Kérdezz-felelek

Tisztelettel kérdezem, hogy TURP + Trokar műtét után hogyan lehet elindítani szabványos, normál vizelést? Köszönettel!
Koncz István
Üdvözlöm! Gyermekkori vizelési problémákkal foglalkozunk, ebben sajnos nem tudunk segíteni. Kérem, hogy vegye fel a kapcsolatát a kezelőorvosával, urológusával!
Dr. Sándor György
Tisztelt Doktor úr!

Kisfiam 2,5 éves kora óta szobatiszta, éjszakára 1,5 kora óta. Idén kezdődött nála inkontinencia gond 4 éves korban. A gyermekorvos ditropan gyógyszert írt fel, amit szedett 1hónapig, el is múlt a probléma majd a gyógyszer befejezése után 1 hónappal újra kezdődött. Megint ditropan 1 hónap, majd 1 héttel a befejezése után kiújult, most befejeztünk megint 1 hónap ditropant és egy héttel a befejezés után újra szembesültünk a problémával. Hasi ultrahang vizsgálat és vizelet vizsgálat eredmények negatívak, a gyermek elmondása szerint nem érzi a vizelési ingert, csak észleli, hogy már bepisil. Jelenleg kb 30-60percenként kell ruhát cserélni. A gyermekorvos nem tartja indokoltnak a további kivizsgálást, de nekünk szülőként vannak fenntartásaink e gyógyszer ilyen tartós szedésével. Ha lenne más lehetőség, terápia elindulnánk abba az irányba.
Köszönöm válaszát!

Üdvözlettel,
Madarassy Rita
Madarassy Rita

Üdvözlöm!

Elnézését kérem, de a levelező rendszerünk általunk ismeretlen hibája miatt több levelet, köztük az Önét is, csak most kaptunk meg a rendszergazdától.

Gyermeke tünetei egyértelműen részletes gyermek urológiai-nephrológiai kivizsgálást igényelnek. Szükséges lehet a húgyhólyag működésének objektív mérése, feltérképezése is. A lakóhelyük szerint illetékes gyermek-nephrológiai szakrendelésen keresztül indíthatják el a vizsgálatokat. Kérem, hogy ebben kérjék háziorvosuk/gyermekorvosuk segítségét vagy ezen a (jelenleg már megbízhatóan működő címen) érdeklődjenek és segítünk a továbblépésben.

Nagyon sajnálom, hogy rajtunk kívülálló okok miatt nem tudtunk időben reagálni a levelére!

Dr. Sándor György
Tisztelt Doktor Úr!
A kisfiam 7èves, gyakorlatilag fèl évvel ezelőttig esélytelennek tűnt az éjszakai bepisilès terèn a fejlődés. Úgy gondoltuk,hogy hagyunk még neki időt. Néhány hónapja sokkal tudatosabban figyelünk a folyadékbevitel eloszlására. Lefekvés előtt 3 órával már nem iszik és közvetlenül a lefekvés előtt kimegy még wcre. Amikor ezek a feltételek teljesülnek,akkor nem pisil be éjszaka. Ellenben amikor később iszik,vagy elfelejt kimenni lefekvés előtt,akkor borítékolható az ágynemű csere. Mit javasol? Ez egyszer csak magától rendbe fog jönni, vagy érdemes kivizsgáltatni és valami gyógymódot keresni? Válaszát előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel, Mária
Mária

Üdvözlöm!

Elnézését kérem, de a levelező rendszerünk általunk ismeretlen hibája miatt több levelet, köztük az Önét is, csak most kaptunk meg a rendszergazdától.

Az életkor előrehaladtával, 6 éves kor felett, az éjszaka rendszeresen bepisilő gyermekek 15 százaléka lesz spontán, "magától" ágytiszta évente. A leírtak alapján gyermeke esetében a hólyagkapacitás életkorral összefüggő növekedése folyamatosan javítja annak az esélyét, hogy száraz maradjon éjszakára. Nagy valószínűséggel gyógyszeres kezeléssel ezt lehet támogatni, gyorsítani, de kérdéses, hogy ilyen eredmények mellett ez indokolt-e? Ha ezt a lehetőséget is mérlegelnék, akkor javaslom, hogy keressék fel a lakóhelyük szerint illetékes gyermek-nephrológiai szakrendelést.  Kérem, hogy ebben kérjék háziorvosuk/gyermekorvosuk segítségét!

Nagyon sajnálom, hogy rajtunk kívülálló okok miatt nem tudtunk időben reagálni a levelére!

Dr. Sándor György
Kisfiam 5 és fél éves és alvás közben gyakran bepisil.Vannak mentes időszakok, de aztán ismét visszatér tulajdonképpen a pelenka elhagyása óta még nem volt hosszú távon éjszaka szobatiszta.Pszichológus már vizsgálta,ő nem talált problémát.Vizeletvizsgálat volt, abban sem találtak semmit.
Hogyan tovább?Kell e gyógyszeres kezelés?
Csiki Katalin

Üdvözlöm!

A honlapunkon részletes leírást talál az éjszakai bepisilés (enuresis nocturna) okairól és a kivizsgálás lépéseiről. Kérem, hogy kattintson a kiemelt szövegre, hivatkozásra és olvassa el a bejegyzést. Az ún. primer enuresis nocrturna (még nem volt tartósan ágytiszta) hátterében a legtöbb esetben nincs pszichológiai probléma. Az éjszakai hólyagkontroll zavaráról van szó, ami kezelhető. A kezeléssel kapcsolatban a területileg illetékes gyermek-nephrológiai szakrendelés felkeresését javaslom. A szakrendelésen választ adnak a kérdéseire és javaslatot a szükséges kezelésre.

Üdvözlettel,

Dr. Sándor György