Kérdezz-felelek

Tisztelt Címzett!

Kislányom 3,5 éves januárban kezdtük az ovit. Eleinte semmi problémánk nem volt a déli alvásnál, később fokozatosan egyre többször kellet az ágyneműjét hazavinni, június elejére hetente szinte minden nap. Éjszakára eddig sosem volt ágy tiszta, eddig a legtöbb száraz éjszakáink száma 4-5 nap volt, viszont az ovi előtt legalább a déli alvásnál nem volt probléma.

Most ott tartunk, hogy kibírja az egész éjszakát pisilés nélkül, értem ez alatt este fél kilenctől reggel fél hétig. Én ébresztem és nagyon sok könyörgés és biztatás (kb 10 perc) kell, hogy keljen fel és menjünk pisilni, ilyen esetekben mindig sikerélmény van, mint a déli alvásnál és az esti alvásnál is, de próbáltam, hogy nem ébresztem fel sem reggel sem pedig a déli alvásnál akkor mindig az ágyba pisil.

Voltunk hasi ultrahangon, semmi elváltozás nincs, nem tudom, hogy tudnám elérni azt, hogy saját maga keljen fel és intézze el a dolgát egyedül, és ne keljen nekem könyörögni és minden fortélyt bevetni, hogy kivarázsoljam az ágyból, mert ha nem tenném biztos, hogy az ágyba pisilne. ( Ébresztéskor mogorva, kiabál, hogy nem szeretne felkelni, volt olyan is már nem tudtam mit tegyek elővettük a bilijét, hogy ne keljen neki a wc-ig kimennie csak az ágyról leszállni, mire odavittem a bilit addig csorgott be a pisi).

Nappal semmi problémánk nincs a pisivel, viszont lefekvés előtt szintén könyörögni kell, hogy pisiljen mindig azt mondja nem kell neki, de ha végre rá tudjuk könyörögni akkor rendes mennyiséget pisil.

Előre is köszönöm válaszukat! Bea

O.Beáta

Kedves Anyuka!

A szocializáció, a gyermekek fejlődésének része, hogy napközben felismerik a hólyagteltséget mint vizelési ingert és megtanulják, hogy ilyenkor a wc-be kell vizeletet üríteniük. Alvás alatt ez egy reflexes folyamat, a telt hólyag "jelez" a központi idegrendszernek és okoz ezzel felületesebb alvást (vizeletét visszatartja a gyermek) vagy ébredést (wc-be pisil).

Ennek a reflexnek a kialakulása nagyon változatos életkorban következik be, átlagosan 3-4 éves kor között. Magyarországon (és Európában szinte mindenhol) a 6 éves gyermekek 10-12%-a még rendszeresen bepisil éjszakánként és sokszor a délutáni alvásnál is. Sok kisgyermeknél ez a reflex csak később érik be. A közösségbe kerüléskor gyakran elvárás, hogy legyen a gyermek ágytiszta, de ez ellentmond a normális élettani fejlődés változatosságának, nem elvárható.

Ha egy tünet van és ez az éjszakai bepisilés (nincsenek napközben erős, sürgető ingerek, vizelet elcsepegés, vizeletfertőzés) akkor ún. egytünetű éjszakai ágybavizelés a probléma, ami ebben az életkorban (3.5 év) nem tekinthető kórosnak. A kellemetlenség amit okoz sajnos egyértelmű, de az esetek 99%-ban nincs semmi szervi ok a háttérben.

Ügyeljenek arra, hogy napközben folyamatosan, jól elosztva igyon, ne délután és este legyen nagyobb a folyadékbevitel és küldjék napközben max. 2 óránként wc-pisilni! Egy-egy alkalommal éjszakánként lehet ébreszteni, ezzel a bepisilés megelőzhető, de nem biztos, hogy ezzel gyorsan elérik, hogy magától felébredjen a hólyagteltségre.

