Kérdezz-felelek

Tisztelt Szakértők! A honlapon leírt diagnózisok alapján a fiunk tüneteire ismertünk ámbár a teszt kitöltésekor "nem áll fenn gyanú" eredményt kaptunk. Fiunk 6,5 éves jelenleg is óvodába jár mert egy év halasztást kapott. Több helyen jártunk segítségért de hathatós eredményt nem adtak a programok. (orrsprayre begörcsölt, a napocskák rajzolása sem hozott eredményt). Voltunk 3 napos kivizsgáláson a Heim Pál kórházban ahol szervi bajra utaló jeleket nem találtak, flowmetria, UH, mennyiség, sugárerősség megfelelő volt. Ott is csak azt kaptuk hogy a gyereknek ne adjunk este lefekvés előtt inni. Eddig éjszaka is bepisilt. Nyáron a nagymamáknál az esték is szárazak voltak de csak felkeltéssel, a nappalok szinte teljesen. Most újra óvodába jár. Az oviban az esetek 90% ban bepisil. (alváskor ha nem keltik fel szinte mindig előfordul, pedig lefekvés előtt elmennek). Sőt játék közben is akár többször egy nap ruhát kell cserélni. A ruhákon olyan felnőtt tenyérnyi pisifoltok vannak. Valószínűleg érhette valamilyen stressz mert az óvodai WC be nem igazán szeret bemenni sőt néha kifejezetten fél még akkor is ha nincs senki bent. Szeretnénk leküzdeni ezt a problémát mert rettentő erős gátlás alakult ki nála emiatt már el is küldtek Tanulási képességeket vizsgáló intézetbe /Vadaskertbe is és sajnos Speciális nevelési igényt állapítottak meg nála. Szeretnénk megpróbálni a vizelési tréning programot hogy a fiunk normális iskolába járhasson. Kérem segítsenek ebben.
Varga Zoltán
Kedves Apuka! A teszt kitöltésének az eredményét látatlanban nem tudom értékelni. Az éjszakai bevizelés, mint már oly sok válaszban leírtuk nem a Vizelési Tréning profilja. Amennyiben nappali vizelettartási panaszok is vannak, akkor előzetes kivizsgálás után kerülhet be a gyermek a Tréning Programba. A leírása erre nem ad egyértelmű választ. Ha jól értem a Kórházak alapján Budapest körzetében laknak. Kérem, kérjenek időpontot a STE. I. Gyermekklinika (Bókay u.) inkontinencia-enuresis szakrendelésére Kelen Kata doktornőhöz (az elérhetőségekhez kattintson a névre)! Oda vigye el a gyermeke korábbi összes dokumentumát, amennyiben bebizonyosodik, hogy a tünetei hátterében diszfunkcionális vizelés áll, akkor felveszi velünk a kapcsolatot és bevesszük a Tréningbe. Üdvözlettel:
Dr. Juhász Zsolt PhD
Tisztelt Doktor Urak! Kislányom 6 éves és sajnos még mindig küzd az enuresissel. 4 éves kora környékén hagytuk el az éjszakai pelenkát, jelenleg ott tartunk, hogy kb heti 3 száraz éjszakánk van. Nappal nincs gond, tudja kontrollálni a vizelet ürítést. Gyermekorvos javasolta az ADH orrspray-t , de ezirányú kivizsgálás még nem történt. Pécsett lakunk, érdeklődnék kihez fordulhatnánk segítségért. Köszönettel: Beáta
Borbás Beáta
Kedves Anyuka! Ha olvasta a tájékoztatónkat, illetve a korábbi válaszainkat, akkor pontos választ kapott arra, hogy a program nem a primer éjjeli enuresissel, hanem a nappali vizeletinkontinencia kezelésével foglalkozik. Ebben a témakörben keresse a PTE Gyermekklinika nephrológiai gondozását, vagy Dr. Sándor György kollégánkat a 30/2630655-ös telefonszámon, aki ebben a témakörben magánrendelést üzemeltet Pécsett. Üdvözlettel:
Dr. Juhász Zsolt PhD

Kedves Csapat!

 

Tetszik a honlapjuk, és sajnálom h. csak most találtam rá.

Érdeklődnék hogy Szegeden van-e szakember-együttműködésük (csapat), vagy a környéken?

Ha nem,  megoldjuk a Pécsre járást is! :)

 

Kisfiamnál (8) kb.  2 évvel ezelőtt jelentkezett nevetéskor (de csak akkor - önfeledt erős nevetéskor ("röhögéskor")) történő bepisilés! Szeretnénk újra a régiek lenni.!

 

Ez most már őt is zavarja (iskola), szeretnénk kivizsgáltatni az okot az önök módszereivel! (Sajnos egy ideig félrekezelték itt, de bizakodóak vagyunk)

 

Várom tanácsukat, hová (kihez) fordulhatnánk.

 

Előre is köszönöm segítségüket
 

Üdvözlettel:

Forgó Andrea
Forgó Andrea

Kedves Anyuka!

Örülünk, hogy ránk talált, szívesen segítünk a gyermekén. Hódmezővásárhelyen szeptemberben indul a Vizelési Tréning Program, de előtte egy Szekszárd, vagy Mosdósi első vizsgálatra van szükség, ahol eldöntjük, hogy kellenek-e még egyéb vizsgálatok a fiánál. Addig is vegye fel a kapcsolatot a koordinátorunkkal (Pincehelyi Judit) a következő telefonszámon: 30/5701779. Szükségünk lenne a gyermeke eddigi dokumentációjára, amit küldjön el részünkre e-mailben, vagy levélben. Üdvözlettel:

Dr. Juhász Zsolt PhD
Tisztelt Doktor Urak! 4 és fél éves kisfiam kapcsán kérném segítségüket. Születése óta ágybavizel: éjjel szinte 100%-ban, de délutáni, 1-2 órás alvás során is kb 50 %-ban bepisil. Talán nagyon lassú változás észlelhető, mivel 1 évvel ezelőttig egyáltalán nem volt olyan alkalom, mikor száraz maradt, ma már délután gyakrabban, nagy melegben néha éjjel is sikerül. Délután csak vízhatlan lepedőt teszek alá - eddig hazahoztam délben minden nap az óvodából, amit ezután már 2 kisebb testvére miatt nem szeretnék folytatni - éjjel viszont pelenkát adok rá. Vizeletvizsgálata koncentrált, normál vizeletet mutatott. Alvás előtt pisilni megy mindig, folyadékot nem tiltom tőle, de próbálom a lefekvés előtt már csak pár kortyra szorítani. Nappal semmi rendelleneset nem látok, hosszú ideig tudja tartani a vizeletét, rövid idő alatt szobatisztává vált, azóta alig fordult elő baleset. Nagyon mélyen alszik, semmire nem ébred fel, ha felébresztem, nem emlékezik rá, álmában nem érez soha vizelési ingert - nem szoktam éjjel megpisiltetni . Mindezek alapján azt gondolom lassú idegrendszeri érés lehet a háttérben. A "végső" 5 éves életkorra nem várható, hogy ágytisztává váljon. Mire számíthatunk, spontán megoldódhat-e később, érdemes türelemmel lenni, valaha fog ingert érezni alvás közben? Háziorvos azt javasolta, alvás előtt 1 órával már ne adjak folyadékot, de ez ebédkor pl. már nem megoldható (óvoda), éjjel pedig így is bepisil. Mivel segíthetek a kisfiamnak? Primer problémánál is 5 éves kort várjam meg? Budapesten hova fordulhatok? Előre is köszönöm a segítségüket.
Kóczy Ágnes
Kedves anyuka! Munkacsoportunk a diszfunkcionális vizeléssel foglalkozik, ez a nappali vizelet inkontinenciákat jelenti. Az primer éjjeli bevizelés nem tartozik a profilunkba, mindamellett szeretnénk segíteni Önöknek. Ebben az életkorban az éjszakai bepisilés még nem feltétlenül kóros, bár egyértelműen kellemetlen probléma! Korábbi válaszainkban már több alkalommal írtunk a hólyagkontroll, a szoba- és ágytisztaság kialakulásának "menetéről", kérem, hogy további információért olvassa át ezeket! A probléma megoldásában és a kivizsgálásban (ha szükséges) a területileg illetékes gyermek-nephrológiai szakrendelés fog segíteni Önöknek! Háziorvosukat kérjék meg, hogy végezzen rutin vizeletvizsgálatot és küldjön mintát bakteriológiai tenyésztésre! Ezzel egy időben egyeztessenek időpontot a STE. I. Gyermekklinika (Bókay u.) inkontinencia-enuresis szakrendelésére Kelen Kata doktornőhöz (az elérhetőségekhez kattintson a névre)! Üdvözlettel:
Dr. Juhász Zsolt PhD