Kérdezz-felelek

Tisztelt Szakértő Orvoscsoport!

Az én kisfiam már 10 éves. Sajnos, még mindig küzdünk az éjszakai ágybavizeléssel. Vannak hosszabb-rövidebb (akár 3 hét) időszakok, amikor már-már elfelejteni látszik a probléma, de újra rányomja bélyegét az éjszakánkra. Soha nem szidtuk meg őt érte, tudomásul vettük. Teljes orvosi kivizsgáláson esett át 6 éves korában.

Minden lelet negatív lett. A szakorvos gyógyszert írt fel neki, ami nem segített, majd a másfeles és a kétszeres dózis sem. Ekkor én döntöttem úgy, hogy nem adok neki gyógyszert. Kitűnő tanuló, úgy, hogy sosem nyaggatjuk a tanulással. Kevés otthoni tanulással éri el eredményeit. Sikeres teniszben és fociban. Nagyon ragaszkodó típus, aminek hátránya, hogy nem talál magának "igazi" barátot, de is nagyon sok "pajtása" van.

Még nem engedünk a saját mobiltelefon kérésének, és nem facebook-ozhat. Imád olvasni, és sportolni. Az alkata kicsit alacsonyabb és vékonyabb az átlagnál (27-28kg), de tiszta izom.

Nem vonjuk sosem kérdőre az éjszakai bepisilései miatt, de sajnos, nem akar ezért senkihez elmenni nyaralni; se tábor, se nagymama, és látom, mennyire fáj a szíve emiatt. Szeretnék találni egy gyógyszermentes megoldást! Segítségüket előre is nagyon köszönöm!

Üdvözlettel: Esztianyu

Eszteranya

Kedves Anyuka!

A szocializáció, a gyermekek fejlődésének része, hogy napközben felismerik a hólyagteltséget mint vizelési ingert és megtanulják, hogy ilyenkor a wc-be kell vizeletet üríteniük. Alvás alatt ez egy reflexes folyamat, a telt hólyag "jelez" a központi idegrendszernek és okoz ezzel felületesebb alvást (vizeletét visszatartja a gyermek) vagy ébredést (wc-be pisil).

Ennek a reflexnek a kialakulása nagyon változatos életkorban következik be, átlagosan 3-4 éves kor között. Magyarországon (és Európában szinte mindenhol) a 6 éves gyermekek 10-12%-a még rendszeresen bepisil éjszakánként (a harmadik leggyakoribb gyermekbetegség) és sokuknál ez a reflex csak még később érik be. Az, hogy pontosan mikor nem jósolható meg. Az biztos, hogy megfelelő odafigyeléssel és kezeléssel ez a folyamat felgyorsítható.

10 éves életkorban az éjszakai bepisilés mindenképpen kezelést igénylő probléma. A következménye szorongás, szégyenérzet önbizalomhiányhoz vezethet és ez nem lehet cél. Ha egy tünet van és ez az éjszakai bepisilés (nincsenek napközben erős, sürgető ingerek, vizelet elcsepegés, vizeletfertőzés) akkor ún. egytünetű éjszakai ágybavizelés a probléma.

Annak ellenére, hogy 6 éves életkorban történtek vizsgálatok azt javaslom, hogy alapvető ellenőrzéseket ismételjenek meg (vizelet leoltás, tenyésztés, a napi folyadékbevitel és vizeletürítés ellenőrzése, a hólyagkapacitás mérése ez alapján), mivel a kezelés sikerét alapvetően meghatározza, hogy megfelelően "célzott"-e a terápia. Javaslom, hogy ezért keressék fel a STE I. Gyermekklinika szakrendelését (Bókay u.), Kelen Kata doktornőt, aki segíteni fog ebben. A vizeletvizsgálatot, tenyésztést háziorvosuk is elvégeztetheti.

Nem kell feltétlenül gyógyszeres kezelésre számítani, alapvetően ebben az életkorban már elsősorban ún. enuresis alarmot, ébresztő berendezést javaslunk a kezelésre. Kérem, hogy nézzék meg a berendezést a www.malem.co.uk honlapon, Magyarországon az Omikron Kft. forgalmazza (Szentendre).

A vizsgálatok feltétlenül szükségesek a alarm használata előtt, ha nem megfelelően és vizsgálatok alapján várhatóan hatékonyan használják, akkor könnyen kudarc lehet a próbálkozás vége! Ami minden éjszaka bepisilő gyermek esetében fontos: ügyeljenek arra, hogy napközben folyamatosan, jól elosztva igyon, ne délután és este legyen nagyobb a folyadékbevitel és küldjék napközben max. 2,5-3 óránként wc-pisilni!Üdvözlettel,

Dr. Sándor György

Fiamat ( 10 éves) minden éjszakán kell ébreszteni , wc-re vitetni, mert ha nem , akkor bepisil.

Kérem írjanak !
Budapesten lakunk.

anonimus

Kedves Apuka!

A Vizelési Tréning Program nem az éjszakai bevizeléssel foglalkozik. Mindamellett szívesen segítünk Önnek, hogy gyermeke megszabadulhasson az éjszakai ágybavizeléstől. Mivel Budapestiek, kérjük keressék fel az STE. I. Gyermekklinikán (Bókay utca) Kelen Kata doktornőt, Ő elindítja a fia vizsgálatait és ennek eredményeképpen megkezdheti a kezelését is.

Üdvözlettel:

Dr. Juhász Zsolt PhD

Tisztelt Szakértő!

5 éves kislányom, aki teljesen egészséges 2 éves kora óta szobatiszta, az éjszakai szobatisztaság automatikusan a nappalival együtt kialakult, kb. 2 hete nappal becsurgatja a pisit. Nem nagyon, csak egy kicsit. Azt mondja nem érzi csak mikor már nedves lesz a bugyija.

Vizelet vizsgálaton semmi kórosat nem találtak, az eredmény teljesen negatív. Éjszaka továbbra sem pisil be, fájdalmat, csípő érzést, gyakoribb vizelési ingert nem érez.

Kérdésem, hogy lehet-e ez enyhébb felfázástól vagy komolyabb vizsgálatra van szükség, amennyiben igen hová forduljak (Budapestiek vagyunk).

Válaszát nagyon köszönöm, Fazekas Csilla

Fazekas Csilla

Kedves Anyuka!

A nappali vizeletvesztés ebben az életkorban nem tekinthető normálisnak. Az, hogy lehet-e ez felfázástól, az nem valószínű, hisz ez gyakoribb, csípő vizeletürítéssel társulna, a gyermek vizelete bűzössé válna. Az okok kiderítése mindig nehéz, de ehhez egy vizsgálati sor szükséges (fizikális vizsgálat, vizelet bakteriológiai vizsgálat, UH, urodinámia).

Mivel Budapestiek, kérjük keressék fel a SE. I. Gyermekklinikán (Bókay utca) Kelen Kata doktornőt, Ő elindítja a vizsgálatait és ha kell felveszi velünk a kapcsolatot. Ha egyéb kérése lenne, keresse telefonon a koordinátorunkat.

Üdvözlettel:

Dr. Juhász Zsolt PhD
Érdi anyuka vagyok. Gyermekem most nyolc éves . 3 éves korában szobatiszta volt éjjel is, de aztán folyamatosan éjszaka ágyba pisil. Olvastam a húgyhólyag tréningről,amit folyamatosan gyakorlunk de most már orvosi segítséget szeretnék kérni. Milyen orvoshoz tudok fordulni?
anonimus

Kedves Anyuka!

Leveléből nem derül ki, hogy milyen hólyagtréninget alkalmaznak. Ha ez a vizeletürítés megszakítását, visszatartását, vagy a vizeletürítés erőltetett halogatását jelenti, akkor kérem, hogy ezt ne alkalmazzák. Ismerünk ilyen javaslatokat, de ezek hosszútávon biztosan káros hatással lesznek a hólyagműködésre!

Orvosi segítséget Budapesten, a STE I. Gyermekklinikán kérhetnek, Dr. Kelen Kata rendelését keressék. Segíthet az előrelépésben, ha gyermekorvosuk segítségével vizelet leoltást (baktérium tenyésztés), rutin vizeletvizsgálatot, reggeli első vizelet fajsúly mérést (legalább két különböző napon) és hasi ultrahang vizsgálatot (telt és üres hólyag mellett, reziduum mérése pisilés után) elvégeztetnek!

Üdvözlettel,

Dr. Sándor György