Kérdezz-felelek

5 éves kisfiam éjszaka mélyalvásban bepisil.Nappal az óvodában is,ha fel van fázva,fáradt és sokáig alszik.Ultrahang és vizelet vizsgálaton minden rendben volt.Napközben rohan a vécére, sokszor becsorog előtte,vizelete nagyon erős szagú.Széklete sok és nagyon kemény.A gyerekorvos nem írta föl az orrcseppet,azt mondta várjak,nem kóros.Van egy 16 éves fiam is,aki tizenéves koráig rendszeresen bepisilt éjszaka,nappal egy órát nem bírt ki vizeletürítés nélkül.Éjszaka többször is kijár,elmondta,hogy éjszaka rohanni kell,ha nagyon mély alvásból felkel és az eleje bemegy.Örökölhető-e a hólyaggyengeség?Úgy gondolom,hogy kinőni nem lehet,csak felnőttként szabályozni.Félek,hogy a kicsi is olyan szorongós lesz a besilisék miatt,mint a nagy.Főleg a párkapcsolat kialakulásában okoz a fiúknál problémát.A nagyfiammal végigjártunk minden kivizsgálást, nem segített senki akkoriban.Szolnokon lakunk,magánrendelést nem találtam.Kérdezném,hogy a hólyaggyengeség gyógyítható-e?
Szabó Márta
Kedves Anyuka!
Köszönjük a megkeresését, úgy gondolom, mindkét gyermekével kell foglalkozni. Olyan betegség, hogy hólyaggyengeség, csak népiesen létezik. A hólyagműködési zavarok eredetéről olvashat a tájékoztatónkban. A betegség eredetének a tisztázása nem merül ki a vizeletvizsgálat és az UH vizsgálat elvégzésével. Aktuálisan egy vizeletinfekció is okozhat vizelési zavart, de nem állandó jelleggel. A gyakori, sürgető vizelési inger, hólyagműködési zavarra utalhat, csakúgy mint a vizelet elcsepegése. Mindamellett egyetértünk a gyermekorvosukkal, hogy ebben az életkorban az éjszakai bevizelés még nem kóros, de a nappali vizelési problémák igen! Az Ön által említett orrcsepp felírás előzetes vizsgálat (reggeli vizeletfajsúlyok, koncentrálási próba) szakmailag nem megalapozott, veszélyes is lehet, a szabályok ismerete nélkül, illetve, ha nincs a vesének koncentrálási zavara, akkor pedig szükségtelen és nem is használ. Mindkét gyermeknél szükséges a húgyhólyag fiziológiai vizsgálata (urodinámia) mely vizsgálat képet ad a hólyag funkcionális működéséről. Minkét gyermeknél szükségünk lesz egy éven belüli UH vizsgálati leletre és friss vizeletbakteriológiai (leoltás) vizsgálatra.
Mi szeretnénk Önnek segíteni. Kérjük vegye fel a kapcsolatot a koordinátorunkkal (30/5701779), Ő majd eligazítja Önöket, hogyan történhet a gyermekek urodinámiás vizsgálata Pécsen.
Üdvözlettel:
Dr. Juhász Zsolt PhD
Minden kedves csapattagnak Boldog Ünnepeket Kíván :Balogh Ádám és családja
anonimus
Köszönjük a jókívánságokat! 
A Vizelési Trénig Program minden munkatársa Boldog, Békés Karácsonyt és Sikeres Új Esztendőt Kíván minden jelenlegi és jövőbeni partnerének!
Dr. Juhász Zsolt PhD

Kedves Doktorok!


A segítségüket kérem a következőkben:Lányom (szül:2001.07.07) éjszakai bepisilésével kapcsolatban.

2002.májusában B típusú meningococcus betegségen esett át, melyből szerencsére semmi nem maradt vissza. Teljesen egészséges és természetesen azóta is állandó kontrollra járunk a neurológiára és az endokrinológiára.

Budapesten a nephrológián vizsgálták....ahol megállapították, hogy "jó fajsúlyú vizeleteket ürít, nappali vizelet frakciók megfelelő hólyagkapacitásúak. Nem hypercalcuriás."

