Kérdezz-felelek

Kedves Doktor Úr! Gyermekem jelenleg 12 éves. Kisebb korában gyakorta tapasztaltunk nála éjszakai bepisilést, hetente többször is. 10-11 éves korában már ritkábban jelentkezett a probléma, de jelenleg is kisebb becsorgás még észlelhető. 7-8 éves korában előfordult, hogy napközbeni elalvás során is bepisilt. Jelenleg sürgető vizelési ingert tapasztalunk, naponta többször is toporzékolva szalad a WC-re, mert alig tudja visszatartani. Az iskolában is akadályozza ez a sürgető vizelési inger, mert ott nem engedik ki pisilni, és panaszkodik, hogy annyira erős az inger, és a visszatartásra történő koncentrációja, hogy alig tud figyelni órákon. Éjszaka 1-2 alkalommal kimegy pisilni. Hasi ultrahangos vizsgálaton jártunk, amikor is telt hólyaggal és vizeletürítés után is megultrahangozták. Vizeletürítés után minimális vizelet maradt a hólyagban, de egyéb elváltozás nem tapasztalható. Mit javasol, milyen irányban vigyük tovább kivizsgálásokra, mi lehet a háttérben? Köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Orosz Andrea
Orosz Andrea
Üdvözlöm!
Ezek a tünetek a funkcionális hólyagműködési zavarok egyik formájának, a húgyhólyag túlműködésnek (overactive bladder) a jellegzetes tünetei. A kezelés, elsősorban az ún. sürgősségi (urge) inkontinencia miatt részben gyógyszeres, részben a komplex uroterápia alkalmazható, melyet a Vizelési Tréning Programban is alkalmazunk. Az ultrahang vizsgálat mellett alapvető vizsgálat a vizelet bakteriológiai tenyésztése illetve az ún. atípusos kórokozók (Mycoplasma, Ureaplasma) kimutatása reggeli első, lemosás nélkül levett vizeletből. ezeket a vizsgálatokat mindenképpen végezzék el gyermekorvosuk/háziorvosuk segítségével! Ezt követően a gyógyszeres kezelés beállítása érdekében javasoljuk a részletes urodinamikai vizsgálatot (cysltometria), amivel egyben megtörténhet a Vizelési Tréning Programba történő felvétele és előjegyzése a kezelés folytatására. Kérem hívják fel a Program koordinátorát (Pincehelyi Judit), az elérhetősége megtalálható a honlapon, aki részletes útmutatást ad a teendőkről, amiben szükség esetén és is tudok segíteni a kérése alapján!
Üdvözlettel,
Balogh Judit
Tisztelt Doktor úr!

Kisfiam 3 és fél éves. Június elején szobatiszta lett, nagyon ügyesen, semmi baleset nem volt a bölcsiben sem, délutáni alvásnál sem pisilt be, sőt sokszor éjszaka sem. Ez tartott július közepéig. Majd én home officeba kényszerültem és a kisfiam is itthon volt velem szeptemberig (ovi kezdésig). Ebben az időszakban kezdődtek a gondok. Elkezdett becsurogni a pisi, mindig csak egy kis folt. Ez egyre rosszabb lett és sokszor már teljesen bepisilt. Jelenleg ott tartunk, hogy napi 7-8szor cserélünk ruhát, szinte sosem megy el pisilni csak ha mondom, délutáni alvásnál is bepisil. Nagyon sok mindennel próbálkoztunk. Próbáltunk jutalmazni, szépen megbeszélni többször is, sajnos később volt olyan is hogy kicsit ingerültebb voltam.
Ha nem itthon vagyunk akkor jobb a helyzet kicsit, az oviban elmegy pisilni többször, de ott is kell átöltözni.
Sokat pisilt abban a kis időszakban is amíg nem volt gond, napi 7-8. Vizelete negatív. Egyébként nincs gond semmilyen téren, okos megért mindent. Amíg kicsi volt dévény tornára jártunk, izomtónus feszesség miatt, ha ez számíthat.
Tanácstalan vagyok, mit csináljunk?! Szóljak ha becsurog vagy csak cseréljük le a ruhát és hagyjam? Egyre rosszabb lett ez az egész bármivel próbálkoztunk.
Köszönöm szépen előre is!
Boglárka

Kedves Boglárka!

