Kérdezz-felelek

Attila vizeletében már az augusztusi hólyagtükrözés óta mindig van fehérvérsejt, vörösvértest. 2012.12.12-én a következő szerint: fehérvérsejt 67 vörösvértest 14 2013.01.07-én fehérvérsejt 36 vörösvértest 2 Azt szeretném megkérdezni, hogy ez lehet-e a hólyag tükrözéstől? Igényel-e valamilyen kezelést, kell-e rá gyógyszer? Ha igen, akkor szeretnék postán kérni közgyógyigazolványra. Köszönettel várom válaszukat: Kovácsné Poór Tünde
Kovács Attila

Üdvözlöm! Vizelet tenyésztést kell végezni (bakteriológiai vizsgálat), majd ennek az eredménye alapján lehet célzott antibiotikus kezelést kezdeni, mivel a lelet alapján nem zárható ki húgyúti fertőzés! Kérem, hogy a vizsgálatra háziorvosuknál vagy a területileg illetékes nephrológiai gondozóban jelentkezzenek!

Üdvözlettel,

Dr. Sándor György
unokám 8 éves rendszeresen be pisil éjjel mi lehet az oka ?
anonimus

Üdvözlöm! Korábbi, az enuresis nocturna (éjszakai ágybavizelés) problémája miatt küldött kérdésekre adott válaszainkban olvashat a betegségről és a konkrét teendőkről, kérem, hogy nézze át ezeket a Kérdezz-felelek rovatban! Javaslom, hogy (ha eddig ez nem történt meg) unokájával keressék fel gyermekorvosukat, aki elvégzi a szükséges alapvizsgálatokat és ha indokoltnak látja, akkor a területileg illetékes gyermek-nephrológiai szakrendelésre irányítja Önöket, ahol minden szükséges segítséget megkapnak!

Üdvözlettel,

Dr. Sándor György
Tisztelt Doktur úr! Kislányom 4 és fél éves aktív, mosolygós kisgyerek. December közepén antibiotikumot kapott mert nagyon csúnyán köhögött. Szerencsére ez hamar elmúl, viszont az antibiotikum kúra után 4 nappal elkezdődtek az alábbi tünetek: Első nap este lefekvéskor 4-5-ször elment egymás után pisilni 5-10 perces időközönként. Másnap este már kb 12-szer történt ez mire nagynehezen elaludt, majd az esti "pisilni kell" lecsökkent 3-6 alkalomra, most 1 hete történik mindez, de ma már nappal is többet ment pisilni mint szokott. A labor mindenre negatív, holnap viszem baktérium tenyésztésre a vizeletet. Nem csípi és nem rossz szagú a vizelet. Múlt év elején volt már egy húgyúti fertőzése (Protheus mirabilis 10_5 csíraszámmal) amit antibiotikummal kikezeltek. Kialakulhat ilyen gyorsan Vesicoureteralis reflux? Mi legyen a következő lépésem? Egyelőre még mindenki lelki problémáról beszél, pedig rendezett családban vagyunk, igaz, novemberben kezdett oviba járni és egy költözés van a hátunk mögött, én csak reménykedek, hogy nem lesz nagy baj. Segítségét előre is köszönöm.
Jakab Éva

Üdvözlöm!

Az utolsó kérdésre adok először választ - a vesicoureteralis reflux nem alakulhat ki ilyen módon, veleszületett problémaként lehet jelen ebben az életkorban.( Ultrahang szűrés történt újszülött korban? Mi volt az eredménye?) Lehet tünete visszatérő, ismétlődő vizeletfertőzés, de inkább a vesemedence gyulladás jellemző. A leírt tünetek alapján nem gondolnám, hogy erről van szó! A felső légúti hurut miatt alkalmazott antibiotikum hatásáról lehet szó, a húgycsőnyílás körül, a gát-tájékon változott meg a normál baktérium flóra, esetleg felületes (gombás?) fertőzés jött létre, amit a jelek szerint a szervezet jól kontrollál - nincsenek gyulladásos eltérések a vizeletben! A gyakori inger lehet a húgycső alsó szakaszán zajló enyhe gyulladás következménye is. Probiotikum alkalmazását, pisilés, kakilás után kamillás lemosást (otthon mindenképp) és szájon keresztül tőzegáfonya tartalmú készítmény (Wallurinal szirup) használatát javaslom - ez utóbbi kezelés és megelőzés is egyben. A vizelet leoltás eredménye mindenképpen érdekes, de ún. nem szignifikáns és tünetmentes (nincs genny a vizeletben) bakteriúria esetében először csak a fenti kezelést használnám és nem feltétlenül nyúlnék újabb antibiotikumhoz, mivel az hasonló problémákat indíthat el! Várom visszajelzését, ha az eredményekkel kapcsolatban további probléma van!

Üdvözlettel,

Dr. Sándor György
Tisztelt Cím! Kisfiam 2009-ben nyitott gerinccel született.Dr.Berényi Marianne fejlődésneurológiai osztályán 454 alkalommal részesült végbél-, és hólyagstimulációs kezelésben.Jelenleg 30-40-50 perces száraz periódust követően hólyagját kiüríti.Előre ritkán jelez, csorogva, csöpögve pisil,jelenleg toilett training-et végzünk.Bilibe gyakran üríti székletét.Jelenleg óvodai közösségbe jár pelenkával.Amennyiben kisfiamnál is alkalmazható Programjuk kérem értesítsenek. Köszönettel: Ágnes
Ágnes

Kedves Anyuka! Programunk a nem-neurogén (nem idegrendszeri károsodás talaján kialakuló) hólyagműködési zavarok kezelésére jött létre, így a nyitott gerinccel született gyermekek hólyagműködési zavarainak a kezelésében nem tudunk segítséget nyújtani. A Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinikájának Sebészeti osztálya kiemelt központ a veleszületett húgyúti rendellenességek kezelésében. A Programban dolgozó gyermeksebész kollégáim kiváló szakértői ennek a területnek, javaslom, hogy vegye fel velük a kapcsolatot a juhasz.zsolt@gyermekinkontinencia.hu vagy oberritter.zsolt@gyermekinkkontinencia.hu e-mail címen! Biztos vagyok benne, hogy tudnak egyeztetni a további lehetőségekről!

Üdvözlettel,

Dr. Sándor György