Alvásvizsgálaton is voltunk, ott sem találtak semmi eltérőt. Illetve ott kaptunk meg az Önök elérhetőségét is

Valószínűleg szorongás következménye az éjszakai bepisilése. Minirinnel majd Ditropánnal próbálkoztunk, de nem volt eredményes.

Pszichológushoz is jártunk évekig... de eredmény nélkül.

Jelenleg Anafranilt szed, így heti 1-2x fordul elő, de a gyógyszer csökkentésével a bepisilés is sűrűsödik. Csak éjszaka van bepisilés. Nappal semmi gond nincsen.Vissza is tudja tartani.

Lassan nagy lány lesz és aggódunk, hogy hogyan tovább és hogy mikorra és hogyan lehetne ezt a problémát leküzdeni.

Kérem segítsenek!


Köszönöm

Üdvözlettel

Zsírosné Csík Veronika

anonimus

Kedves Anyuka!

Mint tájékoztatónkban olvashatta, a Vizelési Tréning Program elsősorban a nappali vizelési zavarok, a diszfunkcionális vizelés kezelésével foglalkozik. Mindemellett szeretnénk segíteni Önöknek. Az éjszakai enuresis 3 fő problémakör talaján jöhet létre. Az első, hogy nem tud a vese éjjel megfelelően koncentrálni, így a termelődött híg vizelet több mint a húgyhólyag befogadóképessége, így vagy bepisil a beteg, vagy felébred a hólyagteltségre. A második patológia, ha a húgyhólyag kapacitása nem megfelelő, így a normálisan koncentráló vese mellett képződő vizeletmennyiség sem fér be a hólyagba. A harmadik problémakör a mély alvás, a gyermekek nem ébrednek fel a vizelési ingerre, ha ébresztik őket, akkor is mint egy "rongybaba" vezethetőek ki a WC-re és nem emlékeznek semmire. Ez a három dolog egymással kombinálódhat. Az első kezelése a Minirin, ami a gyermekénél, akinek a vizsgálatok alapján jól koncentrál a veséje, nem indokolt. A második a funkcionális hólyagkapacitás kérdése, a kivizsgálás alapján ez is normális lehet, de lehetnek a hólyagba akarattól független patológiás kontrakciók, ami a vizelés megindulásához vezethet. Ezt urodinámiás vizsgálattal lehet tisztázni, ha kell akkor kezelni. A harmadik a mély alvás, ezt 10 éves kor felett enuresis alarm-mal lehet kezelni, ez egy kis betét, ami össze van kötve egy külső egységgel. Ha nedvesség éri az érzékelőt akkor el kezd hangosan riasztani és lassan - hónapok alatt - "a Pavlov kutyájához hasonlóan" kialakíthat egy reflex kört, és a gyermek vizelési ingerként éli meg a hólyagfeszülést és felébred rá. Az ön által említett szorongás, vagy pszichés ok előfordulhat mint társuló probléma az éjszakai bevizelés hátterében, de jellemzően az enuresis nem pszichés eredetű probléma. A fentiek miatt javasoljuk, hogy keresse fela STE. I. Gyermekklinika (Bókay u.) inkontinencia-enuresis szakrendelését és kérjen időpontot Kelen Kata doktornőhöz (az elérhetőségekhez kattintson a névre), itt lehetőség van a fent említett problémák kivizsgálására, esetleges kezelésére.

Üdvözlettel:

Dr. Juhász Zsolt PhD
T.Cím! Érdeklődnék, hogy hogyan lehetne jelentkezni a programra. Szolnoki lakosok vagyunk, kisfiam 7,5 éves, rajta szeretnék segíteni. Napközbeni és alvás közbeni vizelési problémákkal küzdünk.
Várom válaszukat!
BARTAL MÓNIKA

Kedves Anyuka!

Az Ön által megadott adatok nem elégségesek arra, hogy véleményezzük a gyermeke állapotát, illetve, hogy bekerülhet-e a programunkba.

Kérjük vegye fel a kapcsolatot a koordinátorunkkal (30/570-1779) illetve részletesen írja le azt, hogy mik a gyermek pontos tünetei, milyen eddigi vizsgálatok történtek a gyermekénél, illetve kapott-e már valamilyen kezelést.

Dr. Juhász Zsolt PhD