Kérdezz-Felelek

Kezdőlap // Kérdezz-Felelek
 • Üdvözlöm!
  A kérdésem az lenne, hogy 11 éves lányom rendszereen bepisil éjszaka. nappal semmi gond nincs. Csak az éjszaka problémás. Mi lehet a baj? Már őt is nagyon zavarja. Köszönöm válaszát előre is.

  Edina

  Tisztelt Anyuka!

  Az éjaszkai bevizelésnek több oka lehet. Vagy az, hogy a gyermek hólyag kapacitása nem elegendő az éjszaka termelődött vizelet tárolásához, vagy nem termelődik elegendő hormon(ADH) hogy éjszaka koncentráltabb legyeb a vizelet vagy egyszerűen egy késői idegi érés miatt túl mélyen alszik, ahhoz hogy az ingerre felébredjen. Mindezen okok kideríthetőek néhány vizsgálattal. Kérem keressék fel a területileg illetékes gyermek vesegondozót. Sajnos a Tréning Program a tisztán éjszakai bevizelés kezelésére nem alkalmas.
  Dr. Oberritter Zsolt PhD
 • Tisztelt Doktor ùr!
  Azzal a problèmàval fordulnèk önhöz, mikènt tudnàm leszoktatni az èjszakai bepisilèsről, a majdcsak 4 èves kislànyom. 2 èves kora òta nappal nem pisil be..a leszoktatàs is hamar sikerült, màr az 5.-ik nap magàtòl szòlt, hogy pisilnie kell ès onnan kezdve nem volt baj. Viszont azòta is, èjszaka mèg elõfordulnak balesetek. Van, hogy 2 nap egymàs utàn tiszta marad a pelus, következő este viszont màr pisis.. hol tele pisili hol kevesebbet.. Ha ejszaka felkeltem es bilire teszem hisztizik, visit, ingerült.. nem tudom milyen mòdszerrel tudnèk nàla sikeresen pròbàlkozni.
  Vàlaszàt előre is köszönöm!

  Lègràdi Beàta

  Üdvözlöm!

  Egyelőre türelemmel. A leírtak alapján jól haladnak. Az ágytisztaság később alakul ki, a 6 éves gyermekek 10-15%-a még rendszeresen bepisil éjszaka Magyarországon. Az éjszakai ébresztés megzavarja az alvást és nincs igazolt hatása az ágytisztaság kialakulására, nem javaslom. Igyekezzenek késő délután és estefelé csökkenteni a folyadékbevitel (lehetőleg napközben igyon többet, ennek a feltételeit próbálják meg biztosítani!), lefekvés előtt wc-re küldeni. A sikert (száraz pelenka) nagyon meg kell „ünnepelni”, ezzel erősítve, bíztatva a folyamatot. Egyéb, orvosi teendő nincs jelenleg!

  Üdvözlettel,

  Dr. Sándor György
 • Kedves Szakértő! 4éves koraszülött fiú ikerpár anyukájaként kérnék segítséget! Mindkét gyermekre jellemző, hogy 10percenként tudnak pisilni, így a pelust még nem tudták elhagyni, eddig minden próbálkozás kudarcba fulladt. A feladatot értik és teljesítik, de csak ha szólok nekik, hogy menjünk pisilni, önmaguktól nem mennek. Ha 10percnél többet várok, akkor bepisilnek. Felfázás nincs a háttérben. 2éve próbálkozunk sikertelenül elhagyni a pelust. Szeretnék tanácsot kérni, hogy hova fordulhatnék szakszerű segítségért! Köszönöm szépen!

  Mónika

  Kedves Anyuka!

  A gyermekeinél a vizelési mechanizmus kiérése folyamatban van és nem gondolom, hogy a pelenkáról való leszoktatást siettetni kellene.
  Az akaratlagos gátlás kialakulása 4 éves kor körülre tehető, a felszólításra pisilés pedig 4-6 év között alakul.
  Amennyiben aggódik a gyermekek miatt, úgy első lépcsőben keresse fel a területileg illetékes gyermek-nephrológiai rendelést, ahol az alapvizsgálatokat (UH, vizeletleoltás, vizelési napló vezetés, stb) elvégzik. Amennyiben felmerűl hólyagműködési zavar, úgy a későbbiekben urodinámiás vizsgálat elvégzése jöhet szóba.
  Üdvözlettel:
  Dr. Juhász Zsolt PhD
 • Üdvözlöm. 4,5 éves kislányom éjszaka még mindig pelusos. Nagyon tele van még neki a PELUS.A másik problémám a nappali bepisiléssel van. Óvodába hónapokig nem volt probléma(itthol volt hogy későn indult el) most már az oviba is bepilis. Van hogy 2 – 3 hétig semmi gond aztán meg bepisil.Itthol is eljátsza az időt. Érzi hogy kell de a játék…. Mit tanácsolni ilyen esetben? Figyelek hogy estére kevesebbet igyon. Küldözgetem 2 óránként WC re. Mit tudok még tenni? Köszönettel Kriszta.

  Tarné Gál Krisztina

  Üdvözlöm! A két legfontosabb teendőt már csinálja: küldje rendszeresen wc-re, tanítsa, figyelmeztesse arra, hogy ne az utolsó pillanatban induljon a wc-re, ne várja meg az erős ingert! Fontos, hogy egyenletesen elosztva igyon, egyszerre ne sokat, inkább sokszor keveset és este felé már csak csökkenő mennyiségben. Nincs még elkésve semmivel, a teljes szobatisztaság kialakulása eltarthat akár a 4 éves koron túl is, lehetnek még kisebb visszaesések ilyenkor. Magyarországon az 5 éves lányok 15%-a még rendszeresen bepisil éjszaka, az ágytisztaság csak később alakul ki sokszor. Akkor kell vizsgálni, ha fájdalmas, erős ingerek előzik meg a becsepegést napközben, vagy gyakori vizeletfertőzései vannak, esetleg székrekedéses. Az a javaslatom, hogy jelentkezzen a házi gyermekorvosuknál, mivel a rutin vizeletvizsgálat mindenképpen indokolt és ez a legegyszerűbben elérhető alapvizsgálat. Amennyiben ezzel is rendben van minden, úgy a leírtaknak megfelelően alakítsa a kislány pisilési szokásait. Ha a következő 3-6 hónapban nem lesz változás, úgy indokolt lehet a területileg illetékes gyermek-nephrológiai szakrendelést felkeresniük! Üdvözlettel,

  Dr. Sándor György

Töltse ki tüneti kérdőívünket!

Küldje be Ön is kérdését!