A stabil (= nem a csecsemőkre és kisdedekre jellemző) húgyhólyagműködés kb. 4 éves korra alakul ki. Még ebben az életkorban, de kisebbekben főleg, jellemző, hogy vizelet fertőzések, átmenetileg fájdalommal vagy csípő érzéssel is járó vizeletürítés hosszú időre felboríthatja a vizelet tárolás és ürítés nagyon törékeny egyensúlyát. Gyermeke tüneteivel kapcsolatban a rutin vizsgálatokat végig kell csinálni: telt- és üres hólyag mellett ultrahang (van-e maradék a hólyagban, vese üregrendszeri tágulat?), vizelet bakteriológiai tenyésztés és atípusos kórokozók (Mycoplasma és Ureaplasma urealyticum) kimutatás. Ha ezekben a leletekben van eltérés, akkor azt kezelni vagy tovább vizsgálni kell. Alapvető, hogy lehetőleg egyenletesen elosztva sokszor kis mennyiségben és folyamatosan igyon. Ez a közösségben különösen nehéz és nem ellenőrizhető, de fontos szempont. Ne teljen el két pisilés között 2 óránál hosszabb idő és lehetőleg ülve, ülőke szűkítőt és lábtámaszt használva, nyugodtan, kellő időt rászánva ürítse ki a hólyagját. Ellenőrizni kell, hogy a székletürítése rendben van-e és a székrekedést kezelni kell - erősen befolyásolja a vizeletürítést! Ha mindezek nem vezetnek eredményre javaslom, hogy keressék fel a korai fejlesztőt, akik a környezeti hatások szerepét tudják vizsgálni, kezelni (mindezek párhuzamosan is elindulhatnak). Várom/várjuk a jelentkezését, ha elakad a folyamat, hogy további segítséget is nyújthassunk!

Üdvözlettel,

Dr. Sándor György
Tisztelettel kérdezem, hogy TURP + Trokar műtét után hogyan lehet elindítani szabványos, normál vizelést? Köszönettel!
Koncz István
Üdvözlöm! Gyermekkori vizelési problémákkal foglalkozunk, ebben sajnos nem tudunk segíteni. Kérem, hogy vegye fel a kapcsolatát a kezelőorvosával, urológusával!
Dr. Sándor György
Tisztelt Doktor úr!

Kisfiam 2,5 éves kora óta szobatiszta, éjszakára 1,5 kora óta. Idén kezdődött nála inkontinencia gond 4 éves korban. A gyermekorvos ditropan gyógyszert írt fel, amit szedett 1hónapig, el is múlt a probléma majd a gyógyszer befejezése után 1 hónappal újra kezdődött. Megint ditropan 1 hónap, majd 1 héttel a befejezése után kiújult, most befejeztünk megint 1 hónap ditropant és egy héttel a befejezés után újra szembesültünk a problémával. Hasi ultrahang vizsgálat és vizelet vizsgálat eredmények negatívak, a gyermek elmondása szerint nem érzi a vizelési ingert, csak észleli, hogy már bepisil. Jelenleg kb 30-60percenként kell ruhát cserélni. A gyermekorvos nem tartja indokoltnak a további kivizsgálást, de nekünk szülőként vannak fenntartásaink e gyógyszer ilyen tartós szedésével. Ha lenne más lehetőség, terápia elindulnánk abba az irányba.
Köszönöm válaszát!

Üdvözlettel,
Madarassy Rita
Madarassy Rita

Üdvözlöm!

Elnézését kérem, de a levelező rendszerünk általunk ismeretlen hibája miatt több levelet, köztük az Önét is, csak most kaptunk meg a rendszergazdától.

Gyermeke tünetei egyértelműen részletes gyermek urológiai-nephrológiai kivizsgálást igényelnek. Szükséges lehet a húgyhólyag működésének objektív mérése, feltérképezése is. A lakóhelyük szerint illetékes gyermek-nephrológiai szakrendelésen keresztül indíthatják el a vizsgálatokat. Kérem, hogy ebben kérjék háziorvosuk/gyermekorvosuk segítségét vagy ezen a (jelenleg már megbízhatóan működő címen) érdeklődjenek és segítünk a továbblépésben.

Nagyon sajnálom, hogy rajtunk kívülálló okok miatt nem tudtunk időben reagálni a levelére!

Dr. Sándor György