Kérdezz-felelek

Tisztelt Doktor Úr!

Lányom 4,5 éves, és az éjszakai szobatisztasággal van problémánk. Tavaly nyár végére kezdett éjszakára is szobatiszta lenni, ovikezdéskor pár napot bepisilt éjszaka, de aztán következett egy hosszabb időszak, kb. 1,5 hónap, amikor nem pisilt be. Aztán megbetegedett, és újból kezdődtek a bepisilések. Amint meggyógyult, ismét szárazak voltak az éjszakák. Aztán januárban megint kezdődött a bepisilés, egy újabb betegség, kigyógyulás, száraz éjszakák, és ez azóta is így megy ciklusosan. Az lenne a kérdésem, hogy összefüggésben áll-e a megbetegedés az éjszakai bepisiléssel, ill., hogy érdemes lenne-e alaposabban kivizsgáltatni?

Válaszát köszönöm

Bakulár Szilvia

Kedves Anyuka!

A fertőzések befolyásolhatják az éjszakai bevizelések megjelenését. Ilyenkor a fertőzés okát kell tisztázni. Ez a gyermek-nephrológiai gondozók, osztályok feladata.

Az éjszakai bevizelés egyébként ebben az életkorban még nem kóros, a probléma hátterének a kivizsgálása 5-6 éves korban esedékes. Erről a honlapunkon összefoglalót olvashat (kattintson az aláhúzott szóra).

Üdvözlettel:

Dr. Juhász Zsolt PhD
Kisfiam hat és fél éves, szinte minden nap bepisil. Éjszaka pelenkában alszik, ami soha nem volt száraz. Szervi eltérést nem találtak nála, uroflow vizsgálat kis hólyag kapacitást állapított meg. Napi tíz alkalommal ürít vizeletet, 30-130 ml között, folyadék fogyasztás kb napi egy liter. Segíthet a problémáján az Önök programja? Köszönöm válaszát. Üdvözlettel Dankó Patrícia
Dankó Patrícia
Üdvözlöm! A leírt tünetek alapján (gyakori vizeletürítés és az életkori átlegtól elmaradó funkcionális hólyagkapacitás) a hólyagműködési zavar gyanúja valószínű. A komplex uroterápia alkalmas a hólyagműködési zavar kezelésére. Kérem, hogy a honlapon található telefonszámon vegye fel a kapcsolatot a koordinátorunkkal, aki segít a további lépésekben. Szükségünk lesz az eddigi vizsgálatok eredményeire. Üdvözlettel,
Dr. Sándor György
Jó napot kivánok! 12 éves kislányom menstruációjakor sajnos a körülmények miatt a fehérneműn nem tudom ellenőrizni,hogy volt-e vizeletcsepegés. Ilyenkor erre a kérdésre a válaszom 0 szokott lenni.
reményiné berényi éva
Jó napot!
Sajnos ez ilyenkor nem megoldható.
Üdvözlettel:
Dr. Juhász Zsolt PhD
Aggódó nagymama vagyok. 8 éves kislány unokám mondhatni rendszeresen bepisil éjszaka. Nagyon zavarja, szégyelli a dolgot. Szülei nem viszik orvoshoz. Pár évvel ezelőtt kapott valamiféle cseppeket, ami segített, a gyerek háziorvos írta fel. De aztán, azt sem adták neki... Szeretnék segíteni. Nappal rendesen pisil. Éjszaka,ha nálam van akkor 11 körül megpisiltetem, felébresztem, szinte önkivületi állapotban pisi. Ezzel néha kibírja reggelig, de van olyan, hogy már hajnali 3-4 között bepisil. Az anyja titkolja, "füllentget" nem viszi orvoshoz. Szeretnék segíteni. Nagyon. Mi a véleményük, mit tegyek? Köszönettel: Pékné, aggódó nagymama
Pék Zoltánné
Kedves Nagymama!
Az éjszakai bevizelés 6 éves kor után már kezelést igényel. A tünetek hátterét (kisebb hólyagkapacitás, nem kellően koncentráló vesék, mély alvás) ki kell vizsgálni, hisz a kezelés csak így kezdhető meg. Ezt Magyarországon a területi gyermek-nephrológiai hálózat végzi. A gyermek érdekében keressék fel az Önökhöz legközelebb eső rendelőt!
Üdvözlettel:
Dr. Juhász Zsolt PhD