Az életkori sajátosságok és a fejlődés egyéni jellemzői alapján nehéz megjósolni, hogy mikorra érnek be az erőfeszítéseik, de biztosan segítenek a folyamat felgyorsításában! A biztonság kedvéért annyit javaslok, hogy rutin vizeletvizsgálat és vizelet tenyésztés történjen, ehhez kérjék gyermekorvosuk segítségét! A területileg illetékes gyermek-nephrológiai szakrendelések tudnak további segítséget adni, amennyiben szükséges!

Üdvözlettel,

Dr. Sándor György

Üdvözlöm Önöket!

Segítséget szeretnék kérni Önöktől! Kisfiam augusztusban lesz 6 éves. 3 éves korától kezdve szobatiszta, még éjszaka is mindig felébredt ha pisilni kellett Neki. Kb. 2-3 hete először éjjel, most pedig már napközben is többször bepisil. Eddig nem tulajdonítottam neki különösebb jelentőséget, gondoltam annyira belemerül a játékba, hogy későn veszi észre, hogy pisilni kell Neki.

De most már kezdek aggódni, mivel 3 éve egyszer se fordult ilyen elő Vele, most pedig naponta többször is! Ő viccesen mondja, hogy "Anya bepisiltem, veszek tiszta bugyit" de én már tényleg aggódok miatta!

Mit csináljak hová forduljak ezzel a gondommal? Várom válaszukat és előre is köszönöm a segítséget!

Egy aggódó anyuka Győrből

anonimus

Kedves Anyuka!

Az Ön által leírt tünetek valóban lehetnek egy kezdődő vizelési zavar jelei. Az általunk kezelt diszfunkcionális vizelők első tüneteit a szülők, hasonlóan Önhöz, "a gyermekem eljátssza az időt" mondattal jellemzik. Ez sajnos tipikus kezdet, ilyenkor a gyermek nem szeretne kimaradni semmiből, feláldozva a vizeletürítésre szánt csekély időt. Mindemellett a hirtelen megjelenő tünetek mögött vizeletinfekció is állhat.

Az első lépés az Önök részéről az lenne , hogy Győrben felkeresik a vesegondozást (gyermek nephrológia), itt történjen vizeletbakteriológiai vizsgálat, UH vizsgálat, illetve javasolnánk még a specifikus kórokozók vizsgálatát a vizeletből (ureapalasma urealyticum, mycoplasma hominis, chlamydia). Ha leoltás eredményei pozitívak, akkora gyermeknek célzott kezelést kell kapnia .

Ezt követően kérjük, telefonon egyeztessen koordinátorunkkal, és előjegyzést kap Pécsre egy urodinámiás vizsgálatra, ami egy vizelet áramlás mérésből, illetve egy hólyagnyomás mérésből áll (ehhez egy vékony katéter kell bevezetnünk a húgyhólyagba). Mindezen eredmények birtokában tudunk terápiás javaslatot adni a Önöknek, illetve bevenni a gyermekét a Trénig Programunkba. Addig is oda kellene figyelni arra, hogy napközben kétóránként menjen el pisilni (fel kell szólítani Őt) akisfia, illetve, hogy napi 1-1,5 liter folyadékot fogyasszon, mely eloszlása legyen egyenletes a délelőtti és a délutáni órákban.

Üdvözlettel:

Dr. Juhász Zsolt PhD

Üdvözlöm Önöket!

6,5 éves kislányom kb 5 éves korában volt egy kisebb időre -pár hónap- ágytiszta éjjelre, majd megszakadt a dolog, azóta szinte minden éjjel bevizel. Akkorra tehető a válásunk az édesapjával és költözés, óvodaváltás.

Le is tudnám a dolgot , hogy lelki eredetű, voltunk pszichológusnál, amit szeret is, de semmi változás fél év után. Azonban két dolog miatt nem hagyhatom ennyiben: nagyon zavarja a lányomat a dolog és egyre gyakrabban vannak nappali becsurgások is. Mivel iskolás lesz ősszel- ráadásul sporttagozaton, nem szeretném, ha emiatt gúnyt tárgya lenne.

A vizeletvizsgálat teljesen negatív lett. Kérjek beutalót egyéb vizsgálatokra? Mit tehetnék még?

Válaszukat előre is köszönöm! Lina

Lina

Kedves Anyuka!

Mint a tájékoztatónkban olvashatja a Vizelési Tréning Program nem elsősorban az éjjeli bevizeléssel, hanem a nappali vizelettartási problémákkal foglalkozik. mindemellett szívesen adunk Önnek tanácsot kislánya éjjeli panaszaival kapcsolatban.

Az éjszakai enuresis 5-6 éves kor után mindenképpen kivizsgálást igényel. Ha nem volt legalább fél éves tünetmentesség, akkor primer éjszakai bevizelésről beszélünk. A tünetek nem elsősorban pszichés eredetűek, de a pszichés problémák befolyásolhatják a tüneteket.

Az éjjeli bevizelés hátterében állhat a húgyhólyag csökkent tárolóképessége, illetve a vese éjszakai koncentráló képességének a részleges hiánya. A betegség hátterének a felderítése, illetve a kezelése a gyermek-nephrológiai szakrendelések feladata. Kérem keresse fel a területileg illetékes vesegondozót, ők elvégzik a szükséges vizsgálatokat, illetve megkezdik a szükséges kezelést.

Üdvözlettel:

Dr. Juhász Zsolt PhD

Kedves Hölgyem, Doktor Urak!

Egy ismerősömtől kaptam az Önök elérhetőségeit, majd a mai napon a honlapon feltüntetett telefonszámon megkerestem Önöket! A rendkívül kedves és segítőkész Kolléganőjük segítségét ezúton is nagyon köszönöm! A Vele történt megbeszélésünknek megfelelően akkor leírnám Kisfiam jelenlegi tüneteit és az előzményeket!

Kisfiam (Kocsis Botond) augusztusban lesz 9 éves és sajnos mondhatom azt, hogy az éjszakai ágytisztaság gyakorlatilag sosem alakult még ki nála. Kisebb nagyobb gyakorisággal a mai napig éjjelente bepisil. A vizelet mennyisége teljesen változó, van hogy nagyobb mennyiség, van hogy csak cseppek. Sajnos az is előfordul, hogy egy éjszaka alatt többször is pisis lesz a pizsamája. Arra általában fel szokott ébredni ha már pisis az alsója, de magára az ingerre - már ha van, vagy érez olyat- nem.

Napközben rendesen iszik, kb. 2-3 óránként jár wc-re, a széklete is teljesen normális. Amit még említenék talán mint egyéb tünetet, hogy elég gyakran fordul elő Vele, hogy "épp hogy csak odaér" a toalettre vagy már el is késik(ilyenkor pár csepp be is cseppen). Azt, hogy ez egy hirtelen inger ami akkor éri, vagy csak elódázza a dolgot, azt sajnos nem tudom. Rendreteszi meg a hazafelé vezető út utolsó métereit rohanva mert nem tudja visszatartani a vizeletét. Ilyenkor minimum pár csepp pisi be is csurog az alsónadrágjába (néha teljesen eláztatja a nadrágját). Fordult már elő, hogy áruházban a próbafülkében pisilte össze magát, mert akkor szólt, hogy pisilnie kell és hirtelen már nem is bírta egy cseppet sem visszatartani.Megemlíteném, hogy megfigyeltem már, hogy nem igazán tudja a vizeletürítést megszakítani, tehát ha egyszer elkezdte, nem tudja nagyon szabályozni azt.

Egyébként normál terhesség után, időre született, spontán szüléssel, 3810 gramm súllyal 54cm-rel. Problémaként egyedül az első időben előfordult székletürítési gondját tudom csak megemlíteni, de ez is spontán megoldódott. Hugyúti fertőzése nem volt, nappalra szobatiszta kb. 2,5 éves korában lett.

A megemlített problémára én már korábban is próbáltam megoldást találni, de itt Székesfehérváron a nephrológián - hasi ultrahang elvégzése után (itt nem találtak eltérést) - próba(!!!) jelleggel a Minirin spray használatát írták elő. Ezt kellett volna kipróbálnunk,hátha segít. Őszinte leszek, ez bizonyára az én hibám, de én ezt nem kezdtem el használni, mert nem szívesen fújok hormon tartalmú készítményt a gyermek orrába kísérleti jelleggel. Kérem ne gondolják azt hogy nem működök együtt az orvosokkal, de arra a diagnózisra hogy "akkor próbáljuk meg amit először szoktunk", nos erre én nem adok be ilyen komoly gyógyszert. Talán megértenek!?

Egy másik orvos azt javasolta, hogy várjunk, mondván a fiúknál ez gyakran előfordul és majd elnövi. Eddig vártunk, sőt egy időben, gondolván hátha segíthet, elkezdtük Őt felkelteni éjszaka (éjfél - 1 óra tájban) hogy menjen el pisilni, de erre is azt a választ kaptuk, hogy nem jó módszer mivel úgysem ébred fel teljesen és csak rögzül ezzel is az a rutin, hogy nyugodtan üríthet éjjel. Mindemellett ezen alkalmakkor is előfordult hogy bepisilt.

Az említett problémára most már mihamarabb szeretnék megoldást találni, mert ez már nemcsak a mi mindennapjainkat keseríti meg, hanem lassan a Fiamét is. Így elég nehéz ott aludni a barátoknál, nyaralásnál...

Kérem amennyiben tudnának nekünk segíteni - akárcsak útmutatással is - küldjék el nekem a javaslatukat illetve a választ hogy alkalmasak lehetünk-e az Önök programján való részvételre!

Válaszukat és segítségüket előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Dömsödi Enikő

anonimus

Kedves Anyuka!

Köszönjük a megkeresését, igyekszünk segíteni a gyermekén.

Az Ön által felvázolt tünetek két problémára lokalizálódnak, egyik az éjjeli bevizelés, a másik a nappali sürgető ingerek és a vizeletvesztés. A két tünetcsoport külön kezelést igényel, de sokszor együtt járnak.

1. Az éjszakai bevizelés oka lehet a hólyag csökkent mérete, vagy magasabb nyomáson történő tárolása, vagy a vese éjszakai koncentrálásának az elégtelensége. Emellé jön még a mély alvás, az ébreszthetetlen gyermek. Ez a problémakör a gyermek-nephrológusok kezébe tartozik.

Az Ön által említett Minirin akkor jön szóba, ha igazolható az éjjeli vizelet csökkent koncentrációja. Ehhez a Székesfehérvári gyermek-nephrológiai gondozóban végezzenek reggeli első vizeletfajsúly méréseket, koncentrálási próbát. Ezek miatt keresse dr. Szabó Eleket. Az esetleges csökkent hólyagkapacitás már a 2. ponthoz tartozik, kivizsgálása nálunk történik.

2. A hólyagkapacitás csökkenése, a hólyagban észlelhető magasabb nyomások, illetve az akaratlan hólyag összehúzódások lehetnek felelősek a nappali sürgető ingerekért, a vizeletvesztésért, illetve az éjszakai vizelettárolás csökkent voltáért. A fentiek miatt urodinámiás vizsgálat szükséges (vizeletáramlás mérés, hólyagnyomás mérés, UH-os residuum mérés), mely során a gyermeke hólyagműködéséről, vizelési zavaráról kaphatunk véleményt. Ez a vizsgálat A Pécsi TE Gyermekklinikáján történne, a koordinátorunk segít a labor elérhetőségében.

3. Az éjjeli mélyalvás ellenére az ébredési reflex kialakítására egy ébresztő betét segíthet, de ez az irodalmi adatok szerint leginkább csak 10 éves kor körül hatásos.

Kérjük vegye fel a kapcsolatot a vesegondozóval Székesfehérváron az általunk kért vizsgálatok elvégzése céljából.

Koordinátorunk segítségére lesz a szükséges urodinámiás vizsgálat időpontjának a szervezésében.

Ezen vizsgálati eredmények birtokában tudjuk a gyermekét a Tréning Programunkba felvenni, illetve a kezelését megkezdeni.

Üdvözlettel:

Dr. Juhász Zsolt PhD