Kérdezz-felelek

Fiam 12 éves.1-2 hete panaszolja, hogy vizelet ürítést követően 1-2 csepp a fehérneműjébe "cseppen". Vizelése nem fájdalmas,nem "akadozó", nemiszervén min. fittymaszűkűleten kivül egyébb elváltozás nem látható.
Kovács Mihályné
Üdvözlöm! Fontos, hogy a vizeletét ne erőlködve, a vizeletürítést "siettetve" ürítse ki. Próbálkozzon meg az ülő testhelyzetben történő ürítéssel, ellenőrizze, hogy így megszűnik-e a csepegés! Háziorvosuknál jelentkezzenek a panasz miatt!Üdvözlettel,
Dr. Sándor György
Tisztelt Dr. Juhasz Zsolt! Kislanyom 6 eves szakralis mielomeningokelevel szuletett amelyett ujszulottkorban megmutottek. Vizelesi es szekelesi problemai vannak. Erdelyben lakunk de szeretnenk egy teljeskoru kivizsgalasra jelentkezni Onnel ha lehetseges. Elore is koszonjuk valaszat!
Peti Rozalia

Kedves Anyuka!

A Vizelési Tréning Program nem foglalkozik kivizsgálásokkal.

A Pécsi Gyermekklinika Sebészeti osztályán folyik országos szinten a nyitott gerinccel született, vizelet és széklet inkontinenciában szenvedő betegek kivizsgálása és kezelése.

Több nem Magyarországon született beteget is gondozunk. Amennyiben nem rendelkeznek magyar társadalombiztosítással, abban az esetben a kivizsgálásért fizetni kell az egyetemnek.

A kivizsgálás megtervezéséhez szükség lenne adatokra arról, hogy milyen eddigi vizsgálatok (UH, cystographia, izotóp vizsgálat, urodinámia, stb.) történtek a gyermeknél. A kivizsgálás hétfő-péntek közt 5 napot venne igénybe, az esetleges kezelés csak ezt követően kezdődhetne meg. Amennyiben ezt igénylik, kérem telefonon vegyék fel a kapcsolatot az asszisztensnőmmel, Fülöp Szilviával, munkaidőben (7.00-15.00) a 36/72/536000 telefonszámon a 37886-os melléket kell beütni. Ő részletes tájékoztatást ad Önöknek a kivizsgálás menetéről.

Üdvözlettel:

Dr. Juhász Zsolt PhD
6 éves kisfiam éjszakánként bepisil, a száraz idöszak 5-6 egymást követo nap volt eddig maximum. Budapesten kihez fordulhatunk segitsegert? Köszönettel. D. Kata
D. Katalin

Üdvözlöm! A STE I.sz. Gyermekklinika Enuresis rendelését vagy a Medikids Magán Gyermekgyógyászati központban Dr. Kelen Kata rendelését keressék fel.

Üdvözlettel,

Dr. Sándor György
T. Szakértő! A kislányom április végén lesz 6 éves. Kb. 1 éve alakult ki nála az éjszakai bepisilés. Kezdetben rendszeresen, majd egy óvodaváltást követően vissza-vissza tért, de csökkent ez a panaszunk. A családban korábban nem fordult elő ilyen, a kisfiam 10 éves, nála sem volt ilyen probléma. Teljesen nyitott, barátságos, kiegyensúlyozott, vidám kislány. Az elmúlt 2 hónapban már előfordul 2-3 éjszaka, hogy felébred és szól, de még mindig gyakoribb a bepisilés. Kérdésem az lenne, hogy elinduljunk-e ennek szervi okát keresni, vagy legyünk még türelemmel? Tisztelettel:
Nagyné Tímea

Kedves Anyuka!

Ha figyelmesen elolvassa a honlapunkat, abból kiderül, hogy a Vizelési Tréning Program nem az éjszakai bevizelés, hanem a vizelet inkontinencia kezelését tűzte ki célul.

Az éjszakai bevizelés kezelését a gyermek nephrológiai hálózat végzi. Az éjjeli bevizelés okaként számos dolog szerepelhet és a kezelés is ettől függ. Erről olvashat összefoglalót (kérem kattintson az aláhúzott szövegre).

Az ilyen jellegű problémák vizsgálatai 6 éves kor körül már indokoltak, de az Ön által leírtak szerint a panaszok javulást mutatnak, így elképzelhető, hogy spontán megszűnnek, így a várakozás semmilyen veszélyt nem rejt magában.

Üdvözlettel:

Dr. Juhász Zsolt PhD