // Kérdezz-Felelek
 • Tisztelt Doktor Urak! Kislányom 6 éves és sajnos még mindig küzd az enuresissel. 4 éves kora környékén hagytuk el az éjszakai pelenkát, jelenleg ott tartunk, hogy kb heti 3 száraz éjszakánk van. Nappal nincs gond, tudja kontrollálni a vizelet ürítést. Gyermekorvos javasolta az ADH orrspray-t , de ezirányú kivizsgálás még nem történt. Pécsett lakunk, érdeklődnék kihez fordulhatnánk segítségért. Köszönettel: Beáta

  Borbás Beáta

  Kedves Anyuka! Ha olvasta a tájékoztatónkat, illetve a korábbi válaszainkat, akkor pontos választ kapott arra, hogy a program nem a primer éjjeli enuresissel, hanem a nappali vizeletinkontinencia kezelésével foglalkozik. Ebben a témakörben keresse a PTE Gyermekklinika nephrológiai gondozását, vagy Dr. Sándor György kollégánkat a 30/2630655-ös telefonszámon, aki ebben a témakörben magánrendelést üzemeltet Pécsett. Üdvözlettel:

  Dr. Juhász Zsolt PhD
 • Tisztelt Szakértők! A honlapon leírt diagnózisok alapján a fiunk tüneteire ismertünk ámbár a teszt kitöltésekor „nem áll fenn gyanú” eredményt kaptunk. Fiunk 6,5 éves jelenleg is óvodába jár mert egy év halasztást kapott. Több helyen jártunk segítségért de hathatós eredményt nem adtak a programok. (orrsprayre begörcsölt, a napocskák rajzolása sem hozott eredményt). Voltunk 3 napos kivizsgáláson a Heim Pál kórházban ahol szervi bajra utaló jeleket nem találtak, flowmetria, UH, mennyiség, sugárerősség megfelelő volt. Ott is csak azt kaptuk hogy a gyereknek ne adjunk este lefekvés előtt inni. Eddig éjszaka is bepisilt. Nyáron a nagymamáknál az esték is szárazak voltak de csak felkeltéssel, a nappalok szinte teljesen. Most újra óvodába jár. Az oviban az esetek 90% ban bepisil. (alváskor ha nem keltik fel szinte mindig előfordul, pedig lefekvés előtt elmennek). Sőt játék közben is akár többször egy nap ruhát kell cserélni. A ruhákon olyan felnőtt tenyérnyi pisifoltok vannak. Valószínűleg érhette valamilyen stressz mert az óvodai WC be nem igazán szeret bemenni sőt néha kifejezetten fél még akkor is ha nincs senki bent. Szeretnénk leküzdeni ezt a problémát mert rettentő erős gátlás alakult ki nála emiatt már el is küldtek Tanulási képességeket vizsgáló intézetbe /Vadaskertbe is és sajnos Speciális nevelési igényt állapítottak meg nála. Szeretnénk megpróbálni a vizelési tréning programot hogy a fiunk normális iskolába járhasson. Kérem segítsenek ebben.

  Varga Zoltán

  Kedves Apuka! A teszt kitöltésének az eredményét látatlanban nem tudom értékelni. Az éjszakai bevizelés, mint már oly sok válaszban leírtuk nem a Vizelési Tréning profilja. Amennyiben nappali vizelettartási panaszok is vannak, akkor előzetes kivizsgálás után kerülhet be a gyermek a Tréning Programba. A leírása erre nem ad egyértelmű választ. Ha jól értem a Kórházak alapján Budapest körzetében laknak. Kérem, kérjenek időpontot a STE. I. Gyermekklinika (Bókay u.) inkontinencia-enuresis szakrendelésére Kelen Kata doktornőhöz (az elérhetőségekhez kattintson a névre)! Oda vigye el a gyermeke korábbi összes dokumentumát, amennyiben bebizonyosodik, hogy a tünetei hátterében diszfunkcionális vizelés áll, akkor felveszi velünk a kapcsolatot és bevesszük a Tréningbe. Üdvözlettel:

  Dr. Juhász Zsolt PhD
 • Tisztelt Szakértő Urak! Gyermekem szobatisztaságával kapcsolatban kérnék tanácsot. Problémám a következő: 3 éves kisfiam 2 évesen kezdte a bölcsődét, még egy évig marad is. Augusztusban, a bölcsődei szünetben vált szobatisztává otthon. Az életkora alapján (pár nap múlva lesz 3 éves) a gondozók tanácsolták, hogy próbáljuk levenni a pelenkát. Ez kis vitát eredményezett otthon a gyermekkel, de aztán nagyon ügyesen szokott át először a bilire, majd a wc-re. Mivel időközben elmentünk nyaralni, az új helyen visszaáll a bilizésre, majd közvetlenül ezután kezdődött újra a bölcsi. Ott nagy örömmel újságoltuk, hogy kisfiunk szobatiszta, a gondozók is nagyon örültek. Csakhogy egyre több lett a baleset, azóta gyakorlatilag minden nap bepisil, már 3. hete, akár 2x is. Sem a wc-be sem a bilibe nem hajlandó pisilni, ellenben amint leszállhat a wc-ről (ráültetik ugyanis, hogy márpedig pisiljen, ha már kell neki) azonnal bepisil. A legextrémebb eset az volt, amikor egész nap tartogatta, majd délután 1/2 4-kor két egymást 5 perc különbséggel követő alkalommal pisilte össze magát, hiába próbálták a gondozók wc-be vagy bilibe pisiltetni. Otthon, nagyiknál, minden más helyen tökéletesen szobatiszta, éjjel is. A bölcsiben azonban minden egyes nap bepisil. Kérdeztem, mi lehet az oka, közölte, hogy a gondozója nagyon mérges, ha bepisil/kakil a bugyiba, valamint, hogy fél tőle. Reggel emiatt nem is akar bölcsibe menni. Ezeket több különböző alkalommal, teljesen eltérő témában folytatott beszélgetések során is elmondta. A gondozónő állítása szerint ő soha nem éreztette vele, hogy bármi problémát okozna a baleset, a többi gyerekkel is nagyon türelmes és megértő, a miénk miért lenne kivétel. Elképzelhető, hogy valamilyen ponton hazudik a gyermek érezve azt, hogy ezáltal a figyelem középpontjába kerül? A védőnőnk szerint egyértelműen ott érhette valamilyen negatív impulzus, ilyesmit a gyerekek nem találnak ki. ( A gondozónő egyébként 25 éves, a tavalyi volt az első éve, de jelenleg a 20 éves tapasztalattal rendelkező kolléganőjét előléptették, így egy ideig egyedül volt kénytelen megbirkózni a kihívásokkal.) De mi történhetett valójában, mik lehetnek a mélyebb okok és hogyan lehet most helyrebillenteni ezt a folyamatot, megszüntetni a szorongást a gyerekben? Válaszukat előre is megköszönve, Üdvözlettel: Dutka Boglárka

  Dutka Boglárka

  Kedves Anyuka! Az Ön által leírt probléma úgy tűnik, hogy csak a bölcsődére korlátozódik, így a megoldást is ott kell keresni. Ha vizelési zavar állna fenn a kisgyermeknél, akkor a panaszok otthon is jelentkeznének. Mindamellett fontos lenne a gyermek bölcsődei körülményeinek az ellenőrzése, tisztázása akár a bölcsőde vezető segítségével. A gyermek konzekvensen állít valamit, amit a gondozónő cáfol. Nehéz a helyzet tisztázása a gyermek egyéni érdekeinek sérülése nélkül. Ki lehetne próbálni más bölcsődét, hogy ott is jelentkeznek-e hasonló tünetek. Amennyiben pszichés háttér áll a viselkedés hátterében, akkor érdemes lenne a helyi Nevelési tanácsadó segítségét kérni. Amennyiben a panaszok kiterjednének egyéb helyekre is, akkor kivizsgálást javaslunk a területi gyermek-nephrológiai gondozóban. Üdvözlettel:

  Dr. Juhász Zsolt PhD
 • Tisztelt Szakértő Orvoscsoport! Kisfiam 11 éves lesz az idén, sajnos 5 éves kora óta vissza-vissza térő problémája az éjszakai ágybavizelés. 3 évesen teljesen szobatiszta volt amikor óvodába került, kb. 1/2 éve járhatott az óvodába amikor először jelentkezett nála a probléma, először csak heti 1-2 alkalommal pisilt be éjszaka aztán olyannyirra rendszeressé vált, hogy szinte minden nap. A szervi vizsgálatokat természetesen azonnal elvégezték nála, de semmi rendellenességet nem tapasztaltak. Pszichológust javasoltak, ahová évekig jártunk is, mivel 6 éves korában költözködés ill. az iskola kezdés eléggé megviselte őt, de mindeközben volt olyan is, hogy 1/2 évig sem pisilt be éjjel aztán egyszer csak látszólag minden ok nélkül újra kezdődött. Le kell, hogy írjam, hogy rendezett körülmények között élünk, kisfiam egyetlen gyermek, terhességem során toxémiás voltam vele, utolsó hónapot kórházban töltöttem szülés előtt, magas vérnyomás ill. fehérjevizelés miatt gyógyszeres kezelés alatt álltam, kisfiam császármetszéssel jött a világra. Egyébként rendkívül érzékeny elég problémás gyermek, az iskolába való beilleszkedés ill. a szabályok betartása nagyon nehezen ment nála, most már 5. osztályos és sokat változott a magatartása, viszont mai napig túlzott figyelmet igényel, állandóan a középpontban akar lenni, enyhén viselkedészavaros gyermek. Azért írok Önöknek mert már nem tudom, hogy mitévő legyek, az idei nyáron talán ha 1-2 szer fordult elő, hogy éjjel bepisilt, ennek nagyon örültünk, viszont ahogy elkezdődött az iskola azóta minden éjjel megint bepisil. Beszéltem az osztályfőnökével is, hogy történt valami az iskolában, van valami probléma amit esetleg nem mondd el itthon ill. nem tud feldolgozni, azt a választ kaptam, hogy semmi gond a magatartásával, nekem sem mesél semmi negatívat az iskolával kapcsolatosan. Viszont párommal azt vettük észre nála, hogy iszonyatosan elfárad amióta elkezdődött az iskola, hazajön és csak ül vagy fekszik, 8 órakor indul aludni mert annyira álmos, éjfélre már meg is történik a bevizelés. Mi úgy látjuk mintha ezzel lenne kapcsolatos ez a probléma, a fáradtsággal. Ő azt mondja, hogy nem ébred fel, hogy pisilnie kell, nincs rémálma, nem álmodik rosszat. Viszont nagyon bántja, hogy megint visszatért a „dolog” hisz így sem táborba sem barátokhoz nem tud menni. Annyira sajnálom Őt, kérem írják meg véleményüket ill. hogy hová forduljunk ezzel a számunkra megoldatlan problémával, egyébként Budapesttől 40 km-re Dabason élünk. Válaszukat várom, Maradok Tisztelettel!

  Kollár Éva

  Kedves Anyuka! Sajnálattal olvastuk levelét, de ha figyelmesen áttanulmányozta a tájékoztatónkat, abból kiderül, hogy a Vizelési Tréning Program nem az éjszakai ágybavizeléssel, hanem a nappali vizeletinkontinenciával foglalkozik. A Kérdezz-felelek rovatban részletesen írtunk az éjszakai bevizelés okairól és a kezelési lehetőségeiről. Kérjük, olvassa el ezeket! A gyermekénél, összetett probléma állhat fenn, ami a gyermek-nephrológus, illetve a pszichológus (iskolapszichológus) együttes segítségét igényelheti. Budapesten a további kezelési lehetőségek miatt egyeztessenek időpontot a STE. I. Gyermekklinika (Bókay u.) inkontinencia-enuresis szakrendelésére Kelen Kata doktornőhöz (az elérhetőségekhez kattintson a névre)! Üdvözlettel:

  Dr. Juhász Zsolt PhD

Töltse ki tüneti kérdőívünket!

Küldje be Ön is kérdését!