Kérdezz-felelek

Jó napot !
Nekem az lenne a problémám hogy a kisfiam már 5 éves elmúlt, nappali többször bepisil ,ritka hogy van egy nap hogy nem , oviba délután alszik akkor is és éjszaka is bepisil , mondták hogy két óránként vigyem el pisilni de ha többet iszik nem bírja ki a két órát .Voltunk ultrahangon is szervi baja nincs . Szeretnék segítséget kérni hogy ez mitől lehet ? Válaszát előre is köszönöm
Fritz Ferencné
Kedves Anyuka!
Elnézést a techniaki hiba miatti késői válaszért.
A hólyagműködési zavarok kialakulása többféle eredetű lehet, erről olvashat a honlapunkon (www.gyermekinkontinencia.hu) Betegségek alpontjában.
Ezek elsődleges kivizsgálása a területileg illetékes gyermek-nephrológiai szakrendeléseken történik, mely eredményei alapján jöhet szóba a Vizelési Tréning Program. A kivizsgálás után keresse telefonon a kordinátorunkat (30/5701779).
Üdvözlettel:
Dr. Juhász Zsolt PhD
Tisztelt Doktor Úr!
Lassan 6 éves kisfiam éjszaka időszakosan sem volt még ágytiszta, nappal sokszor becsorog vagy teljesen be is pisil. A nappali bepisilés aggaszt jobban, mit tanácsol, mi a teendőm?
Válaszát előre is köszönöm.
Füle Éva
Kedves Anyuka!
Elnézést a technikai hiba miatti késői válaszért.
Hat éves korban már indokolt ezek kivizsgálása. Ilyen problémákkal keresse fel a területileg illetékes gyermek-nephrológiai szakrendelést.
Üdvözlettel:
Dr. Juhász Zsolt PhD
Tisztelt Doktor Úr!
Lányom 4 éves, 3 éves kora óta éjjel-nappal szobatiszta.
A problémánk kb. 3-4 hete kezdődött igen gyakori pisilésekkel. Felfázást gyanítottunk, el is vittük a helyettes háziorvosunkhoz, aki gyorsteszttel minimális problémát látott. Először tőzegáfonya szirupot javasolt, mondván, hogy nem indokolt az antibiotikum, de azért kaptunk cefzil receptet, ha nem múlna el 3-4 nap alatt a probléma. Mivel nem múlt el, odaadtuk az antibiotikumot is, de nem változott semmi. Napi 15-20 alkalommal kell mennie pisilni (minimális mennyiségekkel) és éjszaka is fel kel 2-3 alkalommal. Van olyan, hogy egymás után 5 percenként is el megy 2-3-szor. A folyadék fogyasztása nem változott, kb. 1-2 litert fogyaszt naponta. Azóta volt vizelet baktérium kitenyésztés is, de az teljesen negatív volt. A helyzet nem változik és kezdünk kétségbe esni. Válaszát előre is köszönöm!
Kovács Karolina
Kedves Anyuka!
Elnézést a technikai hiba miatti késői válaszért. 
Az infekció okozta hólyagműködési zavar nem csak az általánosan kimutatható baktériumok, hanem úgynevezett specifikus kórokozók következtében is kialakulhat. Ezek vizsgálata speciális, ezek a Chlamydia, Mycoplama hominis és Ureaplasma ureolyticum. Ezek kizárása után, amennyiben a panaszok tartósan fennállnak jöhet szóba az urodinámiás vizsgálat szakintézetben.
Üdvözlettel:
Dr. Juhász Zsolt PhD
Üdvözlöm. 4,5 éves kislányom éjszaka még mindig pelusos. Nagyon tele van még neki a PELUS.A másik problémám a nappali bepisiléssel van. Óvodába hónapokig nem volt probléma(itthol volt hogy későn indult el) most már az oviba is bepilis. Van hogy 2 - 3 hétig semmi gond aztán meg bepisil.Itthol is eljátsza az időt. Érzi hogy kell de a játék.... Mit tanácsolni ilyen esetben? Figyelek hogy estére kevesebbet igyon. Küldözgetem 2 óránként WC re. Mit tudok még tenni? Köszönettel Kriszta.
Tarné Gál Krisztina
Üdvözlöm! A két legfontosabb teendőt már csinálja: küldje rendszeresen wc-re, tanítsa, figyelmeztesse arra, hogy ne az utolsó pillanatban induljon a wc-re, ne várja meg az erős ingert! Fontos, hogy egyenletesen elosztva igyon, egyszerre ne sokat, inkább sokszor keveset és este felé már csak csökkenő mennyiségben. Nincs még elkésve semmivel, a teljes szobatisztaság kialakulása eltarthat akár a 4 éves koron túl is, lehetnek még kisebb visszaesések ilyenkor. Magyarországon az 5 éves lányok 15%-a még rendszeresen bepisil éjszaka, az ágytisztaság csak később alakul ki sokszor. Akkor kell vizsgálni, ha fájdalmas, erős ingerek előzik meg a becsepegést napközben, vagy gyakori vizeletfertőzései vannak, esetleg székrekedéses. Az a javaslatom, hogy jelentkezzen a házi gyermekorvosuknál, mivel a rutin vizeletvizsgálat mindenképpen indokolt és ez a legegyszerűbben elérhető alapvizsgálat. Amennyiben ezzel is rendben van minden, úgy a leírtaknak megfelelően alakítsa a kislány pisilési szokásait. Ha a következő 3-6 hónapban nem lesz változás, úgy indokolt lehet a területileg illetékes gyermek-nephrológiai szakrendelést felkeresniük! Üdvözlettel,
Dr. Sándor György