Kérdezz-felelek

Tisztelt Doktor Úr!

9 éves lányomnál az útóbbi hetekben azt tapasztaltam, hogy az esti órákban, főleg lefekvés után 4-5 alkalommal megy pisilni de van mikor napközben is. Laborban a vizeletvizsgálat negatív lett, az üledékes vizsgálat is. Nem tudom mi lehet az oka, mit lehet tenni? Köszönöm!
Gábor
Kedves Anyuka!
A rutin vizeket vizsgálat minden esetben nem képes igazolni aktuális bakteriális fertőzést. Kérem keresse fel családorvosát és vizelet baktérium tenyésztést kérjen. Javaslom továbbá UH vizsgákat végzését, hogy van-e eltérés a húgyúti rendszerben és marad-e vizeket a hólyagban vizeket ürítést követően. 
Balogh Judit
Tisztelt Doktorúr!

Kisfiam 10 éves és van hogy bepisil napközben. Nem sürven fordul elő, van hogy 2-3 hetente egyszer . Általában ha röhög akkor fordul elő. Megy pisilni és utánna is képes bepisilni. Éjszaka nem pisil be soha. Van okom aggódni? Vigyem szakemberhez? Mi okozhatja nála ezt?
Köszönöm szépen válaszát.
F.Szilvia
Kedves Judit!
A kórképlétezik, úgy hívják "giggle inkontinencia", A Vizelési Tréning Program alkalmas a probléma kezelésére. Kérem a honlap segítségével keresse fel koordinátorunkat egyeztetés céljából.
Balogh Judit
Tisztelt Dr. Úr.
2,5 éves kislányom. 1,5 éves kora óta nappalra szobatiszta. Ő maga vette le a pelenkát és szokott le, nem erőltettük.
Most pár napja egyfolytába bepisil. Van hogy a bilibe sikerül de többnyire a nadrágba. Reggel levesszük az éjszakai pelust utánna pisil. Délelötti alvás előtt is én küldöm pisilni. Ha 2 3 óránként szólók elmegy pisilni ha nem akkor bepisil. Mit tudok csinálni? Vagy mitől alakult ez most ki?
Köszönöm
Siklódi Noémi
Kedves Anyuka!
Az ilyen visszaesések egy vizeletfertőzéstől is kialakulhatnak. Ilyen fiatal életkorban, még nem természetes a szobatisztaság, a vizelési mechanizmus kiérése későbbi életkorban (4 éves) fejeződik be. A korai szobatisztaságra szoktatás is következményekkel járhat a későbbiekben. Az ilyen korú gyermeknél 2 óra alatti a fiziológiás vizeletürítés. 
Javaslom vizelet bakteriológiai vizsgálat végzését, az infekció kizárására. 
Amennyiben a bevizelés vagy becsepegés nagyobb korban is megmarad, akkor érdemes csak vizsgálatokat végeztetni a területi gyermek nephrológiai szakrendelésen.
Üdvözlettel:
Dr. Juhász Zsolt PhD
Nagycsoportos kislányom amióta elkezdődött szeptemberben az óvoda egyre sűrűbben jár pisilni otthon. Van hogy kijön a Wc-ről és kérdezi, anya most voltam pisilni, mert megint kell. Többnyire nagyon keveset pisil (de víztiszta a vizelet). Sokszor várni kell hogy meginduljon, vagy erőlködik. Van hogy nem is jön semmi. Be sosem pisil, nem csöpög be. Az éjszakát gond nélkül átalussza, majd ébredéstől el kezd ingázni. Csináltattunk vizelet tesztet, ami negatív lett. Az óvodát kérdeztem, ott nem észlelték ezt a problémát. Tavaly is volt tavasszal egy ilyen időszak (mondjuk akkor a vizelési inger a kocsiban volt jellemző. Többször kellett megállni és nem is mindenhol ment a pisi. Akkor voltunk a gyerekorvosnál, voltak vizelet vizsgálatok, mind negatív volt. Majd nyári szünetben elmúlt az egész egész szeptemberig.) Nem tudom merre induljak el. Nem akarom elbagatellizálni a dolgot, szeretnék neki segíteni, bár állítja nem fáj, nem csíp semmi. De félek hogy betegségtudatot építek ki benne, mert már bezáródik ha a pisivel kapcsolatban kérdezem.
Orsolya
Kedves Anyuka!
Az ilyen jellegű problémák hátterében leggyakrabban vizeket fertőzés áll. Kérem ismételtessék meg a vizeket vizsgálatot, vizelet baktérium tenyésztés történjen. A tenyésztés mellett javaslom egy hasi UH elvégzését is. Amennyiben ez a két vizsgákat negatív abban az esetben várakozást javaslok. A panaszok tartós fennállása esetén gyermek nefrológus felkeresését javaslom.
Dr. Oberritter Zsolt PhD