Kérdezz-felelek

Tisztelt Doktor úr!

Lányom 5 éves, szeptemberben lesz 6. Éjszakai szobatisztaság még nem áll fenn, csak az éjszakák kb. 2/3 ában.
Voltunk már nephrológián sokféle vizsgálstaton, félévente konrollra járunk, semmi konkrétat nem találtak. Voltunk pszichológusnál, ott a kistesó születésével hozták összefüggésbe, ezen dolgoztunk talán részben emiatt javult kicsit a helyzet. Használunk cseppcsengőt, ez is okozott javulást.
Ami viszont jobban aggaszt, hogy túl sokszor van pisifolt a bugyijában. Sokszor látom, hogy kell neki , izeg-mozog de mégsem megy el. Ez borzasztóan rossz látvány mert milliószor megbeszéltük, hogy ne csinálja ezt de mégis...Nem tudom, hogy ennyire nem érdekli, vagy direkt csinálja vagy tényleg nagy gond van ...

Válaszát előre is köszönöm !
Évi
Tisztelt Anyuka!
A Vizelési Tréning Program nem foglalkozik a tisztán éjszakai bevizelés kezelésével. Amennyiben nappali vizelet elcsepegés vagy sürgető ingerek jelennek meg, abban az esetben a kezelési módszerünk hatékony lehet. Kérem elsőként keresse fel vagy a Pécsi vagy a Szegedi Tudományegyetem gyermek nefrológiai rendelését vagy  a budapesti I. sz Gyermekgyógyászati Klinika nefrológiai rendelését. Az ott dolgozó orvosok Trénüngkkel szoros kapcsolatban vannak és a további kezelés tekintetében mnegfelelő javaslatot adnak Önöknek.
Balogh Judit
Tisztelt Doktor Úr!
5 éves a kislányom és nagyon sűrűn panaszkodik hogy fáj a nunija van hogy éjjel is felkel rá.Van amikor érzem h pisis a bugyija is erre azt mondja hogy amikor pisil kitörli és bemegy a szobájába leül akkor érzi hogy megy még a pisi.Gyerekorvos csinált vizelet gyorstesztet az negativ volt igy nem küld tovabb sehova
Székletünk is 4-5 naponta van arra székletlazitot irt fel
Mi lehet a kislány gondja?Merre induljak a gyerekorvos segitsege nelkül?
Köszönöm
És a nunija nem piros én nem latok rajta semmit
Fekete Henrietta
Üdvözlöm!
Ellenőriznie kell, hogy a vizelet elcsepegés mennyire gyakori, hány alkalommal fordul elő naponta. A székrekedést rendezni kell. A 4-5 naponta ürített, a végbélben rekedő kemény széklet önmagában okozhat ilyen, a gát felé kisugárzó fájdalmat és megzavarhatja a húgyhólyag működését, a vizeletürítést. Oka lehet a vizelet elcsepegésének is. A székletlazító csak megfelelő mennyiségű folyadék bevitele mellett működik és nem alkalmas a napok óta pangó, beszáradt széklet kiürítésére. Ehhez kúp (pezsgőkúp) használatára is szükség lehet. Amennyiben a fájdalom és a panaszok a napi rendszerességű székletürítés elérésekor sem szűnnek meg, úgy további vizsgálat is indokolt. Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat elvégzését (telt hólyag mellett és a hólyagban maradó vizelet mennyiségét ellenőrizve a vizeletürítés után!!!) mindenképpen javaslom, már ezt megelőzően is. Kérem, hogy jelentkezzen amennyiben a székrekedés rendezése után sem szűnnek meg a tünetek - segítünk a vizelési zavarral kapcsolatos továbblépésben!
Üdvözlettel,
Dr. Sándor György
üdv a kérdésem hogy az utóbbi időben észre vettem hogy pisilés után pisis lesz az alsónadrágom pedig már nem jön ki több pisi

mi lehet a baj és mit lehet tenni ellene? a választ köszönöm!
zoltán

Kedves Kérdező!

Az eltérést okozhatja egy egyszerű vizelet fertőzés vagy húgycső gyulladás . Első lépésként vizelet vizsgálatot, baktérium teszt(leoltás) végzését javaslom.

Balogh Judit
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!
Lányom 9 éves, gyakori nappali bevizelési problémákkal küszködik. Rendszeresen (kb. 3 éves kora óta)húgyuti infekciókkal küzdünk. Melyet folyamatos AB kúrával kezelnek. 2 alkalommal jártunk hasi Uh-n mely szervi eltèrést nem mutatott. Vérkèpe jó. 1 évig jártunk pszichiátriára eredménytelenül. 2,5 éves korától székrekedèssel küzdöttünk, melyet rendszeres Laevolack szedése mellett sikerült elhagynunk. Óvodába kerülésekor rendszeresen gombás fertőzése volt, melyet krémekkel kezeltünk. Azóta rendszeresen visszatérő nappali vizeletvisszatartási zavarokkal ès húgyuti fertőzèsekkel küzdünk. A hólyag telődését csak későn érzèkeli elmondása szerint, az iskolában viszont nem engedélyezik az órák alatti wc-re járást. A háziorvost már kértem, utaljon minket gyermekurológiára, de helyette inkább még 2 doboz Zinnatot írt fel az 1 doboz summetrolim elfogyasztása után. Meglátásom szerint a rendszeres visszafertőződésen az antibiotikumok már nem segítenek, gyökeres problèma megoldás szükséges. Mit tudok tenni? Orvosi beutaló nélkül hova tudok menni gyermekemmel, hogy megfelelő kezelést kapjon. A folyamatos nedves fehernemű és AB terápia aggaszt. Szeretnèm, ha mielöbb megszünnének ezek a problémák. Válaszát előte is köszönöm!
Ildikó
Kedves Anyuka!
A gyermeke problémáit okozhatja kismedencei diszfunkció. Ez mind a hólyagműködési zavar, mind a székletürítési problémák hátterében állhat. Ezek kivizsgálása a területileg illetékes gyermek-nephrológiai gondozókban történhet, aminek része kell, hogy legyen egy urodinámiás vizsgálat, ami feltérképezheti a húgyhólyag működését.
Segítségért kérjük, vegye fel a kapcsolatot a koordinátorunkkal, akinek az elérhetőségét a honlapunkon (www.gyermekinkontinencia.hu) találja. Ő segíthet a lányának bekerülni a Vizelési Tréning Programba.
Üdvözlettel:
Dr. Juhász Zsolt PhD