Kérdezz-felelek

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!
Lányom 9 éves, gyakori nappali bevizelési problémákkal küszködik. Rendszeresen (kb. 3 éves kora óta)húgyuti infekciókkal küzdünk. Melyet folyamatos AB kúrával kezelnek. 2 alkalommal jártunk hasi Uh-n mely szervi eltèrést nem mutatott. Vérkèpe jó. 1 évig jártunk pszichiátriára eredménytelenül. 2,5 éves korától székrekedèssel küzdöttünk, melyet rendszeres Laevolack szedése mellett sikerült elhagynunk. Óvodába kerülésekor rendszeresen gombás fertőzése volt, melyet krémekkel kezeltünk. Azóta rendszeresen visszatérő nappali vizeletvisszatartási zavarokkal ès húgyuti fertőzèsekkel küzdünk. A hólyag telődését csak későn érzèkeli elmondása szerint, az iskolában viszont nem engedélyezik az órák alatti wc-re járást. A háziorvost már kértem, utaljon minket gyermekurológiára, de helyette inkább még 2 doboz Zinnatot írt fel az 1 doboz summetrolim elfogyasztása után. Meglátásom szerint a rendszeres visszafertőződésen az antibiotikumok már nem segítenek, gyökeres problèma megoldás szükséges. Mit tudok tenni? Orvosi beutaló nélkül hova tudok menni gyermekemmel, hogy megfelelő kezelést kapjon. A folyamatos nedves fehernemű és AB terápia aggaszt. Szeretnèm, ha mielöbb megszünnének ezek a problémák. Válaszát előte is köszönöm!
Ildikó
Kedves Anyuka!
A gyermeke problémáit okozhatja kismedencei diszfunkció. Ez mind a hólyagműködési zavar, mind a székletürítési problémák hátterében állhat. Ezek kivizsgálása a területileg illetékes gyermek-nephrológiai gondozókban történhet, aminek része kell, hogy legyen egy urodinámiás vizsgálat, ami feltérképezheti a húgyhólyag működését.
Segítségért kérjük, vegye fel a kapcsolatot a koordinátorunkkal, akinek az elérhetőségét a honlapunkon (www.gyermekinkontinencia.hu) találja. Ő segíthet a lányának bekerülni a Vizelési Tréning Programba.
Üdvözlettel:
Dr. Juhász Zsolt PhD
Tisztelt Doktor Úr!
A fiam 6 éves elmulott. 3 évesen nappalra szobatiszta lett, de éjszakára a pelenkát 5 eves kora körül vettem le,de még előfordult hogy bepisilt (kb havi 1alkalom). Zavarta már ő kérte.
Kb. Fél év telt és azóta sűrűsödött a bepisilések száma (esetleg fontos lehet hogy itt hagyta abba a délutáni alvást, 2 vagy 3 órákat aludt előtte).
Nem pisil be teljesen általában csak" becsurog" ,mert felébred rá. Kórházba vizsgálaton vettünk részt, szervi problémát nem találtak. Mi lehet az oka?
Köszönettel: Kissné Mityók Bernadett
Kissné Mityók Bernadett
.
Balogh Judit
Tisztelt Doktor Úr!

Kislányom 7 éves. Amennyire vissza tudok emlékezni, körülbelül 2 éve tapasztalom azt, hogy pisilés után (nem minden esetben) kislányom még visszamegy a WC-be, és újra megtörli magát, mert úgy érzi, hogy pisis maradt. Azt gondoltam, hogy ez egy rossz szokás nála, és mivel nem minden esetben történt, nem tulajdonítottam neki túl nagy jelentőséget. Az utóbbi időben viszont azt vettem észre, hogy játék, beszélgetés, vagy bármilyen tevékenység közben, öntudatlanul is belenyúl a nadrágjába, és igazgatja a bugyiját. Megkérdeztem tőle, hogy miért csinálja, és azt mondta, hogy mert úgy érzi, hogy pisis. Át szoktam nézni a fehérneműjét, nem találtam eddig rajta vizelet nyomot, ezért feltételezem, nincs vizeletcsepegése. Azt még megemlíteném, hogy kislányom súlyos tüdőgyulladáson esett át 3 évvel ezelőtt, akkor hólyag katétere volt. Okozhatott az valamilyen sérülést nála, vagy lehet-e a háttérben esetleg valamilyen szervi elváltozás? Természetesen elviszem orvoshoz gondolkodás nélkül, ha indokolt, de az említett betegsége miatt elég sok időt töltöttünk kórházban, intenzív osztályon, nem tenném őt ki fölösleges tortúrának.

Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel:

Henriette
Henriette

Kedves Henriette!

Orvosi vizsgálatra mindenképpen szükség van. Ki kell zárni gyulladásos folyamatot (vizeletfertőzés, vulvitis), a szeméremrés hártyás összatapadását (ez is okozhatja a pisilés során kis mennyiségű vizelet "megakadását", majd kiürülését). Nem tartom valószínűnek, hogy a kórházi ellátás során végzett katéterezésnek a jelenlegi tünetekben szerepe lenne! Kérem keressék fel házi gyermekorvosukat!

Üdvözlettel,

Dr. Sándor György
Üdvözlöm
Azzal a kerdessel fordulnek onhoz hogy a mai napon kaptam meg a labori eredmenyeimet, es harom elteres volt mjnt pedig ( laphamsejt uledekbe 25 latote , feherversejt uledekbe 21 latote , c reaktiv protein 10,2 mg/l , vizelet feherje jelzett, mi allhat a hatterbe mi a tehendo orvoshoz csak 4 nap mulva tudok menni .
Koszonettel Kitti
Kitti
.
Dr. Oberritter Zsolt PhD