Kérdezz-felelek

Tisztelt Szakemberek! Kislányom most négy és fél éves, soha nem volt szobatiszta. Sokáig nem értettük, először azt hittük, "eljátsza" az időt, stb. Viszont késöbb ebből komolyabb gondok is lettek, már másodszor volt most vesemedence gyulladása. Ezúttal rendesen kivizsgálták, és kiderült, veleszületetten tág hólyagnyaka van, és ez okozza, az inkontinenciát, fertőzéseket. Azt mondta A főorvos úr, hogy beavatkozásra ez esetben nincs mód, de nem is kell, mert ezt ki fogja nőni, nagy valószínűleg amikor menstruálni kezd. Én ezt meg is értem, csak nagyon sajnálom szegényt mert ez azért sok nehézséget okozhat neki majd fiatal éveiben. Az lenne a kérdésem van-e Önök szerint bármi ami ezen segíthet? Például megfelelő intim torna ami esetleg felsgyorsítja a folyamatot, vagy bármi. Előre is nagyon köszönöm válaszukat. Üdvözlettel, Kriszta
Gáspár Krisztina

Kedves Krisztina!

Az Ön által küldött  leírás alapján több kérdés is felmerült, aminek tisztázásához jó lenne a kislány korábbi  leleteit látni. Amennyiben ez nem jelent problémát , kérem küldje el számunkra a gyermek leleteit és kép anyagát(ha létezik) elektronikus úton. A leletek áttekintése után pontosabb választ tudunk adni.

KöszönettelDr. Oberritter Zsolt PhD
Kislányom 8 és fél éves és a mai napig bepisil éjszaka. Sajnos még soha nem volt éjszaka szobatiszta, így kizárólag éjszakára pelenkát kell ráadnom. A kérdésem, hogy mi lehet ennek az oka, illetve mit lehet ezzel tennünk. Orvosnál már jártunk vele, de semmilyen szervi problémát nem állapított meg.
Ladányiné Fehér Aranka

Kedves Anyuka!

Kislánya éjszakai bevizelésével kapcsolatban további kivizsgálás szükséges. A problémának döntően két fő oka lehetséges, az egyik, hogy a gyermek húgyhólyagja nem elegendő méretű(kapacitású) az éjszaka termelődő vizelet tárolására. A másik ok, hogy a vizelet éjszakai koncentrálásához szükséges hormon nem elegendő mennyiségben választódik el. Ennek hatására sok, "híg" vizelet termelődik, amit az egyébként normál kapacitású húgyhólyag sem tud tárolni, így megtörténik a bepisilés. Néha ehhez még hozzáadódik, hogy a gyermek olyan mélyen alszik, hogy nem "érzékeli" a húgyhólyag jelzéseit és ezért történik meg a bepisilés.

Javaslom, hogy keresse fel a lakóhelyhez legközelebbi gyermek vesegondozót, ahol a kivizsgálás alapján a fentiekre választ kaphat és ennek megfelelően a kezelés is lehetséges.

Dr. Oberritter Zsolt PhD
Tisztelt Doktor Urak! Kislányom decemberben lesz 7 éves, iskolába megy. Problémánk az lenne, hogy nevetéskor gyakran bepisil. Kérdeztem a gyerek háziorvost, de ő nem küldött további kivizsgálásra minket. Engem továbbra is aggaszt, mert van olyan nap, amikor nagyon vidáman vannak a testvérével, hogy 3x is becsurog. Kérdeztem tőle, hogy érzi e ilyenkor , hogy pisilnie kell, de azt mondja, hogy nem. Az óvodában soha nem pisilt be, de a problémánk már akkor is fenn állt. Sokszor bevásárlások alkalmával is hirtelen jelentkezik az inger, és szaladnunk kell WC-t keresni. Félek, hogy mi lesz az iskolában, hogy nem ér el a WC-ig! Kérem segítsenek, hogy kihez fordulhatnánk. Válaszukat előre is köszönöm! N. K.
anonimus

Tisztelt Szülő!

A kislányánál jelentkező vizelési zavar ismert, a szakirodalom" giggle inkontinencia" néven említi. Az ön által felsorolt egyéb tünetek , a hirtelen megjelenő sürgető vizelési inger, a nappali vizelet elcsepegés hátterében szintén előfordulhat funkcionális vizelési zavar. A probléma hátterének tisztázására néhány speciális vizsgálat szükséges, amely a gyermeknek nem megterhelő. Hasonló tünetekkel járó funkcionális vizelési zavarok kezelése Tréning Programunkban lehetséges. Kérem a részletek és a szükséges vizsgálatok megbeszélése céljából telefonon keresse fel koordinátorunkat. A telefonszám a honlapunkon megtalálható

Dr. Oberritter Zsolt PhD
Jó napot kívánok! A lányom 4,5 éves, teljesen szobatiszta 2 éves korától. Nem pisil be se nappal se éjszaka. Nagyon okos nincs vele semmi baj. A pisit a wc be végzi azóta, de kakilni nem hajlandó csak a pelenkába. Már minden kitaláltunk, hogy megjöjjön a kedve, de nem megy. Ha kell neki szól, de csak pelenka. Legutóbb azt mondtuk nincs több, de 3 napig nem volt széklete. Féltünk hogy valami baja lesz, így mégis ráadtuk. De 3 hét, és középsős lesz. Mit tudnánk tenni? Válaszukat előre is köszönöm.
Molnár Vera

Tisztelt Szülő!

A bilire üléstől való félelemnek  minden esetben van olyan előzménye, ami székletürítéskor a gyermeknek kellemetlen érzést okozott. Például ilyen lehet egy korábbi fájdalmas székelés is. Ebben az esetben az inger megjelenésekor a gyermeknek a korábbi kellemetlen élmény jut az eszébe, ami a széklet visszatartásához vezethet. Gyakran találkozunk olyan esettel, amikor a gyermek csak pelenkába, akár a szoba sarkába elbújva végzi a "nagydolgát". A probléma, főleg ebben az életkorban nehezen oldható fel. A megoldás lényege elhitetni a gyermekkel, hogy a kakilás normális, nem fájdalmas tevékenység, nem kényszer.  Segíthet, ha bilizés közben a kedvenc játékával játszhat vagy beszélgetünk, játszunk a gyermekkel, esetleg neki kedves mesét nézhet vagy könyvet lapozgathat. Javaslom, hogy először rövidebb  30-45 másodperces próbálkozások történjenek, majd később lehet akár hosszabb idő, 4-5 perces "ülés" is.

Amennyiben gyermeke székrekedéses( székrekedésről nem csak abban az esetben beszélünk, ha 3 napnál hosszabb ideig kimarad a széklet, akkor is ha naponta van széklet, de vastag és kemény), a székelés okozhat fájdalmat. Ebben az esetben ennek a kezelése is szükséges megfelelő dózisú székletlazítóval.

Dr. Oberritter Zsolt PhD