Kérdezz-felelek

Tisztelt Doktor Urak! Kislányom decemberben lesz 7 éves, iskolába megy. Problémánk az lenne, hogy nevetéskor gyakran bepisil. Kérdeztem a gyerek háziorvost, de ő nem küldött további kivizsgálásra minket. Engem továbbra is aggaszt, mert van olyan nap, amikor nagyon vidáman vannak a testvérével, hogy 3x is becsurog. Kérdeztem tőle, hogy érzi e ilyenkor , hogy pisilnie kell, de azt mondja, hogy nem. Az óvodában soha nem pisilt be, de a problémánk már akkor is fenn állt. Sokszor bevásárlások alkalmával is hirtelen jelentkezik az inger, és szaladnunk kell WC-t keresni. Félek, hogy mi lesz az iskolában, hogy nem ér el a WC-ig! Kérem segítsenek, hogy kihez fordulhatnánk. Válaszukat előre is köszönöm! N. K.
anonimus

Tisztelt Szülő!

A kislányánál jelentkező vizelési zavar ismert, a szakirodalom" giggle inkontinencia" néven említi. Az ön által felsorolt egyéb tünetek , a hirtelen megjelenő sürgető vizelési inger, a nappali vizelet elcsepegés hátterében szintén előfordulhat funkcionális vizelési zavar. A probléma hátterének tisztázására néhány speciális vizsgálat szükséges, amely a gyermeknek nem megterhelő. Hasonló tünetekkel járó funkcionális vizelési zavarok kezelése Tréning Programunkban lehetséges. Kérem a részletek és a szükséges vizsgálatok megbeszélése céljából telefonon keresse fel koordinátorunkat. A telefonszám a honlapunkon megtalálható

Dr. Oberritter Zsolt PhD
Jó napot kívánok! A lányom 4,5 éves, teljesen szobatiszta 2 éves korától. Nem pisil be se nappal se éjszaka. Nagyon okos nincs vele semmi baj. A pisit a wc be végzi azóta, de kakilni nem hajlandó csak a pelenkába. Már minden kitaláltunk, hogy megjöjjön a kedve, de nem megy. Ha kell neki szól, de csak pelenka. Legutóbb azt mondtuk nincs több, de 3 napig nem volt széklete. Féltünk hogy valami baja lesz, így mégis ráadtuk. De 3 hét, és középsős lesz. Mit tudnánk tenni? Válaszukat előre is köszönöm.
Molnár Vera

Tisztelt Szülő!

A bilire üléstől való félelemnek  minden esetben van olyan előzménye, ami székletürítéskor a gyermeknek kellemetlen érzést okozott. Például ilyen lehet egy korábbi fájdalmas székelés is. Ebben az esetben az inger megjelenésekor a gyermeknek a korábbi kellemetlen élmény jut az eszébe, ami a széklet visszatartásához vezethet. Gyakran találkozunk olyan esettel, amikor a gyermek csak pelenkába, akár a szoba sarkába elbújva végzi a "nagydolgát". A probléma, főleg ebben az életkorban nehezen oldható fel. A megoldás lényege elhitetni a gyermekkel, hogy a kakilás normális, nem fájdalmas tevékenység, nem kényszer.  Segíthet, ha bilizés közben a kedvenc játékával játszhat vagy beszélgetünk, játszunk a gyermekkel, esetleg neki kedves mesét nézhet vagy könyvet lapozgathat. Javaslom, hogy először rövidebb  30-45 másodperces próbálkozások történjenek, majd később lehet akár hosszabb idő, 4-5 perces "ülés" is.

Amennyiben gyermeke székrekedéses( székrekedésről nem csak abban az esetben beszélünk, ha 3 napnál hosszabb ideig kimarad a széklet, akkor is ha naponta van széklet, de vastag és kemény), a székelés okozhat fájdalmat. Ebben az esetben ennek a kezelése is szükséges megfelelő dózisú székletlazítóval.

Dr. Oberritter Zsolt PhD
5 és fél éves a kisfiam, kiskorától fogva minden éjszaka bepisil még most is. A nappali pisiléssel nincs gond. A vizelet és vér eredményével minden rendben van. Mi lehet a gond, hogyan tudnánk neki segíteni ebben, mert már őt is zavarja ez. 3 gyerek közül a ő a középső a másik kettővel nincs ilyen gond. Kérem segítsenek mit tehetnénk. Válaszukat előre is köszönjük.
anonimus

Tisztelt Szülő!

Ebben az életkorban, fiúknál az éjszakai bepisilés nem ritka. Az esetek nagy részében egy késői érési folyamat eredménye, jó esetben magától megoldódik. Mivel az Ön gyermekénél is tisztán éjszakai panaszok észlelhetőek nagy valószínűséggel szervi eltérés nincs a háttérben. Említette, hogy a vér és vizelet vizsgálatok mindig negatívak voltak, ami szintén arra utal, hogy nem szervi eltérés az ok. Javaslom, hogy vese és húgyhólyag UH vizsgálatot kérjelek, hogy a panaszok hátterében esetleg kimutatható anatómiai eltérés nincs-e. Amennyiben ez a vizsgálat is negatív lesz, további vizsgálatok vagy kezelés jelenleg nem indokolt, várakozást javaslok. Ha a panaszok 1-2 éven belül nem múlnának, akkor a területileg illetékes vesegondozóban kivizsgálás javasolt.

Dr. Oberritter Zsolt PhD
már tiz éve fáj a derekam ha egy darabig ülök már fel kel áljak éjszaka viszont szinte oránként fent vagyok mert nem tudok aludni mert ugy érzem szét szakad a derekam ettöl afájdalomtol viszont legaláb kétszer pisilnem kel menni mikor lábra állok alig tudok lépni annyira fájnak a lábaim .egyre rosszabnak érzem vltam már fizioterápián gyogytornán de semmit sem használt már a gyogyszer sem amit az ideggyogyász felirt meloxikám zentivát szedtem egy ideig kérném szépen önöket hogy tiszteljenek meg válaszukkal köszönettel mária
Treitz Mária

Üdvözlöm! Csapatunk gyermekkori vizelési zavarokkal foglalkozik, szakembereink is a gyermekgyógyászat különböző területein tevékenykednek, így sajnos nem tudunk megnyugtató választ adni! Kérem, hogy keresse fel a cseppmentes.hu honlapot, ahol a témában jártas urológus szakorvosok elérhetőségét találhatja meg, akik minden bizonnyal segíteni tudnak a kellemetlen tünetek megszüntetésében!

Üdvözlettel,

Dr. Sándor György