Kérdezz-felelek

Tisztelt Doktor Úr! Kislányunk nyáron lesz hat éves, második gyermek. A szobatisztaságra szoktatás normál időben és ütemben zajlott. Több mint egy éve azonban időnként széklet maszatolási problémája van. Elmondása szerint nem érzi, hogy wc-re kellene mennie, csak mindig utólag, amikor már késő. A széklet mennyisége csekély, éppen annyi amennyivel a fehérneműjét bepiszkítja...de nem értem az okát. Igyekszem türelemmel kezelni, nem szidom le érte csak kérdezem hogy mi történt... Ön szerint mi a teendő?
Véger Petra
Üdvözlöm! A széklettel szennyezés (soling) hátterében gyakran székrekedés ( hetente<3 alkalommal széklet vagy kemény, bogyós széklet) áll. Természetesen más okok is elképzelhetők, rutin orvosi vizsgálat és a székletürítési szokások felmérése segíthet ezek felismerésében! Kérem, hogy házi gyermekorvosukat keressék fel a panaszok miatt! Üdvözlettel,
Dr. Sándor György

Kedves Doktor Úr!

Véletlenül bukkantam az oldalukra, de mivel kisfiamnál is vizelettartási gondok vannak, így szeretném a segítségét kérni. Kisfiam 3 és fél éves. Nem egészen 1 éve szobatiszta nappal, éjszaka még pelenka van rajta, mert bepisil. A nappali szobatisztasággal olyan gondjaink vannak, hogy sokszor kell szólni neki, játék közben is, hogy menjen pisilni, néha azt mondja, hogy nem kell, ennek ellenére a következő pillanatban már ott is a pisifolt az alsónadrágján. Ez gyakran, naponta vagy naponta többször előfordul.Vannak jobb időszakok, akkor pár hétig ritkán jelentkeznek ezek a tünetek. Ha elbeszélgetünk vele, hogy erre figyelni kell, akkor nagyon igyekszik és önállóan fut a WC-re(mert sokszor futnia kell), de ennek ellenére előfordul, hogy foltos a bugyija, viszont ha nem akkor mindig meg kell dícsérni. Ha izgalmi állapotban van, pl bujócskázunk vagy fogócskázunk, akkor is sokszor bemegy neki a pisi. Amúgy gyakran pisil és sokat. Széklete rendben van, naponta jár, ezzel soha nem is volt gond. 20 hónapos ikerhúgai vannak, sokáig erre fogtuk ezt a dolgot és a doktornő is azt mondta, egy ideig még ne foglalkozzunk vele.Amúgy kiegyensúlyozott, vidám gyerek, semmi "gond" nincs vele.

Ezen a héten a megszokottnál többször bepisilt, még a délutáni alvás közben is, az óvodában is, köhög és náthás, ezért vittem vizeletmintát a doktornőhöz, aki mikroszkóp alatt sok vvt-t látott. Fehérvérsejt normális mennyiségű volt. Jelenleg kitenyészti a vizeletet és egy UH-t is kérni fogok tőle. (6hetes korában volt vesetágulata, de ez a kontroll UH szerint elmúlt) Ha nincs szervi baja, mikor érdemes elkezdeni ezt a vizelet tréninget? Továbbá helyileg hol van? (Mosonmagyaróváron lakunk)

Köszönettel

Erika

Kedves Anyuka!

A vizelési zavarok első fázisára jellemző, hogy a gyermek eljátsza az időt, ez a rendszeres vizelési idők betartatásával kezelhető. Szólítsa fel a gyermekét maximum két óránként a vizelésre. A sürgető ingerek, és a gyakori vizeletürítés azonban már kivizsgálást is indokol. A háttérben állhat kisebb funkcionális hólyagkapacitás, illetve a hólyagizomzat akaratlan öszzehúzódása (detrusor kontrakció) is. Ezt urodinámiás vizsgálattal lehet felmérni (hólyagnyomásmérés). Első lépésként az Ön által említett vizelet tenyésztés és a hasi-vese UH szükséges, ezt kérjük telt és üres hólyag mellet is elvégeztetni. Az eredmények függvényében ezután lenne szükséges a hólyagnyomás mérés, ami Pécsett végezhető el, erre a koordinátorunktól kérhet elérhetőséget (Pincehelyi Judit 30/5701779). Az éjszakai bevizelés 5-6 éves korig nem kóros, kezelést nem igényel. A Vizelési Tréning Programba történő bekerülés ebben az életkorban még nem lehetséges, ez 5-6 éves kortól várható. Az ilyen fiatal gyermekek még nem elég érettek a feladatok elvégzésére, hiányzik a megfelelő koncentrációs képességek és nehezen köthetőek le a szükséges feladatokkal. Természetesen, ha a leletek alapján a gyermekénél szükséges, addig is tudunk a korának megfelelő javaslatokat adni, amíg a gyermeke eléri a megfelelő életkort.

Üdvözlettel:

Dr. Juhász Zsolt PhD
T. Doktor Úr! 11 éves kislányom kb. egy éve küzd nappali vizeletcsepegéssel, van, hogy mindennap, van hogy 2-3 naponta. Elmondása szerint ha nagyobbat lép a lépcsőn, vagy ugrik, akkor történik. Háziorvosnál voltunk, hasi UH negatív (pisi előtt, után is volt, nem maradt vissza vizelet) gyereknefrológia rákukkantott a papírokra, és ennyit mondott: "nincs mit tenni, szedjen gyógyszert, Ditropan, élete végéig." Teljes stresszben a kislány, és a család is. A gyógyszert egyenlőre nem adom, mert szeretnék egy teljes kivizsgálást... Hova fordulhatunk?! Egy aggódó anyuka.
Klára
Kedves Anyuka! A kislánya problémái orvosolhatóak. A leírásából az derül ki, hogy a a hasűri nyomásfokozódás hatására jön létre a vizeletvesztés. Ennek oka legtöbbször a záróizomzat-medencefék izomzat gyengesége. A kivizsgálás része lenne a hólyagnyomás mérés (urodinámia), mely eredménye és a klinikai tünetek alapján tudunk kezelési tervet felállítani. A Ditropan kezelés e vizsgálat nélkül nem indokolt, hisz nem biztos, hogy szükség van rá. Kérem, hívja fel a koordinátorunkat, Ő részletes tájékoztatást ad arról, hogy a szükséges vizsgálatot hol kell megkérnie (Pincehelyi Judit: 30/5701779). Üdvözlettel:
Dr. Juhász Zsolt PhD
A kérdőív kitöltésénél nem tudok olyat megjelölni,azt a választ,hogy /nem/.Pl.:1,2,3,4,5 kérdésnél.
Norbert
Kedves Szülő! Az eseménynapló kitöltésénél nincs mód szöveges beírásra, csak számokat kell beírni. Ha nem volt a kérdésben szereplő történés az adott időben (pl. becsepegés), az nulla, vagy nem ír oda, ha volt három alkalom, akkor 3-at. Üdvözlettel:
Dr. Juhász Zsolt PhD