Kérdezz-felelek

Tisztelt szakértő! Kislányom 3 és fél éves, mostanában pisilés után vizeletcsepegése van. Csak pisilés után fordul elő, nem minden alkalommal, de elég sűrűn. Az óvodában képes volt, hogy inkább egész nap nem pisilt ezért. Kivizsgálást igényel? Stressz is okozhatja?
Éva
Kedves Anyuka! Számtalan oka lehet az ilyen életkorban jelentkező vizeletelcsepegésnek. Okok között lehet vizeletfertőzés, pszichés ok, és vizelési zavar is. Az egész napos vizelet visszatartás komoly vizelési zavar kialakulásához vezethet. Rá kell szoktatni a kislányt, hogy kb. két óránként ürítse hólyagját és ne tartogassa vizeletét, ami a húgyhólyag kitágulásához vezethet ez pedig hosszútávon kiürítési elégtelenséget alakíthat ki. Utána kell járni, hogy nem érte-e valami szidás az esetleges becsepegő vizeletért, ami miatt tart az újabb szidástól. Emellett javasoljuk a gyermek vizelet bakteriológiai vizsgálatát. Üdvözlettel:
Dr. Juhász Zsolt PhD
Unokahúgom 11 hónapos. A gerinc végén egy tojás nagyságú folyadékkal telt bőrzacskó volt, a gerincvelő kívülről tapadt, egy hete műtötték, mely során eltávolították a bőrzacskót, illetve a letapadt gerincvelő problémáját is megoldották. Az a hólyag azonban valamilyen hólyagra ható idegszálat nyomott, és az eltávolításával - mivel ez a nyomás megszűnt - az unokahúgom nem tud pisilni. Azóta katéterezik, és hiába veszik ki időnként, a hólyagja duzzadt, de pisilni nem bír. Az orvosok azt mondják, újra kell tanulnia pisilni, ez hetekbe, hónapokba is telhet. Kérdésem, hogy lenne-e valami módszer, vagy homeopátiás szer, amivel a vizelési ingert lehetne segíteni, illetve elindítani, mert hamarosan hazaengedik őket steril egyszer használatos katéterrel, de idehaza az ilyesmi az ikertestvér mellett sem szerencsés. Köszönettel: Vakulya Mária
Vakulya Mária

Kedves hölgyem! Az unokahúga vélhetően nyitott gerinccel született, ennek műtéte történhetett meg. A betegség beidegzési zavarral jár, mely kiemelten érinti a húgyhólyagot, illetve a végbél környékét. Ez általában vizelet- és széklet inkontinenciával járhat. A műtéti rekonstrukció sajnos a beidegzés esetleges további károsodásával járhat. A műtét után létrejöhet un. átmeneti shock-hólyag, ami a műtéttel járó oedema (vizenyő) átmeneti a gerincvelőre, vagy az idegekre kifejtett nyomása következtében alakulhat ki. Ettől átmeneti vizelési képtelenség jöhet létre. Ha rövid távon nem változik a helyzet, akkor kivizsgálás és kezelés válhat szükségessé (hólyagnyomás mérés, a húgyutak állapotának felmérése, katéteres vizeletlebocsátás). A vizsgálatok eredményei határozzák meg a további teendőket.

A Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinikája több mint 20 éve foglalkozik a gyermekkori vizeletinkontinenciák gyógyításával. Ebben a témakörben a klinika országos centrum. Kb. 400 spina bifidás gyermek áll és állt a kezelés alatt. Az ország minden pontjáról kerülnek ide a más módszerekkel nem gyógyítható betegek. Amennyiben a tünetek nem javulnak, akkor szívesen elvégezzük a gyermek kivizsgálását.

PTE KK Gyermekklinika Sebészeti osztály, 7623 Pécs, József Attila u. 7.

Üdvözlettel:

Dr. Juhász Zsolt PhD
Tisztelt Szakértők! Az alábbi problémával fordulnék Önökhöz: kislányom júliusban múlt 3 éves. Tavaly november, azaz 28 hónapos kora óta szobatiszta nappal és éjszaka. A szobatisztaság kialakulása óta egyszer pisilt be éjszaka, nem kell ébresztenünk éjjel, vizeletcsepegés nélkül ül a bilire reggel. A nappali szobatisztasággal nem volt gond 2 hónapig, január óta azonban akár naponta többször is előfordul vele, hogy néhány vagy akár több csepp vizelet is a bugyiba kerül és bugyit kell cserélnünk. Kezdetben nem tudtam hogyan kezeljem a problémát, sokszor nagy ügyet csináltam belőle, és sajnos többször előfordult, hogy kiabáltam vele. Aztán egy idő után megpróbáltam nem csinálni belőle ügyet, nem szóltam semmit, ha nem ment semmi a bugyiba megdicsértem. A helyzet jelentősen javult, mostanában általában napi max. 3x cserélünk emiatt bugyit, van olyan nap, hogy egyszer sem. Azért szerintem elmondható, hogy ha magától ül rá a bilire, nem mert pl. indulunk valahova vagy lefekszik aludni és így előtte pisil egyet, akkor az esetek többségében inkább van némi vizeletcsepegés. Amikor nagyszülőknél volt, azaz nem itthon, akkor volt, hogy napokig semmilyen probléma nem volt. Véleményünk és az orvosunk szerint is annyi a probléma, hogy eljátssza az időt, és amikor kell, akkor inkább nem megy el, kis vizeletcsepegés után visszatartja, és majd idővel ez helyre jön azonban a korábbi kérdések-válaszokból kiindulva szeretnénk ezt még most orvosolni, ha valóban kezelésre szorul, és nem várni, amíg nagyobb baj lesz. A székletével nincsen gond, néha, főként kakilás előtt fájlalja a hasát, de van, hogy anélkül is fájlalja, de nem sokáig. Ha elesés vagy más miatt nagyon sír, akkor szokott lenni nagyobb mértékű vizeletvesztés, de nem teljes bepisilés. Van egy 1 éves kistestvére és januárban fog megszületni a másik, a volt védőnőnk szerint ez is baj lehet, magára akarja hívni a figyelmet a vizeletvesztéssel. Bár előtte próbálom nem mutatni az aggodalmamat, egyes elszólásokból sajnos biztosan érezheti, hogy ez nekünk gond és igenis probléma. Az óvodát néhány nap múlva kezdi. Önök szerint forduljunk szakorvoshoz vagy várjuk meg, hogy az óvodai közegben javul a helyzet? Ha fordulnunk kell, akkor kihez forduljunk? Budapest mellett lakunk. Előre is köszönöm segítségüket, Nagyné Sipos Beáta
Nagyné Sipos Beáta
Kedves Anyuka! Egy 3 éves gyermeknél nehéz pontosan meghatározni a panaszok okát, de a lehetséges pszichés probléma (kistestvér) mellett mindenképpen fel kell, hogy vetődjön a vizelési zavar lehetősége is. Sajnos ebben a korban a Vizelési Tréning még nem kivitelezhető (6 éves kor körül), hisz a gyermek szellemi érettsége ezt még nem teszi lehetővé. Mindazon által ki kell zárni néhány olyan problémát, ami a tüneteket okozhatja, ilyen a kisebb hólyagkapacitás, a vizeletinfekció, a vizelet visszafolyása a hólyagból a vesékbe (VUR), a húgyhólyag túlműködése, stb. A fentiek miatt javasoljuk, hogy keresse fel a STE. I. Gyermekklinika (Bókay u.) inkontinencia-enuresis szakrendelését és kérjen időpontot Kelen Kata doktornőhöz (az elérhetőségekhez kattintson a névre), itt lehetőség van a fent említett problémák kivizsgálására, esetleges kezelésére. Amennyiben a gyermekénél igazolódna a funkcionális vizelési zavar, úgy később, amikor az életkora már lehetővé teszi, szívesen bevesszük a Vizelési Tréning Programba. Üdvözlettel:
Dr. Juhász Zsolt PhD
Tisztelt Szakértő Orvoscsoport! Kisfiam 11 éves lesz az idén, sajnos 5 éves kora óta vissza-vissza térő problémája az éjszakai ágybavizelés. 3 évesen teljesen szobatiszta volt amikor óvodába került, kb. 1/2 éve járhatott az óvodába amikor először jelentkezett nála a probléma, először csak heti 1-2 alkalommal pisilt be éjszaka aztán olyannyirra rendszeressé vált, hogy szinte minden nap. A szervi vizsgálatokat természetesen azonnal elvégezték nála, de semmi rendellenességet nem tapasztaltak. Pszichológust javasoltak, ahová évekig jártunk is, mivel 6 éves korában költözködés ill. az iskola kezdés eléggé megviselte őt, de mindeközben volt olyan is, hogy 1/2 évig sem pisilt be éjjel aztán egyszer csak látszólag minden ok nélkül újra kezdődött. Le kell, hogy írjam, hogy rendezett körülmények között élünk, kisfiam egyetlen gyermek, terhességem során toxémiás voltam vele, utolsó hónapot kórházban töltöttem szülés előtt, magas vérnyomás ill. fehérjevizelés miatt gyógyszeres kezelés alatt álltam, kisfiam császármetszéssel jött a világra. Egyébként rendkívül érzékeny elég problémás gyermek, az iskolába való beilleszkedés ill. a szabályok betartása nagyon nehezen ment nála, most már 5. osztályos és sokat változott a magatartása, viszont mai napig túlzott figyelmet igényel, állandóan a középpontban akar lenni, enyhén viselkedészavaros gyermek. Azért írok Önöknek mert már nem tudom, hogy mitévő legyek, az idei nyáron talán ha 1-2 szer fordult elő, hogy éjjel bepisilt, ennek nagyon örültünk, viszont ahogy elkezdődött az iskola azóta minden éjjel megint bepisil. Beszéltem az osztályfőnökével is, hogy történt valami az iskolában, van valami probléma amit esetleg nem mondd el itthon ill. nem tud feldolgozni, azt a választ kaptam, hogy semmi gond a magatartásával, nekem sem mesél semmi negatívat az iskolával kapcsolatosan. Viszont párommal azt vettük észre nála, hogy iszonyatosan elfárad amióta elkezdődött az iskola, hazajön és csak ül vagy fekszik, 8 órakor indul aludni mert annyira álmos, éjfélre már meg is történik a bevizelés. Mi úgy látjuk mintha ezzel lenne kapcsolatos ez a probléma, a fáradtsággal. Ő azt mondja, hogy nem ébred fel, hogy pisilnie kell, nincs rémálma, nem álmodik rosszat. Viszont nagyon bántja, hogy megint visszatért a "dolog" hisz így sem táborba sem barátokhoz nem tud menni. Annyira sajnálom Őt, kérem írják meg véleményüket ill. hogy hová forduljunk ezzel a számunkra megoldatlan problémával, egyébként Budapesttől 40 km-re Dabason élünk. Válaszukat várom, Maradok Tisztelettel!
Kollár Éva

Kedves Anyuka! Sajnálattal olvastuk levelét, de ha figyelmesen áttanulmányozta a tájékoztatónkat, abból kiderül, hogy a Vizelési Tréning Program nem az éjszakai ágybavizeléssel, hanem a nappali vizeletinkontinenciával foglalkozik. A Kérdezz-felelek rovatban részletesen írtunk az éjszakai bevizelés okairól és a kezelési lehetőségeiről. Kérjük, olvassa el ezeket! A gyermekénél, összetett probléma állhat fenn, ami a gyermek-nephrológus, illetve a pszichológus (iskolapszichológus) együttes segítségét igényelheti. Budapesten a további kezelési lehetőségek miatt egyeztessenek időpontot a STE. I. Gyermekklinika (Bókay u.) inkontinencia-enuresis szakrendelésére Kelen Kata doktornőhöz (az elérhetőségekhez kattintson a névre)! Üdvözlettel:

Dr. Juhász Zsolt PhD