Kérdezz-felelek

A kislány unokám két éves kora óta szoba tiszta de február óta az óvodában délben elég sűrűn bepisilt,most mióta itthon vagyunk szabadságon három hete minden éjjel többször is bepisil. Mit tudok tenni????
kuhnagnes

Kedves Ágnes!

Az ilyen korú gyermekeknél, akik már korábban szobatiszták voltak és ismételten jelentkezik bepisilés a leggyakoribb ok egy makacs vizeletfertőzés. Javaslom, hogy elsőként történjen vizelet vizsgálat, baktérium tenyésztés.A következő lépés a vese és húgyhólyag Ultrahang vizsgálata, annak kizárására, hogy nincs-e esetleg olyan eltérés vagy rendellenesség, ami a panaszokat magyarázhatja .Dr. Oberritter Zsolt PhD
Tisztelt Urak! A lányom 10,5 éves és sajnos a mai napig majd mindennap bepisil. Próbálkoztunk ideggyógyászaton, akkor 3-4 naponta pisilt be. Azóta próbálkozom éjféli ébresztéssel kisebb nagyobb sikerekkel. Anyagi háttere stabil, megvan mindene, nem bántjuk soha, (nem veszekszem vele ha véletlenül bepisil) kérem ha tudnak segítsenek tanáccsal. Előre is köszönöm.
Tóth Anikó

Kedves Anikó!

Kérjem írja meg, hogy történtek-e korábban kivizsgálás illetve gyógyszeres próbálkozás a bepisilés kezelésére. Az esetek nagy részében a zavar hátterében nem pszichés vagy ideggyógyászati okok állnak. Amennyiben nem történt még nefrológiai(húgyúti eredetű) kivizsgálás javaslom, hogy keressék fel a lakóhelyhez legközelebbi gyermek vesegondozó szakorvost.

Kedves Dr Juhász Zsolt! Szeretném megtudni, hogy ez a tréning Debrecenben elérhető-e, vagy esetleg elérhető lesz-e. 5és féléves kisfiúval küzdünk vizelési zavarokkal. Nefrológián voltunk, ahol egyre nőtt a gyógyszerek száma és adagja. (Az egyik antidepresszánsként is alkalmazható). Megijedtünk, így maradt az éjszakai ébresztgetés, amikor is nagyon keveset pisil, de az éjszakát enélkül biztosan nem bírja ki. Sajnos nekünk Pécs nagyon távol van. Kérem, ha tud valami támpontot javasolni, írjon nekünk.
Toplak Klára

Kedves Klára!

Sajnos a programunk  Debrecenben nem érhető el. Nagyon szívesen segítünk, de jelenleg a Tréning Program  Mosdóson  és Szekszárdon működik.  Szívesen áttekintjük gyermeke korábbi leleteit, vizsgálati eredményeit annak eldöntése érdekében, hogy  kezelése lehetséges-e a Vizelési Tréning Programban. Kérjük a leleteket elektronikus úton juttassa el hozzánk.

Köszönettel!

Dr. Oberritter Zsolt PhD
Üdvözlöm! Kislányom pár napja töltötte be a 4. életévét. Az éjszakák 80%-a bepisiléssel végződik, pedig pisil lefekvés előtt. Ha éjszaka felébresztem pisil, de magától nem ébred fel, bepisil. Sokszor a délutáni 3 órás alvást sem bírja ki. Sokszor mondja nem kell pisilnie, aztán amikor ráül a wc-re már folyik is a pisi. Nem tudom, hogy lustaságból-e. A kakival is gondok vannak, nagyon székrekedéses. Köszönöm válaszát előre is.
Szilvia

Kedves Szilvia!

A vizelet és székletürítést egyaránt érintő zavar hátterében, lehet működési és szervi eltérés is. Amennyiben, tisztán csak éjszakai bepisilésről van szó és nem történik nappali vizelet elcsepegés vagy a panaszokat nem kísérik gyakori vizeletfertőzések vagy vesemedence gyulladás, akkor nagy valószínűséggel egy lassú érési folyamatról van szó, ami a későbbiekben magától megszűnik. Amennyiben ez 6 éves korig nem múlik el magától javaslom, hogy keresse fel a lakóhelyhez közeli gyermek vesegondozó szakembert.

A székrekedés kezelése azonban már ebben az életkorban is nagyon fontos, mert a későbbiekben maga  a székrekedés is elősegíti vizelési zavarok kialakulását. A  végbél és a húgyhólyag szomszédos szervek. A kemény széklettel telt végbél akadályozhatja a hólyag kiürülését és gyakori vizelet fertőzésket okozhat.

Dr. Oberritter Zsolt PhD