Kérdezz-felelek

Tisztelt cím!

Kisfiam 2 éves. A szülészetről hazaengedve az volt a zárójelentésben, hogy: a bal veséje kisebb és alárendelt (Szlovákiában élünk, nem tudom pontosan jó fordítás-e). Azóta kétszer voltunk kontrollvizsgálaton (2 hónapos korában és 8 hónapos korában), mind a kétszer az volt a jelentésben, hogy: "normális" állapot... Azt szeretném megkérdezni, hogy ez a fajta rendellenesség kinőhető-e, vagy szükség van további vizsgálatokra?

Válaszát előre is köszönöm!

Fűri Erika

Üdvözlöm!

Sajnos az Ön által leírt információ nem elegendő a szakmailag megalapozott korrekt értékeléshez! A rendszeres kontroll és az ott kapott eredmények megnyugtatónak tűnnek!

Javaslom, hogy kérjen a gondozó, ellenőrzést végző orvostól részletes konzultációra lehetőséget, ahol minden kérdését felteheti!

Üdvözlettel,

Dr. Sándor György

Tisztelt Orvosok (akármelyikük is olvassa)!

Nagyon nagy segítséget szeretnék kérni, vagy legalább néhány választ kérdéseimre, mert már nagyon kétségbe vagyok esve, még ha ez majd Önöknek bagatellnek is fog tűnni.
 Kislányom most 5 és fél éves és még mindig becsepeg neki pár csepp. Sokszor cserél egy nap bugyit emiatt.

Amikor pisilnie kell általában keresztbe összeszorított lábain ül és mi mondjuk neki, hogy: "ha kell miért nem mész el időben, miért várd meg, míg nem tudsz elmenni?"
Ez mindig is így volt. Bár voltak-vannak napok vagy néha hetek is, amikor egyáltalán nem, aztán van, hogy naponta 7x.

Isten tudja csak hányféle módszerrel próbáltuk már megoldani, hogy ne legyen ez a becsepegés. Már sajnos odáig jutottam, hogy 2 napja kiabálok vele (nyilván nem egyfolytában, de ez akkor sem jó), hogy ezt most már hagyja abba. Ez neki sem jó és nekem sem, hogy képtelen vagyok egy 5 évest szobatisztaságra nevelni és hogy ilyen rossz anya vagyok, hogy tönkreteszem ezzel lelkileg a gyerekemet.

De - tudom ez Önöknek megvetendő- annyit szégyenkezek miatta. Senki más az óvodában, családban és barátok között nincs így, én meg csak magyarázkodok, hogy eljátszotta az időt, mint anno apukája (az elmesélések szerint), de én ebben már nem hiszek. Nem tudom Ő ezt miért csinálja lelki vagy fizikai eredetű-e. És most "verem a fejem a falba", hogy erre eddig nem kerestem rá a neten. Bár én eddig azért is nem kerestem rá, mert volt hogy 2 hétig egyáltalán nem csinálta.Gondoltam, akkor csaknem szervi, mert akkor állandó lenne, vagy nem?

Az is felmerült bennem, hogy lelki eredetű, de én ennyire rossznak sem érzem a családi helyzetet, sőt. Bár a mostani két nap után már családterapeutához is bejelentkeztem, mert ezt is ki szeretném zárni.

Ő a legidősebb a három gyerekem közül és így is azt érzem, hogy ő sokkal többet kap, mivel sokkal többet követel is a másik kettőnél, bár belátom azt a 100%-ot nyújtani neki már nem tudom, amit 3 és fél évig tettem. Tisztában vagyok vele, hogy én rontottam el, de nem tudom kijavítani.

No de talán majd a terapeuta segít. Most nem is ez a kérdés, a lelki dolgok, nyilván kevésbé tartoznak Önökre.
Leírok néhány dolgot és kérem írjanak, ha úgy érzik szakember kell! Amennyiben így gondolják, segítsenek, hova mehetnék Zsámbékról (Budapesttől 20 km-re).

Emma 5 hónaposan szalmonellás lett..kórház...
Aztán olyan lett 1 évesen, mint az etiópok: nagy puffadt has. Elmentünk gasztroenterológushoz, aki megállapította kifújásos teszttel, hogy fruktózérzékeny. Egy év megvonás...eredmény 0. Felső légúti betegségek jönnek mennek. 3 évesen orrmandulaműtét, 5 évesen torokmandula műtét. Szobatisztaság pisi szempontjából 3 évesen.

Kakinál szorulások, nem kicsik. 3 és fél évesen engedte csak bilibe. Azóta is sokszor szólunk neki (2 naponta), hogy volt-e már kaki, és ha nem akkor most már kéne, és akkor ő elmegy és lesz. Ki érti ezt, valakire rászólok, hogy kakiljon és kakil? De egyre gyakrabban megy el magától, már csak ritkán szólunk neki (kb 2 hetente) 3 és fél éves korától óvoda. Sokáig bepisilt, amíg be nem szokott lélekben. A hasa puffad.

És hát ez az idegtépő csepegés.
Most megyünk gasztroenterológiai kivizsgálásra a haspuffadás miatt.
Családterapeutához, hátha lelki a bepisilés. Vagy, hogy segítsen min kellene változtatnunk.
 És írok Önöknek, hátha szervi.
 Akármi is, de ez nem mehet tovább.

Ezek után lehet hipochondernek tűnök, de szerintem ez akkor sem normális, mint ahogy az sem, hogy már ilyen kiborulást eredményez ez nálam. Bár úgy tűnik ezeken ő lelkileg gyorsan túlteszi magát. De mi van ha nem? A végére kell járnom, kérem írják le véleményüket.
 

Még az is fontos, hogy éjszakánként nem pisil be, de az utóbbi pár hétben 2-3x is kimegy pisilni, és van hogy akkor is becsepeg. Nagyon keveset iszik.

Köszönettel:

anonimus

Kedves Anyuka!

Ami a legfontosabb: ez számunkra egyáltalán nem "bagatell", hiszen pontosan az ilyen vizelet tartási és ürítési zavarokkal foglalkozunk! Ne szégyenkezzen, nincs miért! Őszintén szólva azt gondolom, hogy ne feltétlenül vegye biztosra, hogy a környezetében senkinek nincs ilyen problémája!

A diszfunkcionális vizelés -és gyermekének csaknem biztosan ez okozza a tüneteit- számos megjelenési formája van, változó súlyossággal, az előfordulási gyakorisága pedig elérheti a 6-8 százalékot a gyermekek között! Egyáltalán nem könnyű felismerni, sokszor nem jellegzetesek a tünetek!

A betegség kialakulása gyakran kezdődik a vizeletürítés halogatásával: "eljátsza az időt" a gyermek. Ezzel megszakítja a hólyag telődés-kiürülés élattani körét és a húgyhólyag túlműködését, erőlködését válthatja ki. Ennek jele lehet a sokszor erős, alig visszatartható inger, a védekező reakciók, a lábak szorítása stb. Miután leküzdötte az erős ingert a gyermek sokszor nem tud pisilni, hiszen a hólyag nincs tele, "csak" egy erős inger, egy erőlködés okozza a kellemetlenséget! Ami ebből az erős vizelet visszatartásból megmarad, az a záróizomzat (medencefenék izomzat) túlműködése - ez nem engedi zavartalanul kiürülni a vizeletet és gyakran okoz székrekedést is!

Kérem, hogy olvassa el a honlapunkon a vonatkozó részt a diszfunkcionális vizelésről, ott teljes egészében, részleteiben láthatja a folyamatot !

A székrekedés lehet kísérőtünet és egyben rontja is a tüneteket. A diszfunkcionális vizelés kiváltó oka sokszor ismeretlen, ahogy a hajlam is nehezen határozható meg, ismerhető fel. A jellegzetes tünetek alapján lehet vizsgálatokat kezdeni.

Az alacsony folyadékbevitel jellemző, igazi önkéntelen védekezés - ha keveset iszik, ritkábban telik meg a hólyag - ritkábbak a kellemetlen tünetek! Gyermeke tünetei az ún. sürgető (urge) vizelési késztetések, melyet valószínűleg a kicsi hólyagkapacitás okoz és ezek együtt vezetnek az ún. urge inkontinenciához.

Lelki okok lehetnek a háttérben, de gyakoribbak következményként, amit a vizelet becsepegés okozta szégyen és a gyermekre, szülőkre, családra nehezedő nyomás okoz!

Nem véletlen, hogy a Vizelési Tréning Programban is dolgoznak velünk pszichológus kollégák! Érdemes elindulni ezen az úton, de a legfontosabb a gyermek nephrológiai-urológiai kivizsgálás elindítása.

Háziorvosukat kérjék meg, hogy végezzen rutin vizeletvizsgálatot és küldjön mintát bakteriológiai tenyésztésre! Ezzel egyidőben egyeztessenek időpontot a STE I. Gyermekklinika (Bókay u.) Inkontinencia-enuresis szakrendelésére Kelen Kata doktornőhöz (az elérhetőségekhez kattintson a névre)!

Hasi ultrahangot, vizelet áramlás mérést és urodinámiás vizsgálatot (hólyagnyomásmérés) fognak végezni, ez alapján lehet a kezelést megtervezni. A vizsgálatok eredménye alapján elképzelhető, hogy a Vizelési Tréning Programban fogunk tudni segíteni Önöknek! Ha elakadnak kérem, hogy jelentkezzen és segítünk! Ha maradt még kérdése írjon nyugodtan!

Üdvözlettel,

Dr. Sándor György

Tisztelt Szakértő Orvoscsoport!

Az én kisfiam már 10 éves. Sajnos, még mindig küzdünk az éjszakai ágybavizeléssel. Vannak hosszabb-rövidebb (akár 3 hét) időszakok, amikor már-már elfelejteni látszik a probléma, de újra rányomja bélyegét az éjszakánkra. Soha nem szidtuk meg őt érte, tudomásul vettük. Teljes orvosi kivizsgáláson esett át 6 éves korában.

Minden lelet negatív lett. A szakorvos gyógyszert írt fel neki, ami nem segített, majd a másfeles és a kétszeres dózis sem. Ekkor én döntöttem úgy, hogy nem adok neki gyógyszert. Kitűnő tanuló, úgy, hogy sosem nyaggatjuk a tanulással. Kevés otthoni tanulással éri el eredményeit. Sikeres teniszben és fociban. Nagyon ragaszkodó típus, aminek hátránya, hogy nem talál magának "igazi" barátot, de is nagyon sok "pajtása" van.

Még nem engedünk a saját mobiltelefon kérésének, és nem facebook-ozhat. Imád olvasni, és sportolni. Az alkata kicsit alacsonyabb és vékonyabb az átlagnál (27-28kg), de tiszta izom.

Nem vonjuk sosem kérdőre az éjszakai bepisilései miatt, de sajnos, nem akar ezért senkihez elmenni nyaralni; se tábor, se nagymama, és látom, mennyire fáj a szíve emiatt. Szeretnék találni egy gyógyszermentes megoldást! Segítségüket előre is nagyon köszönöm!

Üdvözlettel: Esztianyu

Eszteranya

Kedves Anyuka!

A szocializáció, a gyermekek fejlődésének része, hogy napközben felismerik a hólyagteltséget mint vizelési ingert és megtanulják, hogy ilyenkor a wc-be kell vizeletet üríteniük. Alvás alatt ez egy reflexes folyamat, a telt hólyag "jelez" a központi idegrendszernek és okoz ezzel felületesebb alvást (vizeletét visszatartja a gyermek) vagy ébredést (wc-be pisil).

Ennek a reflexnek a kialakulása nagyon változatos életkorban következik be, átlagosan 3-4 éves kor között. Magyarországon (és Európában szinte mindenhol) a 6 éves gyermekek 10-12%-a még rendszeresen bepisil éjszakánként (a harmadik leggyakoribb gyermekbetegség) és sokuknál ez a reflex csak még később érik be. Az, hogy pontosan mikor nem jósolható meg. Az biztos, hogy megfelelő odafigyeléssel és kezeléssel ez a folyamat felgyorsítható.

10 éves életkorban az éjszakai bepisilés mindenképpen kezelést igénylő probléma. A következménye szorongás, szégyenérzet önbizalomhiányhoz vezethet és ez nem lehet cél. Ha egy tünet van és ez az éjszakai bepisilés (nincsenek napközben erős, sürgető ingerek, vizelet elcsepegés, vizeletfertőzés) akkor ún. egytünetű éjszakai ágybavizelés a probléma.

Annak ellenére, hogy 6 éves életkorban történtek vizsgálatok azt javaslom, hogy alapvető ellenőrzéseket ismételjenek meg (vizelet leoltás, tenyésztés, a napi folyadékbevitel és vizeletürítés ellenőrzése, a hólyagkapacitás mérése ez alapján), mivel a kezelés sikerét alapvetően meghatározza, hogy megfelelően "célzott"-e a terápia. Javaslom, hogy ezért keressék fel a STE I. Gyermekklinika szakrendelését (Bókay u.), Kelen Kata doktornőt, aki segíteni fog ebben. A vizeletvizsgálatot, tenyésztést háziorvosuk is elvégeztetheti.

Nem kell feltétlenül gyógyszeres kezelésre számítani, alapvetően ebben az életkorban már elsősorban ún. enuresis alarmot, ébresztő berendezést javaslunk a kezelésre. Kérem, hogy nézzék meg a berendezést a www.malem.co.uk honlapon, Magyarországon az Omikron Kft. forgalmazza (Szentendre).

A vizsgálatok feltétlenül szükségesek a alarm használata előtt, ha nem megfelelően és vizsgálatok alapján várhatóan hatékonyan használják, akkor könnyen kudarc lehet a próbálkozás vége! Ami minden éjszaka bepisilő gyermek esetében fontos: ügyeljenek arra, hogy napközben folyamatosan, jól elosztva igyon, ne délután és este legyen nagyobb a folyadékbevitel és küldjék napközben max. 2,5-3 óránként wc-pisilni!Üdvözlettel,

Dr. Sándor György

Fiamat ( 10 éves) minden éjszakán kell ébreszteni , wc-re vitetni, mert ha nem , akkor bepisil.

Kérem írjanak !
Budapesten lakunk.

anonimus

Kedves Apuka!

A Vizelési Tréning Program nem az éjszakai bevizeléssel foglalkozik. Mindamellett szívesen segítünk Önnek, hogy gyermeke megszabadulhasson az éjszakai ágybavizeléstől. Mivel Budapestiek, kérjük keressék fel az STE. I. Gyermekklinikán (Bókay utca) Kelen Kata doktornőt, Ő elindítja a fia vizsgálatait és ennek eredményeképpen megkezdheti a kezelését is.

Üdvözlettel:

Dr. Juhász Zsolt